Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Gólya hozza?

Az elmúlt hetekben borzolta a kedélyeket, hogy egy 13 éves fiúnak gyermeke született. Ennek kapcsán néztünk utána annak, hogyan kellene történni a gyermekek szexuális felvilágosításának a családban.
A legjobb kor a beszélgetésre

Minden szülőnek engednie kell, hogy a gyermeke vezesse. Akkor adjon válaszokat a szexualitással kapcsolatban, amikor az kérdez. Pontos recept nem létezik, ugyanis nagyon sok kislánynak 9 éves korában jön meg az első mensese, tehát az lenne a legjobb, ha már ebben a korban beszélgetnének velük a szexualitásról. Az iskolákban vannak felvilágosító órák, hasznos, ha ugyanebben az időben beszélgetünk a gyerekekkel, és válaszokat adunk azokra a kérdéseire, amelyeket az osztály előtt esetleg nem mert feltenni.


Kezdjük az alapoknál!

Már egészen fiatal korban érdemes beszélgetni a szexuális életről a gyerekekkel. Elsőként arról, hogyan fejlődik a testük. Mondhatjuk például ezt: „Egy napon, amikor körülbelül 12 éves leszel, elkezdesz szőrösödni, és olyan leszel, mint apu és anyu." Legyünk mindig őszinték és mondjunk mindig igazat arról is, hogyan jön a kisbaba a világra. A kisebb gyerekeknek nem kell ábrákat mutogatni, törekedjünk arra, hogy elmondjuk a lényeget. Legyünk tényszerűek!


Hogyan fogalmazzunk?

A tudományos, latin fogalmazás helyett használjuk ezeket a szavakat: herék, petefészkek, petevezeték és így tovább. De ha korábban azt a szót használtuk a családban, hogy kuki, akkor maradjunk nyugodtan ennél a megnevezésnél. Furcsán veszi ki magát, ha egyik pillanatról a másikra péniszként kezdjük emlegetni a férfi nemi szervet. Az egyik legnehezebb téma a maszturbáció vagy önkielégítés. Pedig erről is kell beszélni a gyermek szexuális ébredése idején. Fontos tudatni a gyerekkel: nem kell bűntudatot érezni azért, ha maszturbál.

Vajon tényleg a gyólya hozza?
Vajon tényleg a gyólya hozza?

Fogamzásgátlás

Amikor a gyerekek az élet nagy kérdéseiről tanulnak, nagyon érdekli őket a teremtés is. Erre különböző válaszok lehetnek hívők és nem hívők körében. Belátásunk szerint magyarázzuk el a teremtés kérdését és mondjunk el mindent a fogamzásgátlásról is. Tudassuk lánygyermekünkkel: egy nőnek nem muszáj mindenre igent mondania.


Erkölcsi kérdések

Felnevelni egy gyereket – ez sokkal több, mint tények sora. A gyermeknevelés arról szól, hogy mindig próbáljuk a legjobbat tenni gyermekeink érdekében, hogy biztosítsuk számukra a jólétet, a szeretetet, a tiszteletet. A gyereknek joga van kérdezni, még akkor is, ha a szexualitásról akar információt szerezni. Ne jelentsd ki azt, hogy a gyereked nem élhet szexuális életet a házassága előtt – nem a te életedről van szó, hanem az övéről.

Minden, amire szükségünk van: szeretet.


Szexualitás és szerelem

Ha már túl vagytok a felvilágosítás tudományos részén, feltétlenül el kell mondanod a gyermekednek: a szexuális élet csak egy része a szeretetteljes kapcsolatnak. A szex szerelem nélkül mit sem ér. Nagyon sok tinédzser, aki korán kezdi a szexuális életet, később bánni fogja azt, ha érzelmek nélkül tette meg az első botladozó lépéseket. Ne feledd el megemlíteni azt sem, hogy ha droggal kínálják, nyugodtan mondja azt: nem, köszönöm. Beszélgess a gyerekeddel arról is, mit jelent a homoszexualitás – egyszerűen megmagyarázhatod: amikor egy férfi férfit szeret, vagy nő nőt. A fizikai részéről nem muszáj beszélned.


Bölcsesség

A szexualitásról való beszélgetés nem egy lecke, és nem arról szól, hogy hogyan előzzük meg a nem kívánt terhességet. A szex: szerelmeskedni azzal, aki különleges és fontos számunkra. Egyáltalán nem leszel régimódi, ha ezt is elmondod a gyermekednek.

Fordította Nyemcsok Éva
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aliz virtuális csodaországa nem mese

„Döntéseket mi nem hozhatunk, de a döntéseink befolyásolják a döntéshozókat" –… Tovább olvasom