Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Hobo cirkusza

Még magát Hobót is meglepte az a friss és modern rockzene, amit új lemezéhez a gitáros Madarász Gábor írt. A rajongótábor pedig még alig tért magához.

A Circus Hungaricus lemezbemutató koncertjét az elmúlt hétvégén tartották Budapesten, ennek apropóján kerestük meg Hobót.


– A blueskedvelő közönség hogyan fogadta ezt a meglepően új és érces hangú lemezt?

– Nagyon nagy sikere volt. A Millenáris-koncerten eltértünk a megszokott lemezbemutatók forgatókönyvétől, mert ilyenkor általában négy-öt szám hangzik el. Mi majdnem három órán keresztül játszottunk el harmincat – tizenötöt a „Circus Hungaricusból". Fel voltam készülve arra, hogy ott helyben szerkesszem át a koncertet, ha a közönség nem jól reagál, de erre nem volt szükség.


– Meg szokta nézni, hogy az internetes zenei fórumokon mit írnak önről?

– Bevallom, soha. Ennek oka van, jó pár Hobo-fórumon álnév mögé bújva gyalázkodnak egyesek, és erre nem vagyok kíváncsi. Egyedül a saját honlapomon olvasom el a teljes névvel érkező véleményeket, a személyes levelekre pedig még válaszolok is. Itt a nem gyűlölködő, érdemi kritikák nyugodtan megjelenhetnek a vendégkönyvben. Meg lehet nézni, mit írnak.


– Elolvastam: pozitív a visszajelzés, és sokan alig térnek magukhoz a meglepetéstől, mivel egészen új a produkció. Ebben a zeneszerző, Madarász Gábor akarata érvényesült vagy az öné? (Madarász a szokástól eltérően a kész szövegre írt zenét – a szerz.)

– Madit a menedzserem, Rozsonits Tamás mutatta be. Először a Késő van már című dal készült el, és engem is meglepett, hogy mennyire együtt tudunk gondolkodni: a nagyon rockos zene és a szöveg tökéletes összhangban volt. Ez össze is csengett az én elképzelésemmel, mivel nem bluesszövegeket írtam. A blues ennél sokkal intimebb műfaj.

Madarász Gábor és Hobo.
Madarász Gábor és Hobo.

– A Bolondok hajója című dalt Rúzsa Magdival énekli. Lesznek még vele közös fellépések?

– Igen, elképzelhető, hogy elfogadja a meghívásunkat.


– A Megasztár és az ön világa elég távol esik egymástól. Nem volt kezdetben emiatt előítélete vele szemben?

– Kétségkívül mindig elkapcsoltam a tévét, ha ment a műsor, nem szeretem, ahogyan osztják az észt a fiataloknak. De Rúzsa Magdira azért felfigyelhettem, láttam, hogy jól állnak neki például a Joplin-számok, ezért magam kértem, hogy vegyük fel vele a kapcsolatot. Egy presszóban találkoztunk, kedves, közvetlen és természetes jelenség volt, akivel jó együtt dolgozni.


– Új irányt, új fejezetet jelent önnél a Circus Hungaricus?

– Talán inkább úgy mondom, hogy kiemelkedően fontos állomás az életemben. Új irányról amiatt érdemes beszélni, mert én jóval a Hobo Blues Band megalakulása előtt kezdtem a pályát, azóta játszottam, írtam, énekeltem – csapatban és szólóban –, vagyis sok ilyen „új fejezetről" beszélhetnénk.


– Ha már az előadóestjei jöttek szóba: zenésznek vagy színpadi embernek tartja magát?

– Egyértelműen zenésznek: én nem tudok színészkedni. Azoknak a világát közvetítem, akik nagyon közel állnak hozzám: József Attiláét, a csavargó lelkű Faludyét, Viszockijét. De például Arany Jánosét, Adyét már nem merném, pedig nagyon szeretem őket. Most Pilinszky műveiből tervezek februárra előadóestet.


– Értőbb volt régen a közönség? Vagy pedig most értőbb.

– Legutóbb már a harmadik anyagot készítettem el József Attiláról. Korábban a „Hetedikkel" százhetvenötször, a Tudod, hogy nincs bocsánat cíművel már kétszáznegyvenszer léptünk fel. Csökken az érdeklődés, és ezt így hidalom át.


– Nyáron óriási sikere volt a régi felállású Hobo Blues Bandnek a Pannónia Fesztiválon. A sokéves szünet után végül is lesz klasszikus Hobo Blues Band?

– Nagy nyomás nehezedett a zenekarra a közönség felől, hogy álljon össze a klasszikus felállás. Sokat szerepeltem Deák Bill Gyula koncertjein és ő is az enyéimen, Póka Egon és Solti János együtt dolgoznak, utóbbi Tátraival is játszik, így nem volt nehéz az összeállás. Állandó vendégként Deák Bill Gyula is csatlakozott hozzánk. Valószínű, hogy jövőre kijelölünk egy hónapot, amikor a hétvégeken lejátszunk nyolc-tíz előadást az országban, így megoldható lesz mindegyikünknek. Remélem, lemez is készül belőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Karácsonykor átlényegülünk, átgondoljuk dolgainkat˝

Szandi családja lélekemelő filmekkel, közös ajándék- és karácsonyfadísz-készítéssel készül a… Tovább olvasom