Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kell-e hinni a Mikulásban?

Sokan úgy vélik, addig gyerek a gyerek, amíg lelkesen pucolja és rakja ki az ablakba a cipőjét, amíg hiszi, hogy a virgácsot, a diót nem apa vagy anya csempészi a lábbelibe...

...hanem egy nagy szakállú, piros ruhás öregember, akit annyi dalban megénekeltek. De meddig lehet hinni ebben a csodában?

Biztosan minden felnőtt emlékszik még arra, amikor gyerekként izgatottan pucolta a cipőt vagy a csizmát, és rakta ki az ablakba – remélve, hogy másnap reggelre nem virgács, hanem alma, dió, mogyoró, cukorka és csokoládé kerül a lábbelibe. És biztosan sok felnőtt fel tudja még idézni magában azt a pillanatot, amikor megmondták neki: nincs is Mikulás. Ez a pillanat egyike a gyermeki ártatlanság elveszítésének, mert a csodák és mesék világából a kisgyermek egy lépést tesz a felnőttek reális világa felé. A gyerekek ezt már sokszor az óvodában hallják, egyik társuk büszkélkedik vele: ˝Nincs is Mikulás, apukám megmondta.˝ A gyerek aztán hazamegy, otthon kérdezgeti a szüleit, s hogy a szülőknek erre mit kell válaszolni, arra nincs recept. Vekerdy Tamás pszichológus szerint a Mikulás létezését firtató kérdésre válaszolhatunk egy régi-régi történettel.


– El kell mesélni, hogy élt egyszer egy püspök, aki látta, hogy nagy bajban vannak a szegény gyerekek. Meg akarta menteni őket attól, hogy eladják rabszolgának, pénzt dobott be az ablakukon. Ezért adnak a felnőttek is minden gyereknek ilyenkor ajándékot, hogy örömet szerezzenek. Tehát ilyen értelemben van Mikulás, mert valós történetről van szó. Ugyanakkor nincs, mert Szent Miklós helyett ma már mi, felnőttek tesszük bele a csizmába, cipőbe a diót, mogyorót, csokoládét.


Habár a szülők nagyon óvatosan kezelik a leleplezés kérdését, a szakember rámutat arra: ha nem is mondjuk el, attól a gyerekek pontosan tudják, hogy nincs sem Mikulás, sem nyuszi. Mégis, sokáig nem akarják hinni, hogy ők nem léteznek. Gondoljunk csak arra, az egyik évben még azon töpreng a négyéves, hogy hogy a csudába tudja berakni a Mikulás az ajándékot a két ablak közé, ha az be van zárva, és az utca felől nem lehet kinyitni, a következő évben pedig, bár már tudja az igazat, nem akar róla tudomást venni.

Vekerdy Tamás
Vekerdy Tamás

Vekerdy Tamás szerint nem arról van szó, hogy megmondjuk-e vagy nem, hogy létezik-e a Mikulás. A gyerekeknek nagyon nagy a fantáziájuk, szívesen hisznek a mesékben, a csodákban, a meglepetésekben, mert ez életkoruk miatt hozzátartozik a mágikus-misztikus világképükhöz. Ebből őket nem kell kitépni, de nem kell ebbe beledöngölni sem, majd ők eldöntik, mikor jön el az a pillanat, amikor meg akarják tudni és hinni is akarják az igazságot.


Galambos Lajos zenész:

 

– Már nem emlékszem, mikor jöttem rá, hogy nem létezik a Mikulás, de nosztalgiával gondolok vissza arra az időszakra, amikor az apukám játszotta el nekünk, mint ahogyan most én is a gyerekeimnek. Ők már nagyok: kilenc-, tíz- és tizenegy évesek, biztosan tisztában vannak vele, hogy nem létezik a Télapó, de belemennek a játékba. Karácsonykor együtt díszítjük a fát – idén műfenyőt, mert nem szerettünk volna élőt kivágatni, ezzel is védjük a természetet –, de az ajándékokat a Jézuska hozza majd.

 

Gregor Bernadett színművész:– Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor világossá vált számomra, hogy itt valami nem stimmel. Hatéves lehettem, amikor egyik délután kinéztem a lakásunk ablakából, és egy enyhén illuminált állapotban lévő Mikulást láttam, aki a porolónak dőlve cigarettázott – emlékezett vissza a színésznő, aki saját gyermekeit igyekszik minél tovább meghagyni a „Mikulás-hitben". – A hároméves kisfiam hetek óta mérhetetlen lázban ég. Jó látni rajta az örömöt, nem szeretném kiábrándítani. Előbb-utóbb úgyis magától rájön, hogy nem létezik a Télapó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soha nem volt meleg jöhet

Amióta létezik az ember, nem volt olyan meleg a Földön, mint amilyen az évszázad végére várható,… Tovább olvasom