Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Jönnek a hegylakók

A skót Lonach Felföldi Társaság vezetője egy kisfiú révén örök barátságot kötött egy győri családdal.

Olyan világhírű személyek tisztelik meg a Lonach Felföldi Társaságot éves katonai parádéja alkalmával, mint a filmekből jól ismert Judi Dench, Robin Williams, Steve Martin vagy a Monty Python csoport tagja, Eric Idle. A skót Lonach Felföldi Társaságot 1823. december 15-én alapították a Forbes család leszármazottai a Gordon és a Wallace klán tagjaiból. Tíz éve a klánok „meghódították Magyarországot". Győrött egy kisfiúnak köszönhetően vezetőjük örök barátságot kötött egy építésszel és családjával.

Együtt a Szeder család. Kezükben az a Kisalföld, amely először számolt be arról, a skótok elfoglalták hazánkat. A közönség vastapssal fogadta őket. Kattintson a képre!
Szeder Tibort később az a megtiszteltetés érte, hogy kiltet húzhatott, sőt, azt is megtehette Skóciában, amit előtte csak egy amerikai generális... A skót dudások impozáns csapata nyáron ismét eljönne Magyarországra, hogy játékukkal kápráztassanak el mindenkit Győrtől Sopronig, Budapesttől Szegedig. Útjukat természetesen a Szeder család szervezi. Nem kis feladat száz skót dudás programját koordinálni.

Szeder Tibor építész és felesége, valamint a gyerekeik egyszerűen szerették a skót dudásokat. Tetszett nekik, ahogy zenélnek, ahogy felöltöznek. Különösen Fecónak voltak kedvesek a szoknyás, katonásan masírozó s közben zenélő férfiak. Gordon Caselyvel, a skót csoport vezetőjével az akkor alig pár éves kisfiú kötött barátságot elsőként. Aztán a család is egyre közelebb került az első pillantásra veszedelmes skótokhoz. Szederék mindenhova elkísérték őket. Ennek lett következménye, mint arról a korabeli Kisalföldben, a Szivárványban (a Szieszta melléklet elődje) beszámoltunk, hogy Angliában egyszer csak kiltben találta magát Szeder Tibor.

„1996-ban csak egy napra hívtak meg bennünket a klánok ősi földjére – emlékszik vissza a győri építész. – A skót szoknya felpróbálása ezért is volt nagy megtiszteltetés. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ennél többre is jutok majd Angliában az Aberdeen melletti Strathdon mezein, a skótok nagy rendezvényén. Egy év múlva azonban olyat tettem, tehettem, amit előttem csak egy amerikai generális!"

A Lonach Felföldi Társaság...

...különleges a maga nemében nemcsak Skóciában, hanem az egész világon. Ez maradt az utolsó karitatív szervezet, amely évenként megünnepli Skócia legszebb örökségeit egy színes katonai parádéval.
Minden év augusztusában a társaság – élén a dudászenekarral – egy színes felvonulást rendez Strathdon völgyében, Északkelet-Skócia egy apró szegletében, ősi felföldi öltözékben, kiltben, zubbonyban, plédben, sapkában, hosszú erszénnyel, minden katona kezében szuronnyal. A félelmetes külsejű harcosokat egy valódi katona, a kilencvenéves Sir Hamish Forbes, Newe bárója vezeti.
Az évek során a Lonach Highlanderek számtalan helyen bemutatkoztak Skóciában, beleértve a királynő előtti parádékat is. A leghíresebb utazásuk mégis tíz évvel ezelőtt, 1996-ban történt, amikor 150 skót harcos vett részt Magyarország legbarátságosabb megszállásában.
A Lonach-társaság valójában Skócia hivatalos résztvevője volt Magyarország alapítása 1100 éves jubileumi ünnepségének.
A társaságnak három célja van: megőrizni a felföldi népviseletet és a kelta nyelvet; támogatást nyújtani és törődni a szegényekkel; szociális és jótékony érzéseket táplálni a térség lakói körében.
A skótok hagyományos felvonulása világraszóló esemény, melyre még a királynő is csak akkor mehet el, ha meghívót kap. A dudászenekar és a lándzsás katonák 120 fős seregének 10 kilométeres felvonulásával kezdődik a rendezvény. Az egész napos program tradicionális, ősi skót sportok viadalából, dudások, táncosok versengéséből, számtalan látnivalóból és kirakodóvásárból áll. A felvonulók soha nem hagyták el Skóciát, legfeljebb a közeli Breamar-kastélyhoz mentek el a meghívott királynő előtti tisztelgésre.

„173 évvel az alapítás után történt meg először, hogy a népes sereg ellátogatott Magyarországra. 1996 különleges esztendő volt – tekint vissza Szeder Tibor. – Hatalmas siker övezte a nem mindennapi látványosságot, a skót kockás viseletben felvonuló 150 fős csapatot a velőkig hatoló, fantasztikus skót dudaszóval. Megjelenésük, előadásaik igazi csemegének bizonyultak a nyári kulturális fesztiválok sorában. Idén még nagyobb csapattal készülnek."

A tíz évvel ezelőtti túra olyan mély nyomokat hagyott a társaságban, hogy győri barátjukat egy évvel később tiszteletbeli lándzsásnak is beöltöztették, és részt vehetett a felvonuláson Skóciában. Előtte ezt eddig csak egy amerikai generálisnak engedték meg, valamikor az ötvenes évek derekán. Ráadásul a magyar túra emlékére érmet verettek, melyet azóta is viselnek díszruhájukon. Az emlékezetes magyar út okán 1996 óta a Felföldi Játékok napján a Strathdon melletti mezőn a lonachi és a skót lobogó mellett egy napra felhúzzák a magyar zászlót is.

„Gordonnal ma is nagyon jó a kapcsolatunk. A szakállas vén medve (62 éves), sokat ír nekünk. Tavaly ősszel jött az ötlete, hogy jubileumi kirándulást szerveznének Magyarországra. Persze hoznák a dudáikat és a tradicionális ruháikat. Aztán, ha már itt vannak, fellépnének. Megmutatnák, hogyan szól a skót duda. Ha száz van belőle."

Szeder Tibor szerint a skótoknál barátságosabb emberekkel aligha lehet bárhol is találkozni. A régi látogatás kapcsán olyan örömmel beszélnek hazánkról, hogy még azok a lonachiak is megkedveltek már minket, akik azt sem tudják, Magyarország sziget vagy város.
A skót vendégszereplés szervezése elkezdődött. Információink szerint a győri fesztiváliroda már két fellépésüket le is kötötte. Így talán megjósolhatjuk, ha még több segítőre találnak, kik lesznek a nyitófelvonulás résztvevői 2006 nagy nyári fesztiválján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mesefilm forog tovább

Ki ne emlékezne Cicamicára és Böbe babára? Bálint Ágnes tanulságos története maga volt a csoda. Tovább olvasom