Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Harry Potter elvarázsol

Semmi sem véletlen. Az új Harry Potter-film éppen most került a mozikba, amikor megjelenik a sorozat egyelőre utolsónak gondolt kötete. Jól felépített gépezet működik, és gyártja a pénzt. Ez azonban nem baj, ha milliók várják, hogy olvashassanak.
A Harry Potter és a bölcsek köve 1997-ben jelent meg a könyvpiacon. Hihetetlen gyorsasággal vált beszédtémává a könyv és írója. Szociológusok és pedagógusok beszéltek, vitatkoztak arról, jó-e hogy így és ilyen művet olvasnak azok, akik korábban már-már elfordultak az írott szótól. A vita azóta is tart, s most itt van a hetedik kötet. Előrendelésben csak kétmillióan jegyeztették elő maguknak a világon. Azon országok, ahol nem az angol nyelvet beszélik, pedig alig várják, hogy elkezdhessék fordítani a könyvet. (Magyarországon jövő év elején várható a megjelenése.) A Potter-könyvekről sok mindent el lehet mondani, hogy egyszerűek, hogy összelopott alkotások, hogy régi mesék mai nyelven. Egyet azonban nem lehet, elmenni mellettük, mert bizony még a felnőttek is örömmel olvassák őket.

London ezrek várakoznak a boltok előtt

Két nappal az utolsó Harry Potter-epizód megjelenése előtt már tábort vertek a varázslótanonc legelszántabb hívei a londoni könyvesboltok előtt.

Braille-írással

Szombatra virradótól, egy időben a hetedik kötet megjelenésével, Amerikában a  Harry Potter and the Deathly Hallows Braille-írásos változata is  hozzáférhető lesz a vakok és gyengénlátók számára. 
Először nyílt rá lehetősége az amerikai National Braille Pressnek (Nemzeti Braille Nyomdának), hogy időben kézhez kapva a  kötetet, munkatársai áttehessék Braille-írásba a szöveget, így a  többi példánnyal egyidejűleg jelenhessen meg. A korábbi Harry  Potter-kalandok csak némi késéssel jutottak el a speciális  nyomtatással a vak olvasókhoz, ezért a regény rajongóinak ez a  tábora most nagy örömmel várja a szombatot, mikor „a fehér baglyok  országszerte ledobják a küszöbükre" a friss köteteket – ahogy egy  nyomdai illetékes fogalmazott a varázslóvilág bevett postai  rendszerére célozva. 
A Braille-írást olvasó megrendelők számára kiszállítják az 1100  oldalas, 10 kötetben megjelenő művet, amely öt és fél kilót nyom és  több mint harminc centit foglal el a könyvespolcból. 
A bostoni székhelyű nyomda általában 200–300 példányban készít  Braille-könyveket, ám ezúttal példátlan mennyiséget, 1400 példányt  nyomtattak. 

A legnagyobb londoni könyváruház, a Piccadilly Circus mellett lévő ötemeletes Waterstones bejáratánál csütörtökön például már kéttucatnyian sátoroztak, hogy le ne maradjanak a hivatalos megjelenésről. A Harry Potter and the Deathly Hallows – hozzávetőleges fordításban: Harry Potter és a halálos szentek – címet viselő hetedik, befejező részt szombaton, helyi idő szerint éjfél után egy perccel kezdik árusítani Nagy-Britanniában, és ugyanabban a pillanatban – egyelőre angol nyelven – számos más országban.

A várakozás feszültségét jelzi, hogy a hetedik Potter-epizód megjelenését minden eddiginél nagyobb találgatásözön előzi meg. A héten a világhálóra is felkerült egy állítólagos eredeti kópia, és londoni értesülések szerint többen már az eBay internetes adásvételi honlapon kínálják a könyvet megvételre, az eredeti ár tízszereséért, jóllehet a brit kiadó, a Bloomsbury szinte katonai szigorúságú biztonsági intézkedésekkel igyekezett elejét venni a kiszivárogtatásoknak.
A helyzet odáig fajult, hogy a szerző, Joanne K. Rowling is szükségesnek tartotta a személyes megszólalást. Hivatalos honlapján közleményben kérte a rajongókat, hogy hagyják figyelmen kívül a befejező rész cselekményéről az interneten és a sajtóban megjelent „félrevezető információkat" – ez eddig a legerősebb hivatalos utalás arra, hogy a webre feltett változat nem az eredeti könyvből való.

A végső Harry Potter-regényt maga az írónő mutatja be annak a szerencsés ötszáz gyermeknek, aki bejut a londoni Természettudományi Múzeumba szombat hajnalban. Nekik Rowling részleteket olvas a kötetből – ezt egyébként világszerte közvetítik az interneten –, ezután a felolvasás hallgatóságának és még további 1200 kiválasztottnak ingyen, dedikált példányokat ad át a könyvből.

Az eseményre 90 ezer rajongó jelentkezett; a Bloomsbury kiadó közülük sorsolta ki a szerencsés 1700-at.

Várod a Harry Potter következő részét?

Kiss Dóra (16 éves)
– A sorozat ötödik részét nem láttam és nem is várom a következőt, annak ellenére sem, hogy az első hármat megnéztem. Nem szeretem a fantasztikus és filmeket, az izgalmas akciófilmekért viszont rajongok.

Büksi Zsolt (12 éves)
– Nagyon szeretem a Harry Pottert, az előző részeket már megnéztem.  Sajnos a mostanit  – a Főnix Rendjét – még nem láttam, de a közeljövőben tervezem. A következő részt már nagyon várom.

Csupecz Fruzsina (12 éves)
– Rajongója vagyok Harry Potternek, az összes könyvet olvastam.  A Főnix Rendje is nagyon jó volt, a következő részt is nagyon várom. Az iskolában rendezett Harry Potter-versenyen a csapatommal elsők lettünk.

Stange Alexandra (15 éves)
– Nem kedvelem a fantasztikus és mesefilmeket, így a Harry Pottert sem. Az első három részét láttam, de nem tetszett, így nem is várom a következő sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziget kultúrák és kontinensek között

Málta szívesen nevezi magát a Földközi-tenger szívének. Szigetei évezredek óta a hajósok kikötőhelyei voltak, és számos civilizációnak jelentettek hazát, erődöt és menedéket. A mediterrán történelmet sok szempontból befolyásolták az itt történt események. Málta a különböző kultúrák keresztezési pontján is fekszik. Tovább olvasom