Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Gyilkolhat is a babona

Bár már nem élünk a középkorban, számos babona, hiedelem szövi át mindennapjainkat. Némelyik megmosolyogtat, némelyik emberéletet is követelhet – nemcsak a világ másik végén, hazánkban is.

Kapkodunk a menyasszonyi csokor után, ha férjhez akarunk menni, ugyanezen oknál fogva nem ül sok hölgytársunk az asztal sarkára. Péntek 13-án elbarikádozzuk magunkat otthonunkban, minden lánclevelet továbbküldünk 15 példányban – biztos, ami biztos alapon.


Véletlenekben is összefüggést keresünk

Bár már nem a sötét középkorban élünk, se szeri, se száma a különböző élethelyzetekre vonatkozó hiedelmeknek. Ha létra alatt megyünk át, ha tükröt törünk, nem lesz szerencsénk – ezen közkeletű babonáknál tapasztalat is állhat a háttérben a nyakunkba esett építőmunkás vagy a törésért ˝bezsebelt˝ szülői pofon formájában. Hajlamosak vagyunk azonban véletlen eseményeknek is jelentőséget tulajdonítani. A felborult sótartó veszekedést jelent, ha négylevelű lóherét lelünk, utolér a szerencse: komoly ok-okozati összefüggést ezekben nehezen találnánk.

A civilizált világban nem szokás perbe fogni senkit olyan ürüggyel, hogy eladta a töröknek az esőt – erre hivatkoztak annak idején a hírhedt szegedi boszorkánypörben. Ám dédanyám még meggyőződéssel vallotta, hogy a szomszéd Kovácsné boszorkány, átbucskázott a kerítésen, és disznóvá változott. Romániában pedig egy halott asszony szívébe döftek karót a rokonok egy éve, mondván, vámpírként kísért. A hiedelmek máig okoznak haláleseteket is, ilyenek nálunk a mérges gombák felismerésének „trükkjei". Ehető, ha csigarágta, vagy ha forrázott, mérges, ha gombás ételben megfeketedik az ezüstkanál: egyik tipp sem életbiztosítás.Varázslók használják az albínók testrészeit

A különleges tárgyaknak, élőlényeknek ősidők óta varázserőt tulajdonítanak. A szélesszájú orrszarvú Ázsiában kihalásra ítéltetett, mert porrá tört szarváról azt hiszik, visszaadja a férfierőt. Tanzániában úgy tartják, a pigmenthiányos albínók gazdagságot hoznak. Az utóbbi másfél évben több mint ötven albínót gyilkoltak vagy támadtak meg emiatt. Az elmúlt hetekben ítéltek halálra három embert, akik részt vettek egy 14 éves fiú megölésében és egyik lába levágásában: a varázslók rítusaikon használják fel a testrészeket.


Aki szűzzel hál, kigyógyul az AIDS-ből

Korunk igazi pestiséhez, az AIDS-hez is köthető szomorú és tragikus babona. Dél-Afrikában elterjedt, hogy ha a férfi szűz lánnyal hál, megszabadul a kórtól. A szűz beleegyezése nem feltétel: az Interpol szerint itt történik a legtöbb nemi erőszak, évente 1 millió 700 ezer. Tavaly 5,2 millió lakos volt HIV-fertőzött. A fiatal nők közül minden harmadik hordozza a vírust, 2000-re az erőszakos közösüléseknek már mintegy felét gyerekek ellen követték el: csecsemők is áldozatul estek. Nigériában pedig nevetséges rémhír miatt lincseltek meg embereket: elterjedt, hogy egyesek ˝átkozott˝ kézfogása eltünteti a nemi szerveket.


 A Science tudományos magazin cikke szerint a saját életük feletti kontrollt elvesztő emberek hajlamosabbak a babonák, összeesküvés-elméletek elfogadására. Adam Galinsky professzor (Északnyugati Egyetem) és Jennifer Whitson docens (Texasi Egyetem) egy hat kísérletből álló vizsgálatsorozat segítségével megállapították, hogy ezek a személyek gyakran ott is összefüggést látnak, ahol valójában nincs. Az ˝elmetornával˝ próbálják visszanyerni a dolgok feletti uralmat.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztújítás a megyei vadászkamaránál

Szanyban tartotta tisztújító küldöttközgyűlését az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron… Tovább olvasom