Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

IB-víz a Mosoni-Dunán

A Mosoni-Duna négy kilométeres patkó formájú szakaszát a győri Széchenyi István Egyetem és a Szúnyog-sziget között – a nyolcvanas évek közepén – mindkét végén zsilippel lezárták. Így jött létre a győri Mosoni-Duna-holtág.
Az IB-vízként ismert (a megyei horgászszövetség egykori intézőbizottságáról kapta a nevét) vízterület elsősorban a sporthorgászat szerelmeseinek nyújt szórakozást, s nemritkán kapitális zsákmánnyal jutalmazza a horgászokat. A holtág kezelője, a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége a vízterületet az érvényes halgazdálkodási terv alapján rendszeresen telepíti. A legjellemzőbb halak a ponty, de gyakran kerül horogra süllő, harcsa, amur, csuka és dévérkeszeg.

A területre az országos horgászrend előírásainál szigorúbb rendelkezések vonatkoznak. A vízterület úszós és fenekező módszerrel egyaránt horgászható, de mindennemű etetés és etetőkosár használata tilos január 1-jétől március 31-ig. A pergető horgászat csak szeptember 1. és december 31. között megengedett. A vízterület alsó szakaszán, a Széchenyi István Egyetem előtti területen nyáron szabad strand is üzemel, amelynek területén a fürdési idényben tilos a horgászat.

Csalinak általában kukoricát, csontit, gilisztát, piócát, élő kis halat, halszeletet, műcsalit használnak a horgászok. Etetőanyagként a kereskedelemben kapható vagy saját készítésű őrlemények a megszokottak. A használt szerelékek változatosak, mindenki a maga által megszokott módszerre esküszik. Keszegezéshez általában úszós, pontyra fenekező módszer a gyakoribb.

A felnőtt éves területi engedély ára 8 ezer forint, a felnőtt heti 3 ezer forintba kerül. A felnőtt napijegy 1500, az ifjúsági éves 4 ezer, az ifjúsági heti 1500, míg az ifjúsági napijegy ára 700 forint.

A horgászjegyek megvásárolhatók a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége irodájában (Győr, Bajcsy-Zsilinszky út 13.) reggel 8 óra és délután fél 4 között, továbbá a Vidra horgászboltban, a Kata Pultja mezőgazdasági és horgászboltban, a Jani-csali horgászboltban és a Tímár horgászboltban.

Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzik a világ a Maestrótól

Szombaton temetik el szülővárosában, Modenában a 71 éves korában hasnyálmirigyrákban elhunyt… Tovább olvasom