Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Kepes, a világutazó

„Szerintem a legnagyobb dolog az, ha két ember szót tud érteni egymással!” – vallja Kepes András.

Valahogy úgy vagyok a mai televíziózással – a show-műsorokkal, a „szenzációs" riportfilmekkel, a valóságműsorokkal –, mint Sigmund Freud volt a drót nélküli távíróval. Közel egy évszázada egyvalaki megkérdezte a bécsi pszichiátert, mit szól az új műszaki találmányhoz. Freud azt felelte: „Nagy dolog a távíró, még nagyobb a drót nélküli távíró, de a legnagyobb dolog mégis az, ha két ember – dróttal vagy drót, nélkül – egyáltalán szót tud érteni egymással!" – vallja Kepes András.

– Honnan az utazás nagy szeretete?

– Már a családom is világjáró volt, így különösen érthető, hogy gyermekkorom óta vonzódom az utazáshoz. Az általános iskolát is három országban fejeztem be. Legutóbbi műsorom, a Világfalu nem kevesebbre vállalkozik, mint bemutatni az eltérő kultúrákat, szokásokat. A világjárás során felgyülemlett tapasztalatokról, az életről, életutakról szívesen beszélgetek bárkivel. Persze, aki meg is kérdez.

– Két rész van még hátra a Világfaluból. Milyen újdonságokra számíthatunk? A sorozat elkészítése egyfajta bátorság is, hiszen új ételeket, ízeket ismerhetett meg.

– Az utolsó előtti rész a szórakozásról szól majd, míg a záró epizódban egy összegzést, áttekintést láthatnak az eddigi adásokból. Számomra nem maga az étel elfogyasztása jelenti az igazi bátorságot. Hanem sokkal inkább az a falat, amelyet – átvitt értelemben – a témák feldolgozásával vállaltam magamra. Az ember nehezen vág bele abba, hogy ilyen sokféle témát, távoli kultúrákat dolgozzon fel úgy, hogy ne tűnjön felületesnek. Szerintem inkább ehhez kell a bátorság. Ahhoz, hogy az ember megegyen bizonyos dolgokat, sok mindent elfogyasztok, mert kíváncsi vagyok.

– Rengeteg barátot ismert meg, tapasztalt meg élethelyzeteket. Lehet ezekből a megtapasztalt bölcsességekből tanácsot adni?

– Nem szeretek tanácsot adni. Mindenkinek saját magának kell rájönnie arra, hogy az életét miként akarja folytatni. Oly sokan vannak ma már a világban, akik jó tanácsokat akarnak adni, miközben a saját életüket sem tudják formálni, alakítani. Nem szeretnék ilyen lenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Ferenc győri írásai

A világirodalom Molnár Ferencre meghatódottan emlékezett 1937-ben győri szárnypróbálgatására. Tovább olvasom