Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Győri divattervező New Yorkban

Egyedüli európaiként vett részt és aratott sikert New Yorkban, a Mica Runway multikulturális és nemzetközi hallássérültek fesztiválján a győri Szabó Gergely hallássérült grafikus, textil- és divattervező dizájner.
A fiatal művész nemcsak ruháival – amelyeket nagyrészt siket modellek mutattak be –, de rátermettségével is beírta nevét az amerikai művészvilágba. A fesztivál főszervezője felajánlotta: a jövőben dolgozzanak együtt. Jelmezt, díszletet, maszkot, elegáns női és férfiöltözéket tervez a 27 éves győri Szabó Gergely. A siket divattervező számos kiállítást tartott már itthon és külföldön. A közelmúltban érkezett haza New Yorkból, a Broadwayról.

– Az interneten bukkantam rá arra a nemzetközi siketfesztiválra, amitől talán életem eddigi legnagyobb élményét kaptam. Mindössze pár hetem volt a felkészülésre, a szervezésre. Gondoskodnom kellett a repülőjegyről – amelynek a költségét a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) vállalta át –, valamint a vízumról, a szállásról. Közben be kellett fejeznem a félévet a főiskolán, ahol másoddiplomámra készülök.

Az ifjú dizájner vadonatúj kollekciót tervezett, ezért éjjel-nappal dolgozott, szabott-varrt. Tíz női és tíz férfiruhával indult útnak.

– Amikor a szervezők a jelentkezésem után megnézték a honlapomat, a ruhakollekción kívül felkértek, hogy a maszkjaimból tartsak egy kamarakiállítást is. Hatalmas energiát adott, hogy most végre bebizonyíthatom a nagyvilágnak és New Yorknak, hogy egyedüli európaiként is képes vagyok megállni a helyemet.

Gergelyt egy kedves indiai lány, Maleni Chaitoo várta a reptéren.
– Az első pillanatban felismertük egymást, valami megmagyarázhatatlan empátiával, pedig még képről sem láttuk egymást. Maleni nagyon jól használta a nemzetközi jelnyelvet (ISL), amit én is ismerek. Elkísért az első, Chelsea környéki szálláshelyre. S még aznap este megismerhettem személyesen a fesztivál főszervezőjét, Ann Marie (Jade) Bryant, akivel egy hónapja e-mailen tartottam a kapcsolatot.
Jade sok tanáccsal, ötlettel látta el Gergelyt, aki kicsit tartott a nyelvi nehézségektől, mert a jelnyelv sem nemzetközi.

– Az erős gesztusok, a mimika átsegített, megoldotta ezt a problémát is, és kerestük a jelnyelvi szinonimákat, ami gyakorlatilag zökkenőmentessé tette a „társalgást".

Másnap délután ruhapróba, ott voltak a tervezők, a modellek, a fotósok és a vezetőség. A ruhákat úgy kellett megigazítani, mintha a modellekre szabva készültek volna. A bemutatkozásnál Maleni segített Gergelynek tolmácsolni, mert vele már könnyen megértették egymást. Majd jött a modellek koreografálása.

– Nem jött el időben a divatshow koordinátora. Sokat vártunk rá, és végül döntöttem, s nekiálltam a modellek betanításának. Ők érdeklődéssel hallgatták a tanácsaimat, instrukcióimat, s igyekeztek azokat a legjobban teljesíteni. Egyharmaduk siket volt, de mindenki hivatásos modellként dolgozott. Hihetetlen profizmussal vonultak, a zene lüktetésére mozogtak. Korábbi tapasztalataimnak köszönhetően összeállítottam a tervezők, dizájnerek sorrendjét, hogy változatos, színes legyen a show. A ruhapróba végén megnézték azt a helyet is, ahol a show-t bonyolították. A Broadwayn egy színvonalas mulatót béreltek ki helyszínül a szervezők. A bemutató előtt néhány nappal valamennyi tervező és modell beköltözött egy ötcsillagos szállóba, ahol egyben a csapatépítés is folyt. A szobákat speciális tűzjelző berendezésekkel szerelték fel, kimondottan a hallássérültek számára.

– A fesztivál egy látványos és nagyon színes megnyitóünnepséggel kezdődött. Ott volt valamennyi résztvevő, hallássérültek és hallók, filmművészek, dizájnerek és a többi művészeti ág képviselői, a szervezők és a sajtó meghívottjai. A résztvevők szerte a világból érkeztek, volt egy lengyel származású lány, ő pontosan tudta, hol van Magyarország, talán egyedüliként.

A megnyitón feltétel volt, hogy mindenki öltözékéből valamilyen ruhadarabnak rózsaszínűnek kellett lennie, mivel a mellrák elleni alapítvány színe a rózsaszín. A fesztivál fontos eseménye volt az aukció, a kiállított tárgyakra lehetett licitálni, és a befolyt összeg jótékony célra, a mellrák elleni alapítványhoz folyt be. Gergely ezen mutatta be a maszkjait, melyekből kettőre licitáltak, és szép pénzért el is vitték azokat.

A bemutató napján az egész csapat kora reggel átvonult a mulatóba – amely egy nagy szórakoztató központ volt –, még egy gyors próbára. A győri divattervezőnek ez újból feladatot adott, koordinálni az eseményeket, véglegesíteni a mozdulatokat, a sorrendet, mert ezt a munkát már teljes egészében rábízták a szervezők: – A színpad nem hagyományos kifutó volt, hanem négyszög alakú terület. Úgy kellett betanítanom a modelleket, hogy azon a színpadon is otthonosan mozogjanak, és a bemutató mégis látványos legyen. A technikusok mellett munkához láttak a fodrászok és a sminkesek. A lányokon csodás átalakításokat hajtottak végre. Megérkeztek a fotósok, újságírók, nagy felhajtás volt. Este hétkor elkezdődött a show.

A különböző nemzetiségű előadóművészek mutattak be produkciót látványos koreográfiával. Volt, aki a zene után jelnyelven tolmácsolt.

– Óriási sikere volt annak a kínai lánynak, aki kecsesen táncolt legyezőkkel, labdákkal és napernyőkkel. A hulahoppkarikás lány előadása egy világhírű cirkuszban is megállta volna a helyét. Többen jelnyelven rapeltek. Ott volt a New York-i siket szépségkirálynő is, aki rövid előadást tartott. Sajnos nem sokat láttam a programból, mert a tervezőkkel együtt én is a modellek felöltöztetésében segítettem a színfalak mögött. A hátraszűrődő ujjongást hallva nagyon jó lehetett a hangulat.

Gergely azt szerényen igyekezett elhallgatni, hogy a show akkor érte el a csúcspontját, amikor levonultak az ő modelljei, és végigsétált az utolsó lánnyal a kifutón. A meglepetés ekkor érte: – Hatalmas tapsot kaptam, fütyültek, kiabáltak, ujjongtak a résztvevők. A nézők kétszer visszatapsoltak. Ekkora sikerre nem számítottam, és nagy öröm volt számomra, hogy ezekkel az európai ízlésnek megfelelő öltözékekkel ilyen sikert értem el. S olyan produkcióknak is részese lehettem, amelyeket elképzelni nem tudtam.

Olvasóink írták

 • 4. KokomoeJoe 2008. november 12. 19:51
  „Fantasztikus a net még a bénáknak és vakoknak is. Ez a valódi demokrácia.”
 • 3. jagodics erzsi 2008. augusztus 18. 14:12
  „super”
 • 2. Fördősné Skelecz Melinda 2008. augusztus 18. 11:14
  „Gergő!
  Gratulálunk! További sok sikert és kitartást kívánunk!”
 • 1. Hufnágel István 2008. augusztus 16. 10:10
  „Nézzétek meg a weboldalát is, fantasztikus!
  www.szabogergely.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraéled a Radó sétány

Győr - Egy épület sorsát annak lakói határozzák meg. Győr egyik leglátványosabb helyén, a… Tovább olvasom