Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Hatezer éves konyha

Hatezer éves edényekre és fatüzelésű tűzhelyekre bukkantak Görögország északi részén egy tűz martalékává vált őskori lakóhely eltemetett romjainak feltárása során.
A felfedezés „felbecsülhetetlen és egyedülálló" információkkal szolgál a késői neolitikum házépítkezéséről és háztartásáról.

Rendkívül ritka, hogy a maradványok a földműveléstől vagy más külső beavatkozástól háborítatlanul pihenjenek a föld alatt hatezer évig. A háztartás kellékei kitűnő állapotban vannak.

Az 58 négyzetméteres, négyszögletes épületre az Athéntól 580 kilométerre északra fekvő faluban találtak rá vízvezetékcsövek fektetése közben. A terepre érkező régészek márciustól júliusig számos agyag főzőedényt, tányért, kőeszközöket, gabonaőrlőket és két tűzhelyet ástak ki.

Görögországban feltárt tűzhely, melyben a vizet melegítették. Képünk illusztráció
Görögországban feltárt tűzhely, melyben a vizet melegítették. Képünk illusztráció

A háromszobás őskori otthon falai agyaggal tapasztott ágakból és nádból készültek, amelyeket fagerendákkal erősítettek meg. Az is kiderült, hogy az épületet tűz pusztította el, mert kiégette az agyagot, így őrizve meg napjainkig az egykori faépítmény vázát, de még az elporladt gerendák helyét is.

A ház lakói szerencsére kimenekültek a tűzvészből, s magukkal vitték az értékes kőpengéket és kőbaltákat. Csak a nagy kőeszközöket hagyták hátra, mert azokat nehéz lett volna elmozdítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legszebb királyné

Korának legszebb királynéja volt, tragédiákkal teli élete már a kortársak képzeletét megragadta, … Tovább olvasom