Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Kiemelt szerep a hazai lófajtáknak a Nemzeti Vágtán

Nem titkoltan a hagyományőrzés az egyik célja a júniusban megrendezendő Nemzeti Vágtának – s ezáltal a vidéki előfutamoknak, így a májusi gyirmóti Kisalföld Vágtának is.

Idén azonban a magyar lófajták is megkülönböztetett figyelemre számíthatnak.

A szervezők minden évben – idén harmadszor – igyekeznek a Nemzeti Vágtát még jobban illeszteni a magyar vidék és lovasélet adottságaihoz, s persze az is fontos, hogy bemutatkozási lehetőséghez és nyerési esélyhez jusson az összes résztvevő a legkisebb településtől a fővárosig. Ennek jegyében idén két újítás is született, előtérbe helyezve a magyar lófajtákkal versenyzőket és nevezőiket.

Külön díjazzák a futamokon részt vevő magyar lófajtákat: a budapesti előfutamokon részt vevő lovasok időeredményei alapján választják ki a legeredményesebb magyar fajtájú lovat és lovasát, aki a ˝Magyar Fajták Győztese˝ cím büszke birtokosa lesz.


Ebben a kategóriában kizárólag a nyolc magyar lófajta vehet részt: a Furioso-North Star, a kisbéri félvér, a gidrán, a nóniusz, a shagya (vagy bábolnai) arab, a lipicai, a magyar hidegvérű ló és a hucul. Érdekes egyébként: bár köztudott, hogy a leggyorsabb versenyló az angol telivér – akár 70 km/óra sebességre is képes, ennyit fut Overdose is –, azt már kevesebben tudják, hogy számos magyar fajtában, például a gidránban és a kisbériben is csörgedezik angol vér.

Lényeges változtatások a versenyszabályzatban is: az esélyegyenlőséget javítandó, 50 fölötti hendikepszámú lovak – azaz profi angol telivér versenylovak – nem indulhatnak. Ezek a változások nemcsak izgalmasabbá teszik a versenyt, de a nem telivér – ez a leggyorsabbnak tartott lófajta – esélyeit is növeli.

Már szerveződik a tíz vidéki előfutam, köztük a gyirmóti Rodeo Ranchen május 21–23. közötti háromnapos lovas ˝fesztivál˝, a Kisalföld Vágta is, az 1200 méteres gyorsasági futamok mellett rengeteg egyéb programmal és versenyszámmal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az I. világháború emlékezete

Húsz évvel ezelőtt a Révai-gimnázium tanulóinak kirándulásával kezdődött a Doberdó–Isonzó… Tovább olvasom