Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Jön a szexuális válság?

Anyagi gondok, túlhajszoltság, szorongás az elbocsátástól és a pénztelenségtől – ezek az érzések egyre több családban számítanak mindennapos vendégnek. Mindezek tetejébe pedig gyakran megjelenik az ezekhez társuló szexuális válság is, s az ördögi körből kitörni csak tudatosan, sok türelemmel lehet.
Sokaknak nem újdonság, hogy az anyagi és a szexuális problémák gyakran együtt járnak, most azonban, amikor a gazdasági világválság nyomán családok garmadája kerül nehéz anyagi helyzetbe, emberek ezrei veszítik el munkájukat, s nagyságrendekkel többen szoronganak a létbizonytalanságtól, még több párnak kell szembenéznie „a baj nem jár egyedül" szomorú valóságával. Gyakran az ágyban is...

– Amikor a túlélés ősi ösztöne, a „harcolj vagy menekülj" parancsa felerősödik, az egész szervezet erre a küzdelemre készül. Feszültség, szorongás jár ezzel a mélyen kódolt lelkiállapottal, amely ha állandósodik, egyszerűen alkalmatlanná teszi az embert arra, hogy jó szerető legyen. Testileg is, hiszen ilyenkor az úgynevezett szimpatikus idegrendszer működése kerül túlsúlyba, a vér például az agyba és az izmokba koncentrálódik, s más funkciókra „nem jut" – magyarázza az okokat Frank Ágnes pszichológus, aki gyakran találkozik emiatt őrlődő párokkal. Tipikus „tünet", hogy a munkából este túlhajszoltan hazatérő férfi kimerülten elterül a tévé előtt, és a védett, nyugalmas otthonban szinte „beájul" – anélkül, hogy a gyengédség legkisebb jelét is mutatná. Mert az ellazulás ugyan szép dolog, az ebben a lelkiállapotban töltött idő azonban sokszor olyan kevés, hogy abba nem fér bele a szex, a kényeztetés.

Ha a férfi úgy érzi, ebben a helyzetben még otthon is teljesítenie kell, a stressz tovább fokozódik és a szexhiányhoz fizikai problémák, például merevedési zavar is társulhatnak. A valódi baj ott kezdődik, ha ezt a pár képtelen kezelni.


A szex nem teljesítmény kérdése

Mivel a társadalmi és a szexuális teljesítmény a férfiak megítélésében eleve kiemelkedően fontos – sokak szemében ettől férfi a férfi –, többségük úgy érzi, hogy mindig képesnek kell lennie a szexre. Frank Ágnes szerint pedig ha szembesül azzal, hogy ez nem mindig van így, hajlamos arra a következtetésre jutni, hogy valami komoly baj van vele, ami persze az önbecsülésére is kihat...

– A szex nem teljesítmény kérdése! Abban a percben, hogy azzá válik, elvész a spontaneitás, azaz pont az, ami viszi előre a dolgokat. A szexben az a jó, ha hagyjuk, hogy történjenek velünk a dolgok, nem lehet kierőszakolni, kikényszeríteni – mondja a szakember, aki szerint az ilyen helyzetek megoldásában a férfinak és a nőnek is van felelőssége.

– Az erősebb nemnek tudomásul kell vennie, hogy nem kontrollálhat mindent, nem irányíthatja az élet minden területét. Mert ez ugyan jár egy bizonyos „pszichológiai nyereséggel", a hatalom, a dicsőség érzésével, amit nehéz elengedni, egyben rengeteg szorongást és stresszt is hoz magával – véli.

illusztráció
illusztráció

Csendes energiára van szükség

A nőnek még nagyobb a felelőssége, az ő hozzáállása ugyanis az, ami átsegítheti – vagy akár még mélyebbre lökheti – a férfit a krízisen. Az egyik kulcsszó a tudatosság; nem annak elhatározása, hogy „na, most mennie kell a dolognak", hanem annak a tudatosítása magunkban, hogy mi miért történik.

– Energiát kell fektetni a kapcsolatba, de ezúttal nem harcos, hanem csendes energiát. Mert a szexet ugyan sem kikényszeríteni, sem „megtervezni" nem lehet, de az intimitás – a fizikai közelség, a bújás, a gyengédség – visszahozhatja a pár életébe a szenvedélyt is. Talán a legfontosabb, hogy a nő ne terhelje a párját még azzal is, hogy úgy érzi, a nőiessége függ az ő „teljesítményétől" – azért hangsúlyozom, mert ennek nem szabad teljesítmény kérdésének lennie! –, de ne engedje azt sem, hogy eltűnjön a gyengédség a kapcsolatból – tanácsolja Frank Ágnes.


A csábító fehérnemű itt nem segít

Azt is elárulja, hogyan: vissza kell találni asszonyi énünköz, a gondoskodó, néha akár anyáskodó, gyengéd viselkedéshez. Ahhoz, amit sok nő elfelejt, vagy – megkeményedve a mindennapokban – elnyom magában, s amire, valljuk be, a családokban is egyre kevesebb a követendő minta.

– A férfinak nem szabad azt éreznie, hogy még otthon is teljesítenie, bizonyítania kell, olyan hátteret kell teremteni neki, ahol érzi, hogy szeretik, elfogadják olyannak, amilyen: ha éppen fáradt, kimerült, feszült, akkor annak. A csábos fehérnemű ilyenkor nem segít, sőt! Régen rossz, ha egy nő nem tud asszony lenni, csak csábító, hódító „nőci" – mondja a pszichológus. S hogy hogyan erősíthetjük a mindennapokban ezt a támogatást? Egy finom étel, egy kényeztető talpmasszázs, egy gyengéd – nem erotikus! – odabújás, „babrálós" érintés csodákat tehet, s nemcsak a férfival, hanem a (nemritkán legalább annyira hajszolt és fáradt) nővel is. Ahol pedig az intimitás, az ellazulás és a gyengédség jelen van, ott szívesebben kopogtat a szenvedély is...

Olvasóink írták

 • 2. hajni.horvath 2009. február 19. 13:26
  „"A nőnek még nagyobb a felelőssége, az ő hozzáállása ugyanis az, ami átsegítheti - vagy akár még mélyebbre lökheti - a férfit a krízisen"
  "A férfinak nem szabad azt éreznie, hogy még otthon is teljesítenie, bizonyítania kell, olyan hátteret kell teremteni neki, ahol érzi, hogy szeretik, elfogadják olyannak, amilyen: ha éppen fáradt, kimerült, feszült, akkor annak"

  Nagyon tetszik...csak éppen azt felejtették el hozzátenni,hogy jelenünkben a nő is dolgozik,mellette háztartást vezet,mellette gyereket nevel,s ha ezt mind összegezzük,mondhatni többet dolgozik ,mint teremtésünk "koronái". A "harcolj vagy menekülj" parancsa éppúgy öli a nők lelkét is,mint a férfiakét.Éppúgy veszélyben az állásuk,s ráadásul az életnek több színterén kell teljesíteniük.
  De azért nyugodtan rúgjunk beléjük,ha nincs energiájuk,hogy háromszor annyi munka után,megfáradt és elgyötört lélekkel a férfi hasonlóan megfáradt és elgyötört lelkét pátyolgassák!
  Egy kapcsolat kettőn áll.Mindkét fél lehet fáradt,kimerült,elcsigázott,elgyötört,feszült,szorongó etc.
  Mindkét félen múlik,hogy ezt hogyan tudják meg- és feloldani,anélkül,hogy a kapcsolat rovására menne.”
 • 1. IhászKároly 2009. február 15. 19:43
  „Olvastam egy könyvben hogy ugyanazok a problémák okozzák a lumbágót, mint amit a kedves Luca irt a bevezetőjében! Most mi lesz a Koloszárral? Nekem is van lumbágóm,de szex közben nem fáj! Tényleg jön a válság? Gyilkos hely ez a kisalföld! Bizom benne hogy a Koloszárnak sem fáj a lumbágója sex közben.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindhalálig sportolók

Simon Tibornak, a Fradi egykori kiváló játékosának értelmetlen halálát követően senki nem gondolta,… Tovább olvasom