Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Győri kilátó a Viktória-vízesésnél

Az UNESCO is áldását adta a gázballonos kilátó megépítésére a Viktória-vízesés peremén.

Több mint egy évvel ezelőtt adtunk hírt róla, hogy győriek a világ leglátogatottabb kalandturizmus helyszínén, a sok helyütt Afrika Királynőjének nevezett Viktória-vízesés peremén egyedülálló gázballonos kilátót építenek.

A tervek készen voltak, de az engedélyek hiányoztak, mára már az UNESCO is áldását adta az ötletre, megkezdődött az építkezés. Dr. Jakab Tamás, akinek neve az utóbbi időben a Dunapart Rezidenciával forrt össze, most tért haza feleségével, Lőke Andreával Afrikából, aki a zambiai cég vezetője. Ahogy elmesélték, a hatalmas kontinensen más az idő mértékegysége. Afrikát nem legyőzni, hanem megérteni kell.

A Kisalföld 2005. július 7-én számolt be a nagyszabású tervről, hogy a Westend tetőteraszán működő óriási gázballont, amely egyszerre akár 30 embert is 150 méter magasba emelt, megpróbálják áttelepíteni a világ jelenlegi kalandturizmusának központjába. Afrikában egészen máshogy, mondhatni ottani időszámítás szerint lehet az ügyeket bonyolítani – meséli a napokban hazatért dr. Jakab Tamás, aki 15 hónappal ezelőtt látta először a Viktória-vízesést.

Dél-Afrikán keresztül mentek Livingstone-ba, ami a vízesés zambiai oldalán található. Volt dolguk elég, hiszen a ballon már közel kilenc hónapja ott van a Viktória-vízesésnél, ám az engedélyek késtek. Mivel a ballon egy UNESCO-felügyelet alá tartozó világörökségi területen fog üzemelni – szinte közvetlenül a vízesés mellett –, nem kapták meg egyszerűen a szükséges papírokat.

„Mára minden engedély a kezünkben van, sőt, magát az építkezést is el tudtuk indítani – meséli dr. Jakab Tamás. – Beleláttunk az afrikai bürokrácia rejtelmeibe, bizony idő kellett hozzá, mire kiismertük magunkat. Ezt el kell fogadni. Azt tudom mondani, a hazai vállalkozási körülmények, melyeket nyilván sokszor ér jogos kritika, nagyon is jók az ottaniakhoz képest. Magyarországon minden vállalkozó összeteheti a kezét."

Lőke Andrea már a jövőt tervezi. „Amikor a vállalkozásba belekezdtünk, még nem számíthattunk rá, hogy a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságnak ilyen hatása lesz a turizmusra a Viktória-vízesésnél. Mivel alig két óra a repülőút a vízesés és a helyszínek között, a nagy szállodaláncok lázasan építkeznek. Mivel az ország biztonságos és aránylag olcsó is, sokan számolnak úgy, hogy azok, akik a labdarúgó-mérkőzésekre elmennek, szívesen töltenek majd el pár napot a Viktória-vízesésnél."

Turistára egyébként most sem lehet panasz. A világ legjobb amatőr vadvízi evezőspályája, a második legmagasabb völgyugrási lehetősége, a vadászatok napi 3–4 ezer embert csábítanak átlagosan a gyönyörűen zubogó Zambézi folyóhoz. A Viktória-vízesés a világ hét nagy természeti csodájának egyike, így valóban figyelemre méltó helyszín egy győri vállalkozásnak.

A Dunapart Rezidencia építői eredetileg úgy gondolták, hogy afrikai beruházásuk jóval előbb megvalósul, mint a győri álomház. Most azonban úgy tűnik, összecsúszik a kettő befejezése. Jövő év tavaszán a Rezidencia és a Victoria Falls Balloon is készen lesz. Vélhetően jövő nyáron akár győri turisták is felszállhatnak az egyébként légi járműnek számító eszközzel a Viktória-vízesés fölé, azok pedig, akik a Mosoni-Dunára szeretnének a lakásukból kitekinteni, költözhetnek.
Fábián György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Omega évtizedek Égi jelben

Az Omega együttes jövőre lesz negyvenöt éves: a márkanévből lassan legenda lesz. Az utóbbi két évben újra bejátszották a Kárpát-medencét, visszahódították Németországot, s megjelent tizenhatodik önálló albumuk. Az Égi jelet Benkő László zeneszerző, billentyűs fejtette föl olvasóinknak. 2006-ban ismét nagy éve volt az Omegának. Koncertkörutak és nyolc év kihagyás után megjelent a tizenhatodik album Égi jel címmel. Tovább olvasom