Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Igyime Prága!

Miért utazik az ember észak felé több száz kilométert, ha másik irányban ugyanakkora távolságra ott a tenger? A válasz egyszerű: Európa egyik legszebb, legkedvesebb városa, Prága miatt.

A magyaroknak még ma is megfizethető, és újabb meg újabb felfedeznivalókkal várja azokat, akik kétszer-háromszor már megfordultak a cseh fővárosban.

Négynapos látogatásunk alatt mi is azt tettük, amit minden turista: reggeli után útnak indultunk, hogy estefelé, kétórás pihenő után újra nyakunkba vegyük a várost.

Legjobb, ha a sétát a Vencel téren kezdjük. Nézzünk szét a múzeum bejáratánál álló távcsőből – a bársonyos forradalom történelmi helyszínét pásztázhatjuk végig 10 cseh koronáért (1 korona 10,1 forint). A Vencel tér nem is igazi tér: két oldalán és a keresztutcákon autóforgalom, középen aszfalt, régi, kiszolgált, most kávézóként működő villamosok, körben pedig a legnagyobb világmárkák üzletei. Itt található a világhírű cseh Bata cipőgyár legnagyobb márkaboltja. Azé a tradicionális családi vállalkozásé, amelyet a gazdasági válság megingatott ugyan, de a cseh kormány segítő kezet nyújtott, és jelenleg úgy tűnik, átvészeli a recessziót. A tér alján semmiképpen ne hagyjuk ki a piros bódét: óriáskiflinkbe válasszunk tetszés szerint kolbászt (vigyázat, kissé fűszeres!), üdítővel, ketchuppal vagy majonézzel ötven koronáért laktató ebédhez vagy vacsorához juthatunk. A térrel párhuzamos utcában az Alfons Mucha Múzeumba 120, illetve 60 koronáért válthatunk belépőt.

A Károly hídon lüktet Prága szíve. Mondják, nem is igazienész, aki nem játszott még a város szentjeinek árnyékában. Nepomuki Szent János szobrát illik megsimogatni és valamit kívánni – a babona szerin
A Károly hídon lüktet Prága szíve. Mondják, nem is igazi zenész, aki nem játszott még a város szentjeinek árnyékában.

A Vencel tértől a tömeg az óvárosba hömpölyög. A Lőportorony, a színház, Hrabal kedvenc kocsmája, az Óváros tér, csodálatos építészeti műremekek – mindez persze csak a szemnek. Befizethetünk egy veterán autós kocsikázásra is, fejenként 240 cseh koronáért negyven percen át pöföghetünk bőrüléseken. Akik mégis inkább sétálnának, azoknak az utcákban egymás mellett sorakozó üzletek bőséggel kínálják a tradicionális cseh termékeket: szinte minden kirakatban ott mosolyog a kis vakond, Speibl bácsi és Hurvinek, választhatunk Kafka nevével díszített ceruzát, könyvet, bögrét, jegyzetfüzetet. Egy díszes, jópofa ceruza ára – ne feledjük, a Koh-I-Noor hazájában vagyunk – 9–15 korona, egy kafkás füzeté 60.

Nepomuki Szent János szobrát illik megsimogatni és valamit kívánni – a babona szerint.
Nepomuki Szent János szobrát illik megsimogatni és valamit kívánni – a babona szerint teljesül.

A város több évszázados zsidó temetője nemcsak látványban, számokban is lenyűgöző: százezren nyugszanak itt – tizenkét rétegben temettek egymás fölé az elmúlt évszázadok alatt. Ebben a negyedben találjuk a legszebb ékszerüzleteket is. Luxusórák, Swarowski-gyémántokkal díszített, több százezer forintos nyakláncok és abszintot kínáló boltocskák során ámulhatunk.

A várnegyed egész napos program: a város fölé emelkedő, lenyűgöző Szent Vitus-székesegyház méltán Prága jelképe, korábban a cseh királyok és királynők koronázásának tradicionális helyszíne. A figyelemre méltó, egyszerre robusztus és kecses, gótikus székesegyház alapjait 1344-ben IV. Károly rakatta le. Az épület a huszita háborúkban megsérült, majd tűzvész pusztított benne, így végül több mint 600 év után, 1929-ben készült el.

A vár túlsó végén, mintegy egyórányi sétára a Strahov-kolostor területén található a világ legkisebb kiállítási tárgyait bemutató miniatúramúzeum. Szemmel szinte láthatatlan alkotásokról van szó, de ha belenézünk a mikroszkópba, elképesztő remekművek tárulnak elénk: egy hajszálra írva angol nyelven a Miatyánk, egy másik hajszálon egy hosszú mozdony, rizsszembe karcolt Jézus-portré, és icipici bolha lábára erősített még aprócskább kulcs és lakat.

S ha elfáradtunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a cseh konyha remekét, a knédlit, és a vadas raguval lelocsolt húst és kenyérgombócokat pedig öntözzük meg egy pohár jó cseh sörrel – 200–250 koronából jóllakhatunk.Játékmúzeum

A vár egyik legizgalmasabb kiállítóhelye a város legrégibb, 1918-ban alapított játékmúzeuma a cseh emigráns filmrendező, Ivan Steiger magángyűjteményét mutatja be: motorok, hajók, 1800-as évek végi fehér csipkeruhás babák, mozdonyok, repülők, hangszerek, plüssállatok, fa- és bádogjátékok sokaságát nézhetjük meg. És még több tucat Barbie babát. A gyermekbelépő 30, a felnőtt 60 korona.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterséges fákkal a CO2-kibocsátás ellen

Tovább olvasom