Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Jazzterasz Pannonhalmán

Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság közelmúltban újraindított pincészete a hagyományteremtő céllal először 2007 nyarán Pannonhalmi Jazz-Terasz néven megrendezett koncertsorozatával idén harmadik alkalommal csalogatja a bor, a természet és a zene harmóniájának egyedi élménye után vágyó közönséget.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet szemrevaló, új épületegyüttesének kialakításával egy időben környezetét is rendezték. Elkészült egy díszkővel kirakott tér is, amely elsősorban a szüreti időszak préseléseiből származó törköly ideiglenes tárolására szolgált. 2005 májusában viszont szomszédságában megnyitott a kóstolóterasz, ahonnan a monostori levendulaültetvények és a keletre nyúló táj csodálatos képe tárul a látogatók elé. A terasz időjárástól függően őszig üzemel, ahol azoknak a vendégeknek is alkalmuk nyílik borkóstolásra, akik nem vesznek részt a pincelátogatási programon.

A kóstolóteraszt azóta szépen felcseperedett hárs-, törökmogyoró- és szelídgesztenyefák szegélyezik, amelyeknek napernyők által támogatott hűs árnyéka kellemes felüdülést nyújt a finom borok társaságát élvezők számára.

– Törköly hiányában azonban a terasz melletti tér a legtöbb könnyű nyárestén inkább egy zenekari pódium képét körvonalazta – ez adott késztetést a pincészet környezeti-építészeti adottságainak más formában történő kihasználására – mondta el lapunknak Illés Tamás, az apátsági pincészet marketing- és kereskedelmi vezetője. Ha pedig már zenekar, ha már zene, akkor a szervező számára természetes volt, hogy mindenképpen jazz. Indoka szerint annak különféle stílusirányzatai, játékossága, szabadossága, kötetlensége ösztönzi a közönséget arra, hogy pohárral a kézben sétálgatva, esetleg hagymás-zsíros kenyeret, ínycsiklandó sajttálat majszolva vagy éppen az asztaloknál barátokkal beszélgetve és koccintva legyen részese a zenei élménynek.

Kísérleti jelleggel, de hagyományteremtő céllal első alkalommal 2007 nyarán rendezték meg a Pannonhalmi Jazz-Terasz elnevezésű koncertsorozatot, amely azóta is a magyar jazzélet kiválóságait vonultatja fel a Szent Márton hegyének délnyugati lábánál elhelyezkedő borászat tövében. A zenekarok mindeddig kivétel nélkül osztatlan sikert arattak a koncertről koncertre bővülő hallgatóság körében; nem kevés a visszatérő jelleggel érkező vendég.

A sorozat harmadik felvonásának ünnepléséhez idén igazi különlegességekre lehet számítani, amelynek rendezéséhez a zenei szféra jeles szervezői – a nyitóest tekintetében a Hagyma Produkció, a további három előadást illetően a Muzsikusvilág képviseletében – is szívesen csatlakoztak. Az idei tervek életre hívásához elengedhetetlen anyagi hátteret ezúttal a Raiffeisen Bank biztosítja, amelyet az apátsági borok kizárólagos értékesítési jogával rendelkező Budapest Bortársaság támogatása erősít évről évre, míg a fő médiapartner újra a Kisalföld regionális napilapot kiadó Lapcom kft.

– Az elmúlt évek tapasztalata alapján érezhető, hogy a pannonhalmi jazzkoncertek megtalálták törzsközönségüket, a kérdés pedig már csak az, hogy a legfeljebb kétszáz nézőt befogadó terasz üresen maradt néhány székét a következő ígéretes program során ki foglalja el a hallgatóság soraiban – szögezte le Illés Tamás.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet első kulturális rendezvénysorozatának eddigi eredményein felbuzdulva idén a Raiffeisen Jazz Klub égisze alatt zajló folytatással ismét négy koncertnek ad otthont a hely.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galgóczi felfedezése ma is különös kaland

Dr. Pomogáts Béla irodalomtörténész az igazságkeresés írójának nevezte Galgóczit az író halálának… Tovább olvasom