Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kalákában 40 éve

Óvodások, kisiskolások boldog arccal, tapsolva hallgatják a mosonmagyaróvári színpadon a jövőben negyvenedik évfordulóját ünneplő Kaláka együttest.
Ma is ugyanúgy tudnak hatni, szólni a gyermeki szívhez, mint évtizedekkel ezelőtt. Az óvó nénivel, tanító nénivel gyakorolt vidám dalok mellett az újakra is fogékonyak, hamar megbarátkoznak a játékos nótákkal. Az együttes közel négy évtizedes zenei és irodalmi tevékenysége alatt a magyar – és a külföldi – közönség százezreivel ismertette meg versek tucatjait. Gryllus Dániellel arról beszélgettünk, hogy miért láthatjuk egyre kevesebb alkalommal a televízió képernyőjén, mire készülnek a jubileum alkalmából, illetve arról is kérdeztük, hogyan ünnepli a karácsonyt a Gryllus család.


– Több ezer koncertet tudhatnak maguk mögött. Mennyire változott a közönség ízlése, elsősorban a gyerekeké 1969-es megalakulásuk óta? Mennyire kell alkalmazkodniuk ezekhez az igényekhez?

– A gyerekközönség, az természetesen a mindenkori gyerekközönség, mely, ha felnő, kikopik ebből a körből. Talán annyi, hogy a mai gyerekek egy kicsit lazábbak, főleg a városi gyerekek. Itt most Mosonmagyaróváron élő zenét nem lehetne játszani, ha nem lennének mikrofonok. Persze biztos mi is változtunk.


– Lát különbséget egy kisvárosi, falusi és mondjuk egy budapesti koncert gyermekközönsége között?

– Egy kistelepülésen csendesebbek a gyerekek, ott az élő zene különlegesebb élmény. Egy nagyvárosban nagyobb a kínálat. Nemrég voltunk egy csángóföldi turnén, ahol szinte ritkaság a magyarországi magyar kultúra. Ott nagy figyelemmel hallgattak végig.


– Korábban sokat láthattuk önöket a televízióban. Több gyerekműsor is kapcsolódik a Kaláka együttes nevéhez. Mostanában mintha eltűntek volna a képernyőről. Mi ennek az oka és terveznek-e új gyerekműsort?

– Mi sokszor beszélgetünk, készülnek velünk riportok, híradás munkánkról, de produkcióként nem szerepelünk az utóbbi néhány évben televízióban, mint Kaláka együttes. De a „hasonszőrűek" közül sem sokan szerepelnek. A Duna Televízióban még láthat a közönség régebbi felvételeken. A Magyar Televízióban már nem készülnek irodalmi műsorok. Láthatunk show-műsorokat, de hogy felvegyenek tőlünk egy koncertet, mondjuk egy Kosztolányi-estet?! Nem akarom visszasírni a múltat, de nekünk nagyon sok munkánk volt, olyan nagy nevekkel, mint Zsurzs Éva vagy Fehér György, Kardos Ferenc. Be kell látnunk, hogy manapság a televízióban egyáltalán nincs irodalmi műsor. A televízió kulturális funkcióval is rendelkezik, de ezt egyre ritkábban tölti be.


– Ön szerint magyarázható az igényes kultúra iránt megfogyatkozott kereslet a pénzügyi helyzetünkkel? 

– Nem hiszem, hogy ár, inkább érdeklődés kérdése. Például a koncertjeink után sokan odajönnek lemezt vásárolni, és nem is az árat kérdezik. Ha én kapok egy olyan felkérést, hogy három gyerekkoncertet kell adnom Mosonmagyaróváron, az egy csoda. Decemberben több mint negyven koncertünk lesz, sok közülük nem is jelenik meg a honlapunkon, mert zártkörű. Ha én most a saját munkám miatt panaszkodnék, képmutató lennék.


Kányádi Sándor ajánlott versei

– Még jó néhány éve három-négyszáz koncerttel szerepeltek, mára ezek száma száz-százötvenre csökkent. Mi ennek az oka?

– Még a hetvenes-nyolcvanas években valóban 300–400 koncertet adtunk, akkor egy egész másfajta rendszer volt. Mindenki megszabott gázsival lépett fel, amit felülről irányítottak. Viszont dotáltak voltak a művelődési házak, mindenkire volt pénz, még ha jóval kevesebb is, és mindenkire sor került. A szabad piac bejövetelével ez egy kicsit megváltozott. Ez a mi 140–150 koncertünk rengeteg az átlaghoz képest. Főként most játszunk sokat.


– Sokat lépnek fel külföldön is. Mennyire fogékonyak a magyar zenére az ott élők?

– A külföldi közönségnek támpontot adunk arra nézvést, hogy mit énekelünk. Az utóbbi öt évben kialakítottunk egy olyan konstrukciót, hogy felkérünk egy irodalmárt, aki beszél a versekről. A francia vagy belga turnénkon Lackfi János kísért el, ő elmondja, hogy ki a költő, miről szól a vers, Németországban Dalos György, Olaszországban Szkárosi Endre kísér el, Londonban többször voltunk Nádasdy Ádámmal. Olyan személyiségek, akik tökéletesen ismerik a befogadó közönség nyelvét és a magyar irodalomról is színesen tudnak beszélni, így tudják tálalni és felvezetni a mi dalainkat. Ezáltal érdekes képet tudunk adni a magyarságunkról, identitásunkról, a kultúránkról.


– Kik a legérzékenyebbek a Kaláka zenéjére?

– Azt látom, hogy a határon túli magyarlakta területeken a legfogékonyabbak a zenénkre. Egy székelyföldi turnénak mindig nagyobb a fogadtatása, mint egy németországinak. Ott felértékelődik a munkánk, ott nagyobb dolog, hogy magyarul énekelünk. Ez nagyon sokat ad nekünk.


– Amikor kortárs írók verseiből válogatnak, mekkora segítség lehet a személyes ismeretség?

– Valamiféle lökést ad, az biztos. Önmagában egy művel való találkozás is elégséges, hogy az ember egy nótát írjon. De ha a költőt is ismerjük, olyan impulzusokat kapunk, ami még inkább közel hoz minket annak költészetéhez. Kányádi Sándor bácsi sokszor ajánlott nekünk verset, repertoárunkban találjuk a Két nyárfát, a Románc, a Dél keresztje alatt című dalokat. Ezek az ő javaslatára, felkérésére, ötletére születtek.


– 1969-ben, lassan negyvenedik éve alapították a Kalákát. Milyen meglepetésekkel készülnek a jubileum alkalmából?

– Sokfelé fogunk járni az országban. Lehet, hogy egy album, egy kiadvány is napvilágot lát.  Számunkra ez nem egy olyan nagy esemény, mint egy olyan együttesnek, mely húsz év után ismét összeáll. Hiszen mi a negyven év alatt folyamatosan működtünk.


– Gryllus Vilmos gyakran jár külön utakon, most sem kísérte el önöket Mosonmagyaróvárra. Ő csapattag vagy törzsvendég az együttesben?

– Vilmos gyermekműsora egész más, ő inkább színházszerűen, mi inkább koncertszerűen játszunk. Ez így nagyon jó, hogy ez a kettő külön vonalon fut. Amikor külföldi turnéra megyünk vagy felnőttkoncertet adunk, akkor együtt muzsikálunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megváltás Isten pénzével

Telt házas előadások mindegyik megyei városban. Mosonmagyaróváron egy lelkes társulat, a… Tovább olvasom