Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Győri orsolyiták

Győr történelmi központjának templomtornyai közül a Káptalandombon álló székesegyházé nyúlik a legmagasabbra. A Bécsi kapu téren a karmelitáké, a Széchenyi téren a bencéseké emelkedik. Szerényebb a Magyar Ispita és a Német Ispita templomtornya.
Bár az utóbbi, mivel jól láthatóan ferde, különlegessége is a belvárosnak. A hatodik templom csaknem észrevehetetlen. Igazi tornya sincs, csak egy könnyed huszártorony jelzi az istenházat. Az épülettest sem hivalkodó, az Apáca utca házsorából nem tűnik ki díszeivel. Bent azonban elbűvöl bennünket a barokk összes rafinált kellékével. Egyszerűen pompás, a színei frissek és ragyognak. Falai között ma is orsolyita apácák imádkoznak.


Fehér ruhás szüzek

A Xántus János Múzeumban őrzik a Mária Alexia főnöknőt egyik kezében égő szívvel, másikban feszülettel ábrázoló képet, amelynek hátterében a győri templom építkezése látható. A rend Pozsony, Kassa és Nagyszombat után 1725-ben a jezsuiták segítségével telepedett le a városban. Maga a rendalapítás csaknem kétszáz évvel korábban történt. A bresciai Merici Angélának látomása volt, fehér ruhás szüzeket látott fénylétrán az égbe menni. Ez indította őt arra, hogy közösségének tagjait a vértanú brit királylány, Szent Orsolya oltalma alá helyezze. Célja az volt, hogy a fiatal leányokat tanításuk által Isten szolgálatára segítse. A későbbiekben Európa-szerte nagyon sok követőre talált. Tisztelete olyannyira nőtt, hogy 1807-ben szentté avatták.

A magyarországi orsolyita rendházakat, iskolákat 1950-ben bezárták. A rendszerváltás után újraindultak. Rendi központjuk Győrben van. Rendházuk Győrben, Sopronban, Egerben, iskolájuk Győrben, Sopronban, Dombóváron, Kisvárdán és Budapesten található. Jelmondatuk: Serviam / Szolgálok – oktató-nevelő, evangelizáló tevékenységükre utal.


Barokk ragyogás

A főoltárkép a titulusnak megfelelően Szent Annát ábrázolja, ahogy lányát, Szűz Máriát oktatja. Csak a XX. század elején került ide. Maga az oltárépítmény nagyszerűen szerkesztett, hatásos barokk munka. A magasban angyalok övezte felhőgomoly közepén, dicsfénysugaras medalionban aranyozott Mária-monogram. A tabernákulum magasságában az oltárkép két oldalán, balra Keresztelő Szent János és Szent József, jobbra Evangélista Szent János és Nepomuki Szent János fehér, arannyal díszített, nagyméretű szobra. Az oltár ellenpontja a karzat, melynek mellvédjén kiemelkedően szép rokokó farácsot láthatunk.

A templom legfontosabb díszei a fejünk fölött, a boltozaton vannak. E freskókat sokáig Dorfmeister István munkájának tartották. A kutatások alapján ma úgy gondoljuk, hogy a győri születésű Schaller István festette őket. Mindegyikről elmondhatjuk, hogy jól szerkesztettek, látványosak és nagyon színesek. A szentély ovális mennyezeti mezőjében Mária eljegyzése Józseffel, a karzat felett az orgonán játszó Szent Cecília látható zenélő angyalok között. A legnagyobb kupolakép, A kereszt felmagasztalása álomszerű, sokalakos és lenyűgöző hatású. Itt megjelenik Szent Angéla látomása is, a létrán égbe tartó, a mártíromság pálmaágát hordozó szüzek sora. Ez tekinthető Schaller legjelentősebb munkájának.

Olvasóink írták

  • 1. Joe Sixpack 2008. november 02. 12:49
    „Igen ott ez van meg muzeumok és kastélyak. Ebböl áll Eu. Nem ezért vagy azért de mikor az ember ezt egyszer megnézte már többet nem kiváncsi rá. Én Bp.-t tartom érdemesnek látogatni ott ami világváros. Nyugatiak is igy vannak ezzel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fénnyel tisztelt elmúlás

A halál megváltoztathatatlan, de az ember viszonya hozzá megváltoztatható. Ezt szolgálja sok más… Tovább olvasom