Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Huszár honvéd és a forradalom gyermeke

A mosonmagyaróvári Venesz Béla öt éve kutatja családja múltját, s 1825-ig sikerült feltárnia az ősök történetét. Az üknagypapája ugyan Bécsben járt katonaiskolába, de a március 15-i forradalmat követően egyből átállt a magyarokhoz. A forradalom egyik elit alakulatában, a 25. huszárszázadban szolgált a világosi fegyverletételig.
"Öt éve, 2004-ben mentem nyugdíjba, s akkor úgy éreztem, meg tudom valósítani régi álmomat: kicsit utánanézni a családom történetének" – kezdte a mosonmagyaróvári Venesz Béla. "Az is motivált, hogy édesanyám halála után több olyan történet, megsárgult papír maradt rám, melyek kívánták, hogy valaki foglalkozzon velük. Ezek között rengeteg olyan emlék akadt, amelynél szükségesnek tartottam, hogy – kiegészítve egyéb kutatásokkal – a szűkebb család tudomására hozzam. Hát így kezdődött" – folytatta az egykoron egyetemi kutatásokat is végző agrármérnök.


A magyar szabadság mellé állt

"A nagypapám jó eszű parasztember volt, aki imádta hallgatni a rádiót, újságokat járatott, vagyis folyamatosan művelte magát. Kisgyerekként imádtam vele lenni, mert jó hangulatú kártyapartik közben anekdotázott a családról. Valószínűleg azért fogott meg mindez, mert a beszélgetések egy csodaszép, XIX. századi lámpa alatt zajlottak. Ezt a lámpát szerencsére sikerült megmentenem az enyészettől, s jelenleg is a nagyszobánk becses kincse. Nagypapámtól tudtam meg, hogy az ő édesapja 1848-ban született, vagyis a márciusi forradalom gyermeke volt. Az üknagypapám részt is vett a szabadságharcban; noha ő Bécsben tanult katonaiskolában, s a császáriaknál is kezdte a pályáját, a forradalmat követően átállt a magyar oldalra" – mondta Venesz Béla.

"Annyit sikerült megtudnom róla, hogy a harcok során a 25. huszárszázadban szolgált. Utóbbi alakulat több történelmi forrás szerint az 1848–49-es szabadságharc egyik elit csapata volt, számos ütközetben is sikerrel harcoltak. A világosi fegyverletételt követően természetesen lefokozták üknagyapámat – ami egy katona életében szörnyű megpróbáltatás –, bár ezzel a büntetéssel valószínűleg olcsón megúszta azokban a vészterhes időkben. A bukást követően Öttevény községben kezdett el gazdálkodni a feleségével. Ami számomra nagyon megható az ő történetében, hogy hiába fokozták le – ezt bizonyítja egy 1854-es keltezésű zsellérkönyv –, a lovak szeretete élete végéig elkísérte. Huszármúltját tehát nem tudta levetkőzni soha. Ráadásul az őt követő generációk is örökölték az állatok, legfőképpen a lovak szeretetét" – elevenítette fel a múltat a mosonmagyaróvári családfakutató.

Venesz Béla jó hangulatú kártyapartik közben hallgatta nagyapja anekdotáit. A beszélgetések egy XIX. századi lámpa alatt zajlottak. Fotó: Szük Ödön
Venesz Béla jó hangulatú kártyapartik közben hallgatta nagyapja anekdotáit. A beszélgetések egy XIX. századi lámpa alatt zajlottak. Fotó: Szük Ödön

Az első lovasütközet öttevényen volt

Történelmi érdekesség, hogy a magyar huszárság a szabadságharc alatt is megtartotta fekete-sárga zsinóros ruháját, csupán nemzetiszín rózsa került a csákóra. A német vezényszón sem változtattak, mert az öreg huszárok ehhez voltak szokva. A szabadságharc első nagyobb szabású lovasösszecsapása pedig megyénkben volt.

Görgey Artúr tábornok fel-dunai hadtestét november 18-án Mosonból Győrbe irányította. Fedezetüket a 9. Miklós- és a 10. Vilmos-huszárezred látta el. Délután nyugat felől ellenséges lovastömeg bontakozott ki, és oldalba akarta kapni a Győr felé haladó csapatokat. Görgey ütegeket vetett az ellenség elé, majd parancsára unokafivére, Görgey Kornél, a 9. Miklós-huszárok századosa négy század Vilmos-huszárral ragyogó lovasrohamot intézett az oldalazó lovasság ellen Öttevényen a Huszár-dombon.

A túlerő ellenére győzelmet arattak a magyar lovasok.

Olvasóink írták

  • 1. ASHER 2009. március 23. 19:27
    „huszar vagy honved? a ketto igy egyutt sose letezett!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadság kokárdája és a felakasztott hős

Vártok Géza és felesége, Szentmártoni Fanni közel 10 éve foglalkozik családfakutatással, s most már… Tovább olvasom