Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Kihúzni magunkat a gödörből

Levélírónk nehéz helyzetben van. Nem valószínű, hogy
üres buzdításoknak, ˝vigasztalásoknak˝ sok
hasznát venné. Az önsegítés módszertanából hasznos dolgot tanulhat.

A módszert úgy is nevezhetnénk: ˝hogyan húzzam ki magam
a gödörből saját hajamnál fogva˝.

˝59 éves özvegyasszony vagyok. Férjem 7 éve halt meg rákban. Nem volt könnyű életem. Sokat küzdöttünk, dolgoztunk, hogy minden meglegyen. Két fiamat felneveltük, kitanultak. A nagyobbik már házas, a kisebbik még nem. Unoka nincs. Sajnos messze laknak mindketten. Magam vagyok, és egyre nehezebb a magány. Az egészségemre nem panaszkodom, kis pénzemből kijövök valahogy, nem is itt a baj. Úgy érzem, így egyedül értelmetlenné vált az életem. Nincsenek célok, elképzelésem sincsen arról, hogyan tovább. Újrakezdeni nem lehet, folytatni meg nincs mit. Teljesen fölöslegesnek érzem magam. Van ebből kiút?˝


Mindenből van kiút, de nem mindegy, hová jut vele az ember

Levélírónk nehéz helyzetben van. Nem hiszem, hogy üres buzdításoknak, ˝vigasztalásoknak˝ sok hasznát venné. Azt sem hiszem, hogy csupán kedélyjavító molekulák hiányában szenved. Élő, emberi kontaktusra lenne szüksége. Segítő helyzetben a pszichológus ilyenkor sűrű terápiás találkozást javasol. Itt az újság lapjain ez nem lehetséges, szeretnék mégis az ön segítségére lenni. Mutatok valamit az önsegítés módszertanából, ami a hasznára lehet. A módszert úgy is nevezhetnénk: ˝hogyan húzzam ki magam a gödörből saját hajamnál fogva˝. Kérem, az alábbiakat olvassa lassan, elmélkedve, elképzelve!


Tegyünk egy kis időutazást!

Gondoljon arra, mit tett ön élete során olyankor, amikor gyermekei, szerettei voltak nehéz, elcsüggedt állapotban! Most ön van ebben az állapotban, tehát ugyanezt kell tennie önmagával: gondoskodó szeretettel lecsillapítani a belső háborgást, lenyugodni kis időre, alkalmas lelkiállapotba kerülni arra, hogy önmagával foglalkozzék.


Nézzük a múltat!

Belső tekintetét pásztázó figyelemmel irányítsa a múltjára! Lássa újra, hány és hány válságos, nehéz helyzet volt már az életében: iskolakezdet, kamaszkor, párválasztás, kudarcok, veszteségek. Engedje közel magához ezeket az emlékeket, és figyeljen arra, hogy mi minden adott erőt, támogatást akkor és ott ahhoz, hogy túljusson a válságos helyzeten! Merthogy túljutott rajtuk, különben nem is lenne itt, túljutott és elhozta önmagában, belül azokat a pozitív érzéseket, energiákat, bölcsességeket, amelyek a túljutás győzelmében segítették. Ezek a kincsek belső erőforrások, ezek most is ott vannak önben, még ha e pillanatban nem is fér hozzájuk.


Mit üzen a ˝fölöslegességérzés˝?

Hasonló módon szálljon önmagába, és hagyjon felbukkanni emlékeket olyan helyzetekről, amelyekben feleslegesnek érezte magát, például: amikor kisgyerekként a másik szobából kihallgatta a szülők veszekedését; vagy amikor kiskamaszként együtt sétált a barátnőjével és a barátnő fiújával; vagy amikor egyik munkahelyen értelmetlen feladatok sorát kapta. Így visszatekintve, most már sokkal jobban értheti, miről üzent önnek akkor ez az érzés. Mire lett volna szüksége ezekben a helyzetekben, hogy ne érezze kutyául magát? Mostani bölcsességével mit tudna súgni, tanácsolni, támogatásként adni annak a régi kislány önmagának?

Bizony mondom, a tíz évvel idősebb önmaga a 69 éves bölcsességével éppúgy ki tudná húzni mai 59 éves önmagát a pácból, ebből az életkori krízisből. Talán ismert is régen hasonló, bölcs, derűs öregasszonyt, nagymamát, szomszédasszonyt, valakit. Mit mondana, tenne ő hasonló élethelyzetben?

Talán beszélne arról a titokról, hogy minden véges.

Talán elmondaná, hogy az életben nem ˝megcsinálni˝ jó valamit, hanem ˝csinálni˝.

Talán idézne egy zsoltárt.

Az is lehet, hogy csak kacsintana egyet, vagy melegen megölelné: ˝Tudod, kedves, mindig szeretnünk kell valakit.˝ Valakit, akit lehet.

Olvasóink írták

  • 1. Egyasokkozul 2009. december 24. 10:48
    „Jó tanácsok egy még jobb szakembertől , és egy annál is jobb embertől:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventbe érünk

Vasárnap, november 29-én kezdődik advent. A liturgiában színe a lila, kivéve advent harmadik… Tovább olvasom