Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Jól ismerjük Júliánkat?

Műkorcsolyázó a legismertebb magyar női sportoló, legalábbis határainkon túl. Ugyanis a külföldi sportújságírók körében végzett közvélemény-kutatás szerint Sebestyén Júlia a nyolcadik legismertebb magyar sportoló a világon, a nők között pedig az első. A magyar bajnokságon adott interjút.

– Nyolcadszor lett magyar bajnok. Elégedett az országos versenyen nyújtott teljesítményével?
– Inkább azt mondanám, majdnem elégedett vagyok. Egy sportoló azért tudja, hogy mindig lehet jobb. Főleg ahhoz képest vagyok elégedett, hogy nehezen kezdődött a mostani versenyszezon. Igaz, egész nyáron edzettem, de aztán többhétnyi időszakot ki kellett hagynom sérülés miatt. Így van még mit javítanom a formámon, de a sérülésen túl vagyok.

– Ez látszott a magyar bajnokságon is, kimagaslott a mezőnyből. Mondhatjuk, hogy ez a verseny önnek könnyű, de fontos?
– Fontos, mert a hazai közönség keveset láthat itthon, de nem könnyű. Egyik verseny sem az, mert mindegyiken magam ellen versenyzek, hogy a legjobbat tudjam kihozni magamból.

– Úgy tudni, nemrégiben változtatott a kűrjén. Ez a moszkvai Grand Prix-n kapott pontjai miatt történt?
– Nem ez az oka. Ahogy halad a szezon, következnek egymás után a versenyek, egyre jobban ráérzek, hogyan legkényelmesebb számomra az elemek sorrendje. Az új szabályokhoz is alakítani kellett a programom, csak három forgás lehet benne.– Edvin Marton azt nyilatkozta lapunknak, hogy együtt dolgoztak kűrje zenéjén. Jól ráérzett a magyar zeneszerző és hegedűvirtuóz a műkorcsolyázók igényeire?
– Biztos, hiszen az olimpiai bajnok orosz műkorcsolyázó, Jevgenyij Pljusenko kérte fel, hogy szerezzen programjaihoz külön zenéket. A kűrömhöz mi több szerzeményének részleteit felhasználva vágtunk össze egy válogatást. Meg is ijedt először, amikor elmondtuk neki, melyik részeket választottuk ki. Aztán kicsit finomított az összeállításon. Nekem is az a tapasztalatom, hogy jól tud a műkorcsolyázókkal együtt dolgozni. Velem is. Meg is hívott arra a januári milánói jégshow-ra, ami a nevéhez fűződik.

– Ha már január, akkor műkorcsolya Európa-bajnokság. Lehet Helsinkiben a magyaroknak aranyérmük, azaz esélyesnek tartja magát arra, hogy a dobogó legtetejére álljon?
– Egy versenyző mindig a legjobb helyezést akarja elérni, de ha reálisak vagyunk, akkor ehhez sok mindennek össze kellene jönnie. Van a nőknél az európai mezőnyben egy olyan favorit, az olasz Carolina Kostner, aki ha csak a felét bemutatja annak, amit tud, akkor is győz. Viszont van még hely azon a dobogón. Biztos nehéz lesz, de hibátlant kell futni, akkor bármi megtörténhet.

– A külföldi sportújságírók a legismertebb magyar sportolónőnek tartják. Mi ennek az üzenete ön szerint?
– Külföldön nagyon népszerű a műkorcsolya, a világversenyeket élőben közvetítik. Amikor a tokiói világbajnokságra Japánba megérkeztem, már a repülőtéren nemcsak az interjút kérő tévéstábok vettek körül, hanem a rajongók is. Tudták a nevemet, aláírást kértek. Abban, hogy itthon is népszerűbb legyen ez a sportág, sokat segített, hogy öt éve Budapesten volt az Európa-bajnokság. Akkor sok gyermek kezdett el korcsolyázni tanulni. A következő versenyszezon pedig már belenyúlik a vancouveri téli olimpia évébe, akkor megint többen odafigyelnek nálunk is a műkorcsolyára.

Olvasóink írták

  • 1. marianna1211 2009. január 03. 13:07
    „"Több hely is van a dobogón, csak hibátlant kell futni" -Álmodik ez a csaj, vagy másvalakiről beszél? Évek óta csalódást okoz, állandóan alulteljesít. Volt egyszer Európa-bajnok, mikor is az esélyesek nem indultak, és óriási szerencsével meg egy kis bírói rásegítéssel megnyerte. Azóta csak az elrontott ugrásait lehet látni, de mivel mindennek az edző az oka, cserélgeti is őket rendesen, mint más a bugyogóját. Úgyhogy én már nem is reménykedem vele kapcsolatban még dobogóközeli helyezésben sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A spontán séf és a dumagép

Egy szakács és egy sztár – így állnak össze az m1 tévéadó Étterem című műsorának versenyző… Tovább olvasom