Kisalföld logö

2018. 06. 17. vasárnap - Laura, Alida 18°C | 27°C Még több cikk.

István király 28 éves anyja, Éder Enikő

Verset farag vagy zenét szerez, zongorázik és énekel, sőt, a vásznon festéssel is megpróbálkozik. A társulat egyik karakteres, tehetséges versenyzőjét, Éder Enikőt a szakmai zsűri majdhogynem egyhangú döntéssel választotta be az István, a király musical jubileumi előadásába.
A temesvári színház Rékája után most a nagy magyar király édesanyjaként, huszonnyolc évesen állhat a közönség előtt. Az aradi származású színésznőt magyarországi sikeréről, szerepéről kérdeztük.

– 28 évesen játszhatja Szent István királyunk édesanyját. Mit jelent önnek ez a szerep?

– Nagyon nagy felelősséget. Eleinte arra gondoltam, hogy Saroltot egy idősebb hölgynek kellene alakítania. Aztán amint utánaolvastam, kiderült, hogy körülbelül 32 éves lehetett István trónra kerülésekor. Sőt, még azt is vitatják, hogy ő volt-e egyáltalán István anyja, hiszen Gézának volt még egy előző felesége. Számomra megnyugtató, ha Sarolt olyan harmincas lehet, akkor nyilván én a szerepét 28 évesen eljátszhatom. Azért érzem felelősségnek ezt a szerepet, mert úgy gondolom, színészileg is eléggé alá kell támasztani ezt az anyakaraktert. Sarolt egy elég komplex jellem, ezzel egyetértettünk a rendezővel. Anya, aki féltéssel és odaadással viseltetik fia iránt, és felelősségteljes fejedelemasszony, aki egy ország vezetését magára vállalva megpróbál intézkedni és az érdekek szerint a lehető legjobbat adni ennek az országnak. Nyilván Istvánon keresztül, mert ő nem lehetett úgymond trónörökös. Feke Pál sem egy kölyökképű István 27 évesen, egy korosztályba tartozunk, és valahogy el kell hitetni a közönséggel, hogy én vagyok az ő anyja. Sokan azt mondják, eléggé impozáns az egész megjelenésem. Emellett még azért érzem nagy felelősségnek, mert Saroltot a Nagy-Magyarországon is fejedelemasszonyként kezelik.


Rajtunk ország-világ szeme

– Hogyan készült, formálódott, ért be önben az anya és fejedelemasszony, Sarolt?


– Nagyjából egy éve zajlik ez a vizsgáztatás, ez a casting. Lassan megbarátkoztam a gondolattal, hiszen ahogy beléptem a terembe, Szikora Réka helyett Saroltot kérte tőlem. És úgy látszik, beigazolódott, hogy ő miért is szeretné ezt. Belátom, hogy Sarolt szerepe jobban is illik hozzám, mint Rékáé.

– A temesvári színház Rékája után a jubileumi István, a király Saroltjának bőrébe bújhatott. Nagyobb kihívás ez az alakítás?

– Azért most inkább rajtunk van ország-világ szeme, újságírók követték már kezdettől a szerep alakulását. Nagyobb felelősség. Már a próbák alatt is a legjobb formánkat kellett hoznunk. Az arénában a három előadást több mint harmincezren tekintették meg, ez egy hatalmas szám, amivel korábbi szerepeim során nem találkozhattam. Augusztus 20-án közvetíti a televízió, nagyon fontos, hogy az emberek megismerjék az arcomat. Talán nagyobb felelősséggel jár, mint Réka szerepe, melyet Temesváron játszottam. Egyből beleugrani a legfiatalabb szerepből a legidősebbe, ez hatalmas kihívás volt számomra színészileg és emberileg is. 28 évesen még el tudom játszani a nagyon fiatal szerepeket, de az idősebb szerepkörben is kipróbálhatom magam. Most kell kihasználnom a pályámon ezt százszázalékosan.


Párhuzamos életet élek

– A társulat színpadán megmérettetni mennyivel volt másabb, mint a korábbi szerepválogatásain?


– A színházi szerepválogatások általában csak pár naposak. A társulat 22 tagjából csak hárman-négyen vagyunk pályaközeliek, akik a színpadon mozgunk régóta, a többiek egyetemisták vagy teljesen más munkakörben dolgoztak mostanáig. Most azt mondhatnám, hogy éppen mert ilyen hosszú volt a szerepválogatás, az ember nagyon megedződött alatta, és ezt nem csak magamra értem.

– Érezte annak hátrányát, hogy határon túli magyarként szállt versenybe?

– Nem, sem az előnyét, sem a hátrányát. Nem vágta senki a fejemhez, hogy könnyű nekem, mert nekem kellett megkapni ezt a szerepet, mivel Sarolt is erdélyi volt. Nem éreztem azt, hogy a tenyerükön hordoznak, merthogy egy erdélyi versenyzőnek is benn kell lennie A társulatban. Természetesen volt negatív élményem, odajött hozzám valaki és azt mondta, menjek haza, ne vegyem el mások elől a munkát.– Milyen változást jelent életében A társulatban való fellépés, ennek a szerepnek az alakítása?

– Egyelőre még nem érzek változást. Teszem a dolgomat. A budapesti fellépés után még bemutatjuk Szegeden, Székesfehérváron is a darabot, Egerben, Kaposváron lesz húsz előadásunk. Párhuzamos életet élek, emellett még Temesváron is játszom és Aradra hazajárok a szülőházamba. Ezt szeretném minél tovább fenntartani. Nem lenne jó becsukni itt sem és otthon sem magam mögött az ajtókat. Mindig is szerettem utazni, úgyhogy ez nem jelent gondot számomra.

– Ha kapna felkérést egy magyarországi társulathoz, maradna?

– Általában nem szokott felkérés érkezni teljes évadra, hanem csak egy-egy szerepre. Azt természetesen vállalnám, nekem is jót tesz, ha új emberekkel dolgozhatom.


Az ismertség keresztje

– Hogyan éli meg ezt a fajta „sztárságot"?

– Kérnek interjút, metrón, vonaton is megállítanak, akár üzletekben is. De még olyan szinten, hogy teljesen elviselhető. Ezzel tudni kell élni. Ha mondjuk kimegyek Budapesten a borfesztiválra, akkor is jobb, ha jól nézek ki, mert minden második standnál megismernek. A legkevesebb, amit az ember megtehet, hogy ne romoljon az emberekben a róla kialakult kép.

– Félti a magánéletét? Gondolok itt elsősorban a bulvársajtóra...

– Természetesen őrzöm-védem a sajtótól. Már volt olyan kérés, hogy adjak a páromról és magamról közös képet, de nem mentem bele. Az ismertség keresztjét nekem kell elvinnem és nem a hozzátartozóimnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákóczi Ferenc, a Hal a tortán konyhatündére

„Már többször is jártam Győrben, így otthonosan mozgok a városban. A belváros, valamint az… Tovább olvasom