Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Halálos éj Párizsban

„Hiszek az igazságban, hiszem, hogy Isten segítségével leleplezzük a gengsztereket, akik két ártatlan és csodálatos embert öltek meg" – nyilatkozta többször is az egyiptomi Mohamed al-Fayed. A dúsgazdag egyiptomi üzletember fia és szeretője, Diana walesi hercegnő éppen tíz évvel ezelőtt hunyt el autószerencsétlenség következtében. Vagy mégsem baleset volt?
És csak szólt a duda…

1997. augusztus 31-én éjjel Diana és Dodi al-Fayed a párizsi Ritz éttermében értesült róla, hogy az elnöki palota szomszédságában lévő épület előtt mindenre elszánt paparazzók várnak rájuk. Gyors tanácskozás után úgy döntöttek, hogy megtévesztésül előreküldik al-Fayed kocsiját a sofőrjével, ők maguk pedig a luxusszálloda egyik fekete színű Mercedesével próbálják meg lerázni a fotósokat. A volánhoz a szálloda egyik biztonsági embere, Henri Paul ült. „Úgysem kaptok el!" – kiáltotta a fotósoknak, és a gázba taposott.

A szerelmespár al-Fayed egyik rezidenciája felé vette az irányt, de néhány fotóriporter motorkerékpárokkal, gépkocsikkal a nyomukba eredt. A Mercedes a Champs-Élysées felől fordult az Alma híd alatti aluljáróba, legalább 100 kilométeres sebességgel. Az autó hirtelen kacsázni kezdett, majd éjfél után 25 perccel az aluljáró egyik tartóoszlopának ütközött. A borzalmas csattanástól a Mercedes beragadt kürtje fülsiketítően üvöltött. A gyorsan helyszínre érkező rendőrök alig tudták megmenteni a járókelők haragjától a kocsi után száguldó fotóriportereket.

A Mercedes vezetője és al-Fayed azonnal szörnyethalt, testőre életveszélyesen megsérült. A hercegnőt elsőként ellátó francia orvos szerint Diana még élt, de a két ülés közé szorulva eltorzult arccal hörgött fájdalmában. Mire a kórházba értek vele, már nem adott életjelet. Összevarrták ugyan a sérült tüdővénát és vérátömlesztést is alkalmaztak, de a szívét már nem tudták újraindítani. Augusztus 31-én hajnali 4 órakor Dianát halottnak nyilvánították.

A bulvárlapok élén

Diana és Károly között szinte kezdettől fogva feszült volt a viszony. A trónörökös valószínűleg sohasem szakított előző barátnőjével, Camilla Parkerral, felesége viszont nem tudta megszokni a királyi protokoll merev szabályait. Apósával, Fülöp herceggel mindvégig hűvös maradt a viszonya. Amikor pedig kitudódott, hogy ő sem maradt hűséges Károlyhoz, attól kezdve állandóan a bulvárlapok élén szerepeltek. Hosszú huzavona után 1992 decemberében mondták ki a válást. Diana megtarthatta walesi hercegnői címét, és gyermekei további nevelésében is részt vehetett. Nem sokkal később Dodi személyében rátalált az újabb szerelem, amelyet meg sem próbált eltitkolni a nyilvánosság elől.

A pletyka szárnyra kel

Bár a sofőr vérében a megengedett alkoholszint több mint három és félszeresét regisztrálták, a szerelmespár tragikus halála után – mint a hasonló esetekben oly sokszor – szinte azonnal felrebbent a hír: talán nem véletlen baleset történt. Az összeesküvés-elmélet fő szítója Dodi apja, Mohamed al-Fayed volt, aki elszántan hangoztatta azon meggyőződését, hogy merénylet történt. Szerinte az angol uralkodóosztály attól tartott, hogy a walesi hercegnő és Dodi szerelmének politikai következményei lehetnek a férfi arab származása miatt. Szerinte ugyanis Diana a halálakor már állapotos volt.

Valóban felmerült néhány gyanús körülmény, ami alátámasztani látszott a gyászoló apa vádjait. A helyszínen ugyanis egy másik autóról származó festék- és fényszóródarabokat is találtak, ám a titokzatos Fiat Uno sosem került elő. Ugyanakkor az alkalmi sofőrről, Henri Paulról kiderült, hogy rendszeresen jelentett a francia titkosszolgálatnak a Ritz Hotelben megszálló prominens vendégekről. Az is kiderült róla, hogy pénzt fogad el a paparazziktól, akik az ő információi révén lencsevégre kaphatták a hírességeket. Ezzel persze zsarolhatóvá vált, s félni lehetett attól, hogy lebukik.

Al-Fayed legfontosabb érvei azonban Diana félelmei voltak. A hercegnő állítólag egyszer azt mondta barátjának, Roberto Devoruknak, hogy három embertől tart nagyon: férje egyik ismerősétől, Nicholas Soamestól, a királynő magántitkárától, Robert Fellowestól, és apósától, Fülöp hercegtől. 1996 októberében lezárt borítékban egy levelet adott át inasának, Paul Burrellnek azzal az utasítással, hogy azt csak szükség esetén bontsa fel. Ebben is arról írt, hogy balesetnek álcázott merényletet készítenek elő ellene. „Fülöp autóbalesetet tervez, tönkreteszi a féket és súlyos fejsérülést okoz azért, hogy ne legyen akadály Károly újabb házassága előtt."

Cáfolat

A közvélemény nyomásának engedve tavaly decemberben a britek nyilvánosságra hozták a walesi hercegnő halálának körülményeit feltáró jelentésüket. A vizsgálat legfőbb célja a Mohamed al-Fayed által felállított összeesküvés-elmélet ellenőrzése volt. „A jelenleg rendelkezésünkre álló bizonyítékok alapján megállapíthatjuk, hogy semmilyen összeesküvés nyomai nem voltak felfedezhetők az

autó utasainak megölése szándékával" – jelentette ki Lord Stevens, a nyomozás vezetője. A törvényszéki szakértő szerint senki nem „piszkálta meg" az autó fékberendezését vagy futóművét. Ráadásul a balesetet mindenki túlélhette volna, ha becsatolják a biztonsági övüket. Márpedig ilyen pancser merényletnél még egy amatőr titkosszolgálat is többre képes. Az is kiderült, hogy halálakor a hercegnő nem volt terhes. Az összeesküvés-elméletek hívei ugyan örökké kételkedni fognak, ám ezúttal el kell fogadnunk Lord Stevens kijelentését: „Ez egy tragikus baleset volt."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Legjobb lélek díja

Európa országai közül csak a Budapesti Műszaki Egyetem Kórusa vett részt az Indonézia fővárosában… Tovább olvasom