Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Gőzgombóc és halászlé a világ végén

Vujity Tvrtko országunktól távol karácsonyozik. Elárulta, taszítja az ünnep kereskedelmi jellege, neki a családdal töltött idő a legfontosabb. Megtudhatjuk tőle azt is, mi kerül az ünnepi asztalra, mit ajándékozott az Afganisztánban szolgáló honfitársainknak, na és hogy mit csinál szilvesztereste.
– Hogyan tölti az ünnepeket családjával?

– Nem itthon ünnepeljük a karácsonyt. December 20-án mindig útnak eredünk általában külföldre, a hegyekbe vagy akár a világ végére. Egy pici faház az ideális hely számunkra az ünnepeken.


– Mi ennek az oka?

– Egyszerű: kiráz a hideg a hipermarket-karácsonytól, amikor az emberek már egy „törött lavórt" is képesek megvenni csak azért, mert 24-én derül ki, hogy a nagymamát lefelejtették az ajándékozási listáról.


– A Vujity–Zsolnay családnál hogy történik az ajándékozás?

– A gyerekek rajzolnak anyának és apának, saját kezükkel készítenek meglepetést. Én, ha vásárolok, akkor csak kicsi boltokban. Teljesen személytelennek tartom a bevásárlóközpontokat és ezzel együtt a tömegcikkeket. Elfogadom a karácsony kereskedelmi jellegét, hiszen Amerikában tanultam, de számomra akkor sem a vásárlásról szól az ünnep. Az ajándékok hajszolása megöli az egész lelkét.


– Önnek akkor miről szól a karácsony?

– A családról egyértelműen. Nekünk a legszebb ajándék az, hogy együtt lehetünk. Viszünk magunkkal a kis faházba gyertyát, és mindent, ami kellhet, s teljes a boldogság.

Vujity Tvrtko
Vujity Tvrtko

– Minden évben hagyományos ételek kerülnek az asztalra, esetleg újdonságok?

– Amennyiben a töpörtyűvel töltött gőzgombóc annak számít. De a válasz igen, mindig viszünk magunkkal halászlevet lefagyasztva, és a legjobb bejgliárustól előre megveszem a süteményeket.


– Már az ünnepek közeledtével is jó esetben jobban odafigyelnek egymásra az emberek. Észrevette ezt önmagán és környezetén?

– Alapból odafigyelő ember vagyok. Az év utolsó két hónapjában jártam az országot Angyali történetek című könyvemmel és előadásommal. Boldog és büszke vagyok, hogy rengeteg ember dedikáltatott, és mondták, hogy az én könyvem a karácsonyi ajándék.


– Nemrég járt Afganisztánban. Ott hogyan készültek az ünnepekre magyar katonáink?

– December 4-én voltunk kint Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel. Mi voltunk nekik a karácsonyi meglepetés. Több száz kötetes könyvtárt vittem nekik, próbáltam hasznos ajándékot adni. A miniszter úr pedig lisztet és mákot vitt a karácsonyi bejglihez.


– Elárulták, hogyan töltik majd a karácsonyt?

– Sokan hazajönnek, nyolcnapos kimenőt kaptak. Konkrétan nem beszéltünk erről, milyen is lesz Afganisztánban a karácsony, de biztosan nehéz, hiszen két társuk meghalt idén.


– …és távol a családjuktól, szeretteiktől. Szilveszter éjjelén hogyan ünnepel?

– A szilvesztert nem tartom ünnepnek. Semmivel nem több számomra, mint az év más napjai, este 10 órakor már alszom, mint általában. A Kisalföld olvasóinak viszont vidám ünneplést és boldog új évet kívánok!

Zoljánszky Alexandra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélekkel játszanak a szeretet fontosságáról

Öt telt házas előadás hetvenhárom szereplővel több generációból, az eddigi legnagyobb költségvetésű… Tovább olvasom