Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Harry Potter éjfélkor érkezett

A győri Czeiner Márton is azok között van, akiket a kis varázsló, Harry Potter vezetett be az irodalom világába.

Harry Potter, az ifjú varázslótanonc  szerettette meg az olvasást Marcival
A pedagógusok többsége szerint a Harry Potter-kötetek legnagyobb erénye az, hogy a sorozatot olvasók, az olvasást így megkedvelők  később más műveket is a kezükbe vesznek. A győri Czeiner Márton is azok között van, akiket a kis varázsló vezetett be az irodalom csodálatos világába. Ma már nemcsak Pottert olvas, de az új kötetet ő is nagyon várta. 

Éjfélkor csengetett a pénztárgép

A megyeszékhelyen csütörtök éjfélkor a McDonald’s étteremben lévő Kalligráf könyvesboltban nagy volt a nyüzsgés. Harry hatodik könyve megérkezett, ám a szigorú szabályok szerint nem volt árusítható, csakis február 10-től! Az első két vásárló, kezében a kötettel, melyet már kilencedikén 23 óra környékén kipakoltak a polcokra türelmesen várta az éjfélt. Szekeres Ágnes és Horváth Orsolya megrögzött rajongók. (Akárcsak a többi közel negyven ember, aki éjjel felkelt Harry Pottert vásárolni!) Mint kérdésünkre elmondták, már az első kötet megjelenését is nagyon várták. Az azóta eltelt időszakban kislányokból ifjú hölgyekké cseperedtek. Ma már az sem okoz nehézséget, hogy a magyar megjelenés előtt angolul is elolvassák Rowling új műveit. Orsolya szerint (képünkön ő áll hátrébb) a magyar fordítás mindig új színt hoz, amit angolul olvasva nem lehet mindig megérezni. A két lány, amint fizethetett, egy kicsit beült a kávézóba és máris olvasni kezdte a zöldes borítójú vastag kötetet. Másnap iskola volt, de néhány oldalt engedtek maguknak a különleges árusítás éjszakáján is.

A győri Révai Miklós Gimnázium nulladikos diákja, ma már kicsit furcsa is ezt elmesélni,  nem szeretett olvasni. Emiatt, hasonlatosan sok más kortársához, sok konfliktusa volt otthon a szüleivel. Aztán egy nap édesapja egyik barátja – aki csupa jót hallott a Harry Potter-könyvről – úgy döntött, Marcit születésnapján ezzel a kötettel ajándékozza meg. A fiú az első kötetet merő udvariasságból el is kezdte olvasni, ám a tizedik oldalnál abbahagyta. Jó ideig ott állt a könyv a polcon, aztán egyszer csak, Marci maga sem tudja, miért, de úgy döntött: újra előveszi. Az akkor 11 éves fiú olyannyira megszerette a kis varázslótanonc történetét, hogy alig várta a második kötet megjelenését. Harry révén megszerette az olvasást, és más művekbe is belekezdett. Először természetesen a különböző ifjúsági regényeket szerezte be, aztán jöttek a sci-fik, a fantasyk, a Rejtő Jenő-sorozatok. Marci azóta falja a könyveket, most éppen Homérosz Iliászát olvassa.  Nem, nem azért, mert kötelező az iskolában, hanem mert nagyon érdekli a mitológia. A másik nagy kedvence pedig A Gyűrűk ura.

Czeineréknél egyébként fontos szerepet játszik a mindennapokban az olvasás. A Harry-köteteket is az egész család olvasta, és esténként ma is gyakran megbeszélik  olvasmányélményeiket, kicserélik a könyvekről a véleményüket. 

Hogy mi a kis varázsló hallatlan sikerének titka? Marci szerint az, hogy az első két kötet a legkisebbekhez szól, és ugyan ki ne szeretett volna egész apró emberként arról ábrándozni, hogy lesz egy varázspálcája, amivel bármit megteremthet magának? A 3. kötettől kezdve a sorozat már komolyabb témákkal foglalkozik, és felnőtteknek is szól. A révais diák azt mondja, az a legjobb ezekben a könyvekben, hogy mindig csak az utolsó 10 oldalon derülnek ki a dolgok, addig bonyolódnak az események, rengeteg kérdés merül fel az olvasókban. Marci bármennyire is kíváncsi volt eddig a végkifejletre, soha nem lapozta fel az utolsó oldalakat, mert akkor megfosztotta volna magát az olvasmányélmény izgalmától. A fiú a moziban a filmeket is megnézte, az első kettő nem, de a harmadik és negyedik rész nagyon tetszett neki. Az azonban nem kérdéses, hogy a könyvet vagy a filmet élvezte-e jobban. A legzseniálisabb rendező sem képes felülmúlni ugyanis az olvasók határtalan és szárnyaló fantáziáját.

Marci nem szereti a tömeget, így az éjféli könyvesbolti rohamot ezúttal is kihagyta, de az interneten már megrendelte a kötetet. A gimnazista egyébként nemcsak magyarul, de angolul is elolvasta a sorozatot, hiszen a könyvek szókincse nem túl bonyolult. A fiú rendszeresen figyelemmel kíséri a varázslótanoncról szóló híreket, így naprakész belőlük. Azt mondja, nem szereti a mindig hepienddel végződő történeteket, így nem bánná, ha tényleg meghalna Harry. Ugyanakkor a könyv szerzője, Rowling csak ennek a lehetőségéről beszélt, de nem konkrétumként közölte, hogy ezzel zárul a történet. Czeiner Márton úgy gondolja, nem kizárt, hogy az író papírra veti a nyolcadik kötetet is. A fiatalember nincs meggyőződve arról, hogy a híres írónő olyan gyilkosságra készül, amiben az áldozatjelölt nem más, mint napjaink legnépszerűbb mesehőse: Harry Potter. A derék varázslótanonc sorsa bizony hajszálon függ. Persze a most megjelenő hatodikat a tervek szerint jövőre követő hetedik könyvben érhetik nagy meglepetések az olvasókat.
Egy fiatal rajongó nemrég arról kérdezte Edinburghben az írónőt, hogy vajon látjuk-e még Harry Potter és Hermione boldog kapcsolatát, mire a szerző vérfagyasztó nyugalommal csak annyit mondott: „Feltéve, hogyha egyáltalán valaki életben marad a végén. Lehet, hogy mindnyájan meghalnak."

A szereplők sorsa tehát bizonytalan. Az azonban nem, hogy a népszerű írónő és kötete továbbra is sokak számára kedvelt olvasmány, a betűk szeretetére nevelés regényes varázslója lehet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrből motorozott Afrikába

A "Magyar Dakar"-nak is titulált afrikai túraverseny a Budapest-Bamakó fapados sivatagi futam 2005. december 26-án a Hősök teréről rajtolt el . A majdnem nyolcezer kilométeres, télből a sivatagba tartó embertpróbáló küzdelemnek győri résztvevője is volt. Horváth András Zoltán BMW motorkerékpárral vágott neki a távnak. Fél évig készült a viadalra és egy fél évet fog pihenni utána. Tovább olvasom