Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hamis farmertól a hatástalan Viagráig

Legyen gyanús, ha nincs háromjegyű kód a Levi's farmer felső fémgombján, ha a műszaki cikk használati utasítása tele van helyesírási hibával, vagy ragad a festék egy póló emblémáján.

Vásárláskor egyre érdemesebb megvizsgálni, valóban azt a márkát kapjuk-e, amiért pénzt adunk.

Világméretekben nézve elképzelhetetlenül nagy méretet öltött a különböző termékek, áruk hamisítása. Az ez ellen küzdő szervezetek csupán néhány százalékát tudják felderíteni ennek az üzletágnak. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a vám- és pénzügyőrség alkalmi kiállításon hívta fel a fogyasztók figyelmét arra, vásárláskor mire kell figyelniük.

– A hamisítványok bejutottak már szinte minden elárusítóhelyre. Ezért azt tanácsoljuk, hogy a vásárlók jól vegyék szemügyre a termékeket, az alapján ítéljék meg, hogy az eredetinek, jó minőségűnek tűnik-e – javasolta alkalmi „tárlatvezetőnk", Zátonyi Zoltán zászlós, a vám- és pénzügyőrség szellemi tulajdonjog-védelmi osztályának munkatársa.

A szakemberek azt mutatják be, az állampolgárok hol találkozhatnak hamisítványokkal a mindennapokban. A pénzügyőrség különböző felderítéseiből veszik a példa tárgyakat.

Kína a leghamisabb

– A legtöbb hamis áru Kínából származik, de nagyon sok hamisítványt Magyarországon állítanak elő. Ugyanis sokkal kisebb a lebukás veszélye, ha az eladás helyszínéhez közel készítik a termékeket. Minden alapanyag, kiegészítő megtalálható a gyártók közelében. Komoly iparág, különféle kiszolgálóegységek jöttek létre. Például olyan textilüzemek, ahol kizárólag hamis, szőtt címkéket állítanak elő. Ezeket, mint egy katalógust, körbeadják a felhasználók között – magyarázta Zátonyi Zoltán.

Ismerünk szitanyomó kliséket, amelyeket egy panelház alagsorában foglaltak le. Komplett varroda, szitanyomó üzem működött ott, illegális bevándorlók működtették és tömegesen állították elő a hamisítványokat.

A zászlós egy szitát mutat, amit öt évvel ezelőtt foglaltak le. Még mindig nem száradt meg rajta a festék...

– Az első számú célpontban főként a márkás ruhaneműk vannak. A hamisítók ott tudják a legnagyobb értéket lefölözni. De egy százforintos terméket is hamisítanak, hiszen az alapanyagon kívül más kiadásuk szinte nincs. Nem kerül nekik pénzbe az új termék piacra bevezetése, a reklámköltség, piackutatás, tervezés, engedélyeztetés és még sok más költség. Azt mind megspórolják, illetve azt már az eredeti gyártók megfizették.

Öntapadós kamu címkét ragasztottak a pólóra, hogy az alatta lévő ˝márka emblémát˝ elfedje a pénzügyőrök elől.
Öntapadós kamu címkét ragasztottak a pólóra, hogy az alatta lévő ˝márka emblémát˝ elfedje a pénzügyőrök elől.

A mobiltelefonok is kedveltek a hamisítók körében, mert olyan gyorsan változik a technológia, hogy nincs idő megismerni a termékeket, egy éven belül elavulnak. A vásárlók nem igazán tudják, melyiknek hogyan kell kinéznie.

– Így van ez a gépjárművek, de a repülőgépek alkatrészeivel is. Az amerikai űrhivatalnál, a NASA-nál is el kellett halasztani egy űrprojektet, mert hamis alkatrész került az űrkompba, amit ki kellett cserélni. Gyakran hamisítják a xenon fényszórókat. De tudni kell, hogy azokat olyan magas kisülésű elektronika vezérli, ami a mai, komputer vezérelt
autókban komoly problémát okozhat. Ezért nem is engedélyezik az utólagos beszerelést, csak a gyárit.

A csomagolás az első jel

Sok részlet utalhat rá, már a csomagoláson is feltűnhet, hogy hamisítvánnyal van dolga a fogyasztónak. Egy márkás terméknek színvonalas a csomagolása, soha nincs egy egyszerű nejlonba csomagolva. A kamu csomagolás fukarkodik az információval, vagy nincs is rajta, rengeteg a helyesírási hiba.

Számos példa van, hogy milyen öntapadós kamu címkét ragasztottak pólóra, hogy az alatta lévő „márkaemblémát" elfedje, így becsapva a pénzügyőröket, hogy nem hamis árumegjelöléssel van dolguk. Vámolás után letépik a fedőcímkét, s máris valódi márkaként árulhatják a hamisítványt.

– A munkánk során sok nehézséggel találkozunk, a hamisítók megpróbálják elrejteni a terméket, hogy áruvizsgálatnál be tudják csapni a hatóságot. Az unióba olyan árudömping érkezik, hogy annak mintegy két százalékát tudja a hatóság ellenőrizni. Ha ennél több ellenőrzés lenne, az olyan szinten akadályozná a kereskedelmet, hogy az rossz irányba fordulna.

Két edénygyártó versenytárs katalógusa virít egy újabb üvegszekrényben. Különbség csak a feliratban van, a kép ugyanaz. Versenytársak ilyet nem csinálnak.


Mérgező gyerekjátékok

– A gyermekjátékoknak csak a külsejét látja a vásárló, nem tudja, milyen veszélyes vegyületeket, mérgeket tartalmaznak. Egy konténer átvizsgálásakor sokszor fél napig szellőztetnünk kell a vegyszergőzt, mert nem lehet bemenni a mérgezésveszély miatt. Ahogy kikerül a gyárból, már csomagolják is a hamisítványt.

A játékszoftvereknél nagyon oda kell figyelni. Az ártatlan lövöldözős játszadozás mellett a CD-ről akár adatvadász programot, trójai lovat rejthetnek el a számítógépen. Attól kezdve távolról elérhető a számítógép és bármit le tudnak tölteni róla a kalózok. Őket pedig csak a pénz érdekli, nem szociális jóléti programot gyártanak, hogy segítsék a szegény gyerekeket olcsó játékkal.

– A gyógyszerek hamisítása is elterjedt. Életmódgyógyszerek, életminőség-javítók, vitaminok is, s nem tudjuk, hogy miért nincs változás. S akkor még jó, ha nem ártanak. Egy Viagránál nem megy reklamálni senki, hogy csődöt mondott annak ellenére is, hogy bevette – magyarázta Zátonyi Zoltán.

– A hamisítványoknál nincs minőség-ellenőrzés. Akkor is kikerülne egy kesztyű az üzemből, ha egy ujja hiányzik. Érdemes odafigyelniük a vásárlóknak, mire adnak ki pénzt. Mert amíg kereslet van, a hamisítók is nagyüzemben dolgoznak – hívta fel a figyelmet Zátonyi Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lenin igazi arcai

˝Lenin beleérzett a jövőbe: felismerte, hogy Sztálin kezében felmérhetetlen hatalom összpontosul, és… Tovább olvasom