Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Gyilkos táncra perdült hölgyek

Vajon miért többnyire női nevekkel illetik a gyilkos hurrikánokat, holott a nők éppen az élet hordozói?

Az elmúlt hetek hírei között nem éppen kedvező színben tűnt fel – „hurrikántestet" öltve – néhány keresztnév. A névadók mindegyike nő: Katrina, Ophelia és Rita, hogy csak a legnagyobb pusztítást végzőket említsük. De miért többnyire női nevekkel illetik a gyilkos szélörvényeket – kérdezték többen –, holott a nők az élet hordozói?

„Bölcsőjük" az óceán

A hurrikán szó az indián „Urrikan", azaz „Nagy Szél" szóból származik. Olyan ciklonálisan, vagyis az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes, a délin vele egyező irányban forgó, több száz kilométer átmérőjű felhőörvényt jelez, amely a trópuson, azaz a Ráktérítő és a Baktérítő közötti területen keletkezik. E zónára utalva trópusi ciklonnak is szokták nevezni, de az örvénylés irányát nem számítva semmiben sem hasonlít a nálunk is előforduló mérsékelt övi ciklonokhoz. A hurrikánnak a Csendes-óceán térségében tájfun, Ausztráliában willy-willy a neve.

Az Atlanti-óceán északi medencéjében megfigyelhető hurrikánok egytől egyig az afrikai partok felől érkeznek a Karib-tenger és a Mexikói-öböl térségébe. Az autóversenyről ismert szenegáli kikötőváros, Dakar partjaitól néhány száz kilométerre találjuk a Zöld-foki-szigeteket. A forró trópusi napsütés hatására felmelegedő tengerfelszín fölött sokfelé keletkeznek hatalmas, tornyos gomolyfelhők, melyek hatására napi program a kiadós felhőszakadás. Augusztus közepe és október közepe között viszont különleges helyzet áll elő. Az északi és a déli félteke légtömegét elválasztó trópusi összeáramlási zóna, vagyis az északkeleti és a délkeleti passzátszél közötti választófelület az északi szélesség 10. és 20. foka között húzódik. Thor Bergeron svéd meteorológus már 1949-ben lejegyezte, hogy a választófelület mentén keletkező tornyos gomolyfelhők a passzátszelektől „perdületet" kapnak, és felhőkarokba, majd felhőörvényekbe rendeződnek.

A hurrikán „bölcsője" és éltetője tehát a meleg tengerfelszín. A szárazföld fölé érve fokozatosan megszűnik a nedvesség- és vele együtt az energia-utánpótlás. Ehhez járul hozzá a folyamatos, felhőszakadásszerű esőzéssel járó, valamint az érdes felszínen elszenvedett súrlódás miatti energiaveszteség, ezért a légörvény fokozatosan veszít erejéből. E folyamat viszont napokig is eltarthat. Eközben a ciklon súlyos károkat okoz több száz kilométer széles sávban, ahol a tomboló szél mindent letarol, a szakadatlan esőzés pedig mindent el-
áraszt.

Miben különbözik a tornádótól?

Mivel szélörvényről van szó, sokan összetévesztik a hurrikánt a tornádóval. Igaz, hogy örvény mind a kettő, de egészen más jellegűek. Tornádó csak szárazföld fölött képződik, egyetlen hatalmas gomolyfelhő tartozik hozzá, mérete legfeljebb 1–2 kilométer, élettartama csak ritkán hosszabb fél óránál, és a csapadéktevékenység is sokkal ritkább s kevésbé intenzív, mint a hurrikánban. Egyvalamiben viszont nagyon hasonlítanak: a tomboló, őrjöngő szél erejében. Ennek következtében a pusztítás is hasonló lehet, bár ez a tornádó esetén hasonlíthatatlanul kisebb területre terjed ki. Előre jelezhetőségük is különböző. Egy tornádó keletkezése legföljebb percekkel korábban sejthető, csak a tornádóveszélyes helyzetek, időszakok jelezhetők előre napokkal hamarabb. A hurrikán születését viszont több nappal megelőzi a nyomási depresszió az óceán keleti felében, így az előrejelzés is könnyebb, bár a vonulási út és a partot érés helyének megadása nagyon sok bizonytalanságot rejt magában.

Hurrikánról egyébként akkor beszélünk, ha a szélsebesség meghaladja a 120 km/órás értéket. A fejlődést figyelemmel kísérő meteorológusok ekkor – egy előre kijelölt táblázat segítségével – nevet adnak a felhőörvénynek, s az immár megszületett hurrikánt életének további napjaiban ezen a néven emlegetik, egészen addig, amíg a szélsebesség és a középponti nyomás ismét át nem lépi a küszöbértékeket.

A hurrikánok „rangsora"

A hurrikánokat erősségüktől függően kategorizálják is egytől ötig. Az egyes a leggyengébb, az ötös a legpusztítóbb. A leggyengébb hurrikán sebessége 120–155 km/óra, a tengerszint emelkedése 1–1,5 méter, hatására kémények dőlnek, faágak törnek, gyenge gyökérzetű fák, közlekedési táblák kidőlnek, továbbá csekély károk keletkeznek a tengerparton és a kikötőkben.
A második fokozat sebessége 155–180 km/óra, 2–2,5 méternyire emelkedik a tengerszint; háztetők szakadnak fel, ajtók, ablakok törnek, faházak dőlnek össze, a tenger elönti a part menti utakat és a kikötött hajók elszabadulnak.
A harmadik fokozatú hurrikán 180–210 km/óra sebességgel támad, 3–4 méteres a tengerszint-emelkedés a partoknál; tetőszerkezetek szakadnak le, gépjárművek törnek össze, nagyobb fák gyökerestől kicsavarodnak, az órákig tartó esőzés miatt jelentős áradások okoznak tragédiát a tengerpart közelében.
A negyedik fokozat 210–250 km/órás, a tengerszint emelkedése az előzőnél egy méterrel magasabb; házak roskadnak össze, kőházak falai omlanak le, minden fa kidől vagy kitörik, az órákig tartó heves esőzés miatti súlyos áradások akár a tengertől 10–15 kilométerre is terjedhetnek, a tengerpart menti 10 kilométeres sávban pedig teljes pusztítást végez.
A legerősebb fokozat, az 5-ös számú – mint például a Rita – 250 km/óra fölötti, a tengerszint-emelkedés 5 méter fölötti; hatására nagyobb épületek, ipari létesítmények is megsemmisülnek, s az órákig tartó intenzív esőzés miatt többméteres az áradás, teljes pusztító erő lesz úrrá a tengertől 10–15 kilométerre is.

Szentek és anyósok

A gyorsabb azonosítás és hatékonyabb információcsere végett a hurrikánok nevet kapnak, ami nagy segítséget nyújt a tengeren tartózkodó hajóknak, a parti meteorológiai állomásoknak vagy a fenyegetett helyen lévő központoknak. Több évszázadon keresztül a hurrikánokat arról a szentről nevezték el, akinek napján keletkeztek. A feljegyzések szerint a XIX. század végén egy ausztrál meteorológus adott személyneveket a trópusi ciklonoknak. Állítása szerint azokat a politikusokat választotta névadóul, akik a legtöbbet fáradoztak a térség felvirágoztatásáért. A pletykák szerint viszont éppenséggel nem rokonszenvezett azokkal, akiknek a nevével e kellemetlen és pusztító légköri jelenségeket felruházta.

Később, a második világháború alatt a Csendes-óceánon szolgálatot teljesítő amerikai meteorológusok női néven kezdték emlegetni a trópusi ciklonokat, valószínűleg barátnőjükre, feleségükre, kislányukra, anyósukra gondolva. Az Atlanti-óceánon, így a Karib-tenger térségében is 1950 után a szavak betűzésekor használatos neveket (Able, Baker, Charlie stb.) adták a ciklonoknak, majd 1953-tól az Amerikai Meteorológiai Szolgálat – immár hivatalosan is – női neveket kezdett használni. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) kérésére azonban 1979-től már férfiak is szerepelnek a névadók között.

A várható gyilkos szélörvények nevesítése azonban nem „hasraütésszerű", ugyanis 1953 óta az amerikai Nemzeti Hurrikánközpontban olyan hurrikánnévjegyzéket állítanak össze, amelyen évekre előre, névsor szerint jelzik az adott esztendőre esedékes huszonegy nevet. Ugyanaz a név leghamarabb hét év múlva térhet vissza, ám előfordul, hogy egy-egy igazán emlékezetes hurrikán nevét egy időre vagy örökre kivonják a forgalomból, megkönnyítve ezzel történelmi felidézését. A „megtiszteltetést" különösen nagy károkozással, illetve jelentős emberáldozattal lehet „kiérdemelni". Nevet az a trópusi vihar kap, amelynek sebessége eléri a 65 km/órát.

Hosszú várakozólista

Egy kubai szakértő szerint előfordulhat, hogy az Atlanti-óceán térségében pusztító viharok számára kitalált 21 keresztnév nem lesz elegendő idén. A meteorológiai intézetnél időjárás-előrejelzéssel foglalkozó José Rubiera arra emlékeztetett, hogy a trópusi viharok száma június és november között eddig csak 1933-ban érte el a rekordnak számító 21-et. Mivel elérkeztünk már a 17. névhez, a Ritához – és a hurrikánévadnak még nincs vége –, Rubiera szerint könnyen megdőlhet a rekord, és kevésnek bizonyulhat a várakozólistán lévő maradék négy név: a Stan, a Tammy, a Vince és a Wilma, mivel a trópusi régió lakóinak az elkövetkezendő időszakban is hasonlóan eseménydús időjárásban lesz részük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom