Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Keletre tarts!

A világ legnépesebb állama ˝nagypályán˝ is hamarosan élre áll a gazdaságban.

A délkelet-ázsiai töretlen fejlődés ismert, a kistigrisek gazdasági csodáját minden gimnazista kívülről tudja, hiszen már a rendszerváltáskori földrajzkönyvek is gazdasági növekedésükről szóltak. Ám a szűk két évtized alatt alaposan megváltozott Ázsia gazdasága, illetve annak ereje: napjainkban Kína és India tölt be egyre meghatározóbb szerepet nemcsak a kontinensen, de a világban is.

– A két legújabb kori ázsiai gazdasági nagyhatalom mellett még két nagy területű és népességű ország játszik egyre komolyabb szerepet a világgazdaság alakításában: Brazília és Oroszország. Ezek az országok nagyságukat tekintve abban is hasonlítanak egymásra, hogy gazdasági növekedésük jelentős mértékben meghaladja a fejlett országok gazdasági növekedését – mondta Udvari Beáta, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán működő Világgazdasági és Nemzetközi Pénzügyek Kutatóműhely PhD-hallgatója.


Jin és jang a gazdasági fejlődésben is

Kína töretlen előretörését, világgazdasági súlyát mutatja, hogy a világ versenyképességi rangsorában 2009-ben a huszadik helyen állt, s gazdasági teljesítménye alapján a második helyet érte el. Kína a világexport több mint nyolc százalékát adja, hasonlóan az Egyesült Államok eredményéhez. Gazdasági növekedése világviszonylatban is kiemelkedő, az elmúlt néhány évben a gazdasági növekedés nagysága 10 százalék körüli, míg a fejlett országokban 2–3 százalék volt.

– Ennek ellenére az egy főre jutó GDP nagysága jelentősen elmarad a fejlett országok mutatójától: 2008-ban Kínában 5825 dollárnyi GDP jutott egy főre, míg a tengerentúlon 45 ezer 17 dollár. Közben a munkanélküliség 14 százalékos – tette hozzá Udvari Beáta.

A gazdasági növekedést az export hajtja. Ennek érdekében Peking mesterségesen alacsonyan tartja a jüan árfolyamát, így is ösztönözve az exportot, amely a GDP 40 százalékát teszi ki, sőt egyes kelet-kínai, part menti régiókban ez az arány eléri a 90 százalékot is.


 

Társadalmi és területi egyenlőtlenségek

A leggazdagabb és a legszegényebb réteg között Kínában a jövedelmi különbség 47,4-szeres. Jelentős különbségek vannak a falusi és a vidéki jövedelmek között is. A területi különbségek is visszatükrözik ezeket: a legfejlettebb terület a keleti partvidék, míg a nyugati és a középső területek gazdaságilag jóval fejletlenebbek. A keleti partvidék területein nagy a migrációs nyomás is, hiszen a jobb élet reményében jelentős mértékű elvándorlás kezdődött az ország középső és nyugati részéből.


Néhol még ivóvíz és áram sincs

Kínához hasonló a helyzet Indiában is. A szubkontinens gazdasági teljesítménye is kiemelkedő, viszont az infrastruktúra és a kormányzat hatékonyságát tekintve meglehetősen szerény eredményeket produkál, és ez rontja versenyképességi pozícióját is. India is a kereskedelem révén próbál előretörni, ugyanakkor az ország nagy előnye, hogy képzett, angolul jól beszélő munkaerővel rendelkezik, ami lehetőséget teremt arra, hogy India a technológiailag fejlettebb termékek felé orientálódjon, jelentős szoftveripari termékeket értékesítsen – jegyezte meg a kutatóműhely munkatársa. Udvari azt sem hallgatta el, hogy a társadalmi különbségek legalább akkorák Indiában, mint Kínában: nagy a szegénység, sok helyen még az alapvető létszükségleti cikkek sem érhetők el, nincs ivóvíz és áram.


Rájuk is figyelni kell

Brazíliáról a többségnek eddig a foci, a szamba, a Copacabana és az Amazonas ugrott be, ám lassan eljutunk odáig, hogy komoly szerepe lesz a világgazdaságban is.

– Ráadásul Brazília politikai alkupozíciója is erősödött az utóbbi években, ennek hatására gazdaságának növekedése is felgyorsult – mondta Udvari Beáta. Oroszország pedig nyersanyagtartalékainak köszönhetően foglalja vissza egykori helyét a világgazdasági térképen.

– Moszkva lehetőségei nagymértékben függnek az Európai Unió gazdasági növekedésétől is, ugyanakkor jelentős befolyása van az EU országaira is – tette hozzá a PhD-hallgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bede Fazekas Csaba szívzűrben

˝Szerencsére egészségesnek érzem magam˝ – nyilatkozta Bede-Fazekas Csaba… Tovább olvasom