Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Ha a hitedet veszted el, akkor van véged

Felnőttként tért meg és lett lelkipásztor Szenczy Sándor, aki ötezer forinttal kezdte szervezni a Magyar Baptista Szeretetszolgálatot.

Ma már hat órán belül el tudnak indulni a világ bármely katasztrófájához, de munkájuk 95 százalékát Magyarországon végzik. Az árvízkárosultaknak is segítenek a segélyvonalon keresztül: óriási az adakozási kedv.

– Ön felnőttként tért meg. Hogyan és miért?

– 1987-ben katona voltam Szentendrén. Egy titkos harcálláspontra küldtek büntetésből, mert nem volt rajtam sisak a hadgyakorlaton. Ottfelejtettek hét hétig a harcállásponton, amely Budapest légvédelméért volt felelős a hegy gyomrában. Telefonálgattam egy titkos katonai telefonvonalon keresztül és összeakadtam egy fiúval. Én nem hittem, nem ebben nőttem fel – a nagymamám párttitkár volt, a nagybátyám Kádár biztonsági főnöke –, de ez az ismeretlen fiú a telefonban úgy beszélt Istenről, mintha ismerné. Soha nem találkoztam vele. Amikor nem sokkal később leszereltem, vettem egy Bibliát, elkezdtem olvasni és a végén arra döbbentem rá, hogy én ezt igaznak tartom. Alapvetően változott meg az életem. Elvonási tünetek nélkül le tudtam szokni a drogokról, el tudtam szakadni az akkori barátaimtól.

Szenczy Sándor
Szenczy Sándor

– A Magyar Baptista Szeretetszolgálat mikor alakult meg?

– 1992-ben kerültem gyülekezetbe mint lelkipásztor, 1996-ban jött létre a szeretetszolgálat. Folyt a háború Koszovóban, Boszniában, a Délvidéken, éreztem a szükségét annak, hogy valahogy segíteni kellene. Kihirdettem a gyülekezetben: megalakult a szeretetszolgálat, menjünk és segítsünk! Na de miből? Emlékszem az első adományra: egy nyugdíjas néni ötezer forintot adott a kezembe és azt mondta: ˝Pásztor, csinálj ebből világmissziót!˝ Májusban volt a közhasznúsági jelentések beadásának a határideje, két és fél milliárd forint volt az éves forgalmunk. Az a pénz megsokszorozódott, Máté evangéliuma alapján: öt kenyér és két hal elég, ha elhiszem, hogy tudok segíteni. Ötezer forint semmire nem elég, de én elhittem.

– Mire képes most a világszerte ismert szeretetszolgálat?

– Helikoptereink, hajóink vannak, hozzáférésünk sok mindenhez. Képesek vagyunk hat órán belül elindulni a világ bármely katasztrófájához, szakképzett munkatársakkal. Híresek vagyunk erről és büszkék vagyunk rá, de alapvetően az egész arról szól: meg merem csinálni, el merek indulni. Ez egy idő után rutinná válik, de az egész ott kezdődött, hogy ki mertem lépni a közegből, ami olyan volt, mint egy békességes, nyugodt csónak.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

– Úgy tudjuk, nagyon sok veszélyes helyen járt.

– Nem keressük a veszélyt, de nem is futunk el előle. Ezek a helyzetek nyilván hatással vannak ránk, de nem akadályozzák meg azt, hogy továbbmenjünk.

– Nem volt olyan pillanat, amikor azt mondta: elég, abbahagyja?

– Az én fordulópontom 2000 húsvétján volt Groznijban, amikor megölték az egyik munkatársamat, egy másiknak levágták baltával a kezét. Amikor ott álltam a 19 éves fiú holtteste felett, azt mondtam, elég volt. Többet nem segítek az embereknek, az ember gonosz, nem érdemli meg. Sírtam, üvöltöztem a romok között, megfogadtam, ha élve kijutok innen, lemondok a lelkipásztorságomról, a szeretetszolgálatról. Ezt nem lehet így csinálni, segíteni akarunk és lőnek ránk, megölik a munkatársaimat.

A csecsen főváros, Groznij.
A csecsen főváros, Groznij.

– Miért maradt mégis?

– Még el kellett mennem a baptista imaházhoz, és a szétrombolt imaház romjai között, a pincében éltek öreg nénik: tizenketten maradtak az ötszáz fős gyülekezetből. Az egyikük odajött hozzám: ˝Pásztor, prédikálj!˝ Mondtam: ˝Hagyj békén, hoztam ételt és innivalót.˝ Ám eltolta az ételt, és azt mondta: ˝Három éve nem volt itt lelkipásztor, kérlek, prédikálj!˝ Letérdelt, és hirtelen rám zuhant: az életben mindent el lehet veszteni. Egészséget, pénzt, nyugdíjat, házat, ahogy most az árvízkárosultaknál is látjuk. De ha a hitedet veszted el, az életcélodat, azt, hogy a helyeden legyél a világban, akkor van véged.

– Önnek hol a helye a világban?

– Tamási Áron mondja: azért vagyunk ezen a világon, hogy otthon legyünk benne. Akkor értettem meg, hogy nekem otthon lenni a szolgálatot jelenti. Azóta nem félek. Hullottak már körülöttem bombák, repeszek, éltem át földrengéseket, jártam széttépett gyerekholttestek között. Nem pattannak le rólam a szörnyűségek, de ha egy embert is meg tudunk menteni, az biztat: na még egyet és még egyet!

– Nemrég tért vissza Kambodzsából. Hány országban segítenek most?

– Bár a média inkább a külföldi munkánkkal foglalkozik, a pénzünk 95 százalékát Magyarországon költjük el programokra. A drogrehabilitációtól a hajléktalanellátásig sok mindennel foglalkozunk, természetesen az árvízkárosultaknak is segítünk.


– Csökken az adományozási hajlandóság – állt a hírekben pár hónappal ezelőtt. Változtatott ezen a magyarországi árvíz?

– Igen, most kifejezetten óriási az adakozási kedv. Az egész lakosság megmozdult, milliárdokat adakozik az árvízkárosultaknak, az árvíz sújtotta településeknek, rengeteg szervezeten keresztül. A Nemzeti Segélyvonal Alapítványban mi is benne vagyunk: csaknem 800 ezer hívás, több mint 215 millió forintnyi adomány érkezett eddig úgy, hogy nem lehet minden szolgáltatótól hívni a vonalat.


Reformátusból baptista

– Miért a baptista gyülekezetet választotta? – kérdeztük Szenczy Sándort.

– Három évet jártam a református teológiára – reformátusnak kereszteltek –, de nem a gyermekkeresztséggel, hanem a hitvalló keresztséggel értettem egyet. Az lett a vége, hogy bemerítkeztem, kirúgtak a teológiáról, így kerültem a baptista teológiára – fogalmazott. – Itt szereztem meg a diplomámat, baptista gyülekezetbe kerültem, baptista feleségem lett és Isten rohamléptekkel hozatja be velem az elvesztegetett éveket, amelyeket nélküle éltem.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadászok magyarországi versenye

Az Országos Magyar Vadászkamara kétévente rendezi meg a hivatásos vadászok magyarországi versenyét,… Tovább olvasom