Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Halál a lelátókon

Több emberéletet követelő tragédiák rendszerint olyankor szoktak bekövetkezni, amikor kis helyen gyűlik össze kiszámíthatatlan viselkedésű tömeg. Márpedig az „istenadta nép" cirkusz iránti vágyát kielégítő futballstadionok pontosan megfelelnek e kritériumnak.
Huligánok és ultrák

Aki 1985. május 29-én néhány doboz sör és valami ropogtatnivaló társaságában leült a tv képernyője elé, hogy végigizgulja a Liverpool–
Juventus BEK-döntőt, sosem felejti el a megdöbbentő képsorokat a két feldühödött szurkolótábor összecsapásáról.

A brüsszeli Heysel-stadionban már a meccs előtt nagy volt a feszültség. Az angol szurkolók szokás szerint alaposan felöntöttek a garatra, és a pubokból kitántorogva törtek-zúztak a belga fővárosban. A stadionban jóval a kezdés időpontja előtt elfoglalták a helyüket, petárdákat robbantottak, üvöltözve hergelték magukat. Aztán egy pillanat alatt kidöntötték a két tábort elválasztó vaskerítést és nekirontottak a szomszédos szektorban helyet foglaló olaszoknak. Ők egy kőfalhoz szorultak, amely nem tudott ellenállni a hatalmas nyomásnak. Többen öt méter magasból zuhantak alá, s a fal törmelékei maguk alá temették őket.

Kitört a pánik, és mintegy hatezer olasz elözönlötte a játékteret, de a felkészületlen rendőrök nem tudták megvédeni őket. Az angolok minden kezük ügyébe került tárggyal ütötték-verték a menekülőket. Néhányan már ekkor meghaltak, de a többségnek az okozta a vesztét, hogy későn jutottak orvosi ellátáshoz. A szomorú mérleg 39 halott és mintegy hatszáz sebesült. A katasztrófát követően az UEFA javaslatára az összes angol labdarúgóklubot 1990-ig kizárták az európai kupaküzdelmekből.
Sokan az úgynevezett ultrák számlájára írják a balhékat, ám valójában összemossák őket a huligánokkal, akiket bevallottan valóban nem érdekel maga a meccs, csupán az ellenségnek tekintett rivális szurkolótáborral való háború. Előbbieket sokkal inkább a fantáziadús transzparensekkel, zászlókkal, pirotechnikai eszközökkel és buzdító dalokkal színesített szurkolás jellemzi, és csak ritkán keverednek verekedésbe a riválisokkal.


Szerkezeti hibák


Végzetes tragédiák bekövetkeztéhez nem feltétlenül van szükség erőszakra, néha a technika ördöge szedi áldozatait. Időről időre felbukkan egy-egy hír valamelyik bevásárlóközpont vagy toronyház összeomlásáról, de a stadionkatasztrófák szerencsére meglehetősen ritkák. Kr. u. 27-ben az itáliai Fidenae amfiteátrumában 50.000 római polgár gyűlt össze, hogy megtekintse az év egyik legjobban beharangozott gladiátorversenyét. Már javában tartottak az összecsapások, amikor a tomboló nézők súlya alatt egy pillanat alatt összeroskadt az újonnan épített faszerkezet. Tacitus szerint mintegy
húszezren vesztek oda. Bár ez az adat a történészek szerint erős túlzás, mindenesetre jól tükrözi azt a tényt, hogy milyen veszélyek rejtőznek a statikailag nem jól kivitelezett építményekben.

Mérnökök azonban nem csak az ókorban vétettek tragédiával járó számítási hibákat. Az újkori stadionkatasztrófák közül a legelsőt is éppen ez okozta. 1902. április 5-én a skóciai Glasgow-ban egy Celtic–Rangers meccs 51. percében a nyugati szektor fából épített, acélgerendákkal megerősített lelátójának egy része leszakadt, és az ott tartózkodók 12 métert zuhantak. Hatvanhat szurkoló vesztette életét és mintegy 517-en sérültek meg a katasztrófában. Mint később kiderült, az előző napi hatalmas esőzés annyira átáztatta a fapadlózatot, hogy a meggyengült szerkezet kártyavárként omlott össze.


Pánik!

1989. április 15., Sheffield. Az európai kupamérkőzésekről kitiltott futballrajongók ezrei igyekeztek a Hillsborough-stadionba, hogy megnézhessék az FA-kupa elődöntőjébe jutott Liverpool és Nottingham Forest összecsapását. Az egyik szektorba a befogadóképességet messze meghaladó tömeg préselődött be, amely hamar megbosszulta magát. Nem sokkal a kezdőrúgás után a felső szektorokból megindult a tömeg lefelé, és az ott állókat a nézőteret a pályától elválasztó acélrácsokhoz préselték. A biztonságiak tehetetlenül nézték, ahogy az áldozatok kétségbeesetten nyújtogatták kezüket feléjük a réseken keresztül.

Kilencvenhatan fulladtak meg a szemük láttára. Ezt követően lebontották a kerítéseket az angol stadionokban.

A zsúfolt építményekben a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha kitör a pánik. Bizonyított tény, hogy jóval kevesebb lenne az áldozatok száma, ha az emberek rendezett sorokban hagynák el a veszélyessé vált környezetet, ezért a szakemberek számítógépes programokon szimulálják a legbiztonságosabb kijáratok megépítését. A pánikot bármi kiválthatja, mint azt az 1996-os kinshasai események is igazolják. Egy lesgól miatt a nézők berohantak a pályára, mire a rendőrök könnygázzal és riasztólövésekkel akarták távol tartani őket. Ez azonban fejvesztett menekülésbe csapott át, és 7 embert halálra tapostak. 1976-ban Haitiban az vezetett tragédiához, hogy egy petárda hangját a közelben állók pisztolylövésnek vélték. A zűrzavar eloszlása után hat áldozaton már nem tudtak segíteni.

Az újkori idők legtöbb halálos áldozatával járó stadionkatasztrófája nem a harmadik világban és nem is Nyugat-Európában történt. 1982. október 20., Moszkva. A Luzsnyiki (akkor még Lenin) Stadionban harmincezer néző gyűlt össze, hogy az UEFA-kupában kiszurkolja a győzelmet a Szpartak Moszkva számára a holland HFC Haarlem ellen a szocializmus nagyobb dicsőségére. A meccs szinte eseménytelenül zajlott, és az 1–0-ás előny a csípős hidegben sokakat arra ösztönzött, hogy elinduljanak haza. Csakhogy a szervezők egyetlen kaput nyitottak ki, így a szurkolók annál torlódtak össze. Az utolsó percben Szergej Szvetcov újabb gólt szerzett a hazai csapatnak, és amikor a stadiont elhagyók meghallották az örömmámort, azonnal visszaözönlöttek a lelátókra. A drukkerek közül azonban sokan megcsúsztak a jeges lépcsőkön és halálra taposták egymást. A szovjet kormánylap, az Izvesztyija csak hatvanhat, független források azonban 340 halálos áldozatról számoltak be. Az idei Bajnokok Ligáját május 21-én éppen ugyanebben a stadionban rendezik…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A berlini olimpia Pekingre vetülő baljós árnyéka

Alig több mint hét évtizeddel ezelőtt atléták százai készültek világszerte a modern idők… Tovább olvasom