Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Gálvölgyi János számára első a színház

Elsősorban parodistaként ismerik Gálvölgyi Jánost, pedig a Madách Színház Jászai Mari-díjas érdemes művésze hét darabban játszik a következő évadban – jelenleg a My Fair Ladyben alakítja Pickering ezredest.

Úgy tapasztalta, aki nem szerepel a tévében, az nem látszik, viszont a tévés jelenlét a színházba is bevonzza a nézőket.

Paródiáival megnyerte az 1968-as Ki mit tud?-ot Gálvölgyi János, akit évtizedek óta az ország egyik nagy nevettetőjeként ismernek – a nagy színészelődök hangján szólalt meg. Olyan műsorokat, sorozatokat parodizált, mint a Barátok közt, az Esmeralda, A leggyengébb láncszem, a Dáridó vagy éppen ismert személyiségeket, mint Vágó István, Csiszár Jenő. 1997-ben megkapta Az év nevettetője elismerést, 2000-ben a Karinthy-gyűrűt.

Kevesebben ismerik színészi pályafutását – pedig már azelőtt is játszott, hogy elvégezte volna a színművészetit, és hét darabja fut majd a következő évadban budapesti színházakban. Ebből az egyik premier a Madách Színházban, egy kétszemélyes krimi, a Mesterdetektívek bemutatója. Most Pickering ezredest alakítja a Szegedi Szabadtéri Játékokon a My Fair Ladyben, utána jöhet a jól megérdemelt nyári pihenés: idén néhány napos magyarországi utakat tervez.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotók: Schmidt Andrea

– Csakis a színház – szögezte le a kérdésre könyvének szegedi bemutatóján: film, színház vagy televíziós műsor állna a sor elején, ha sorrendet kellene felállítania? – A televízióban azért kell lenni, hogy bejöjjenek a színházba. Filmben meg nem kell annyira lenni. Fiatalkoromban nagyon akartam filmezni, de ma már a filmet, ha nagyon nagy sikerű, megnézik négyezren. Annyian, mint a darabot egy este a Dóm téren.

Hozzátette: – Filmezni megadatott, de nagyon-nagyon fárasztó, nem tartozik a kedvenc szórakozásaim közé. A színház is fárasztó, de annak esténként az ember megkapja a gyümölcsét, a tapsot, azt, hogy tetszik-e a dolog.

Az új könyv ennek ellenére inkább a televíziós munkásságáról szól. És hogy mennyire nyomja rá a televízió a bélyegét egy színész pályafutására? Gálvölgyi János úgy tapasztalta: aki nem szerepel a tévében, az nem is látszik. Úgy véli, ez nemcsak a magyarokra jellemző sajátosság, hanem világjelenség. Az angol Ian McKellen színpadi alakításait például több mint negyven díjjal ismerték el, hírnevét mégis A Gyűrűk ura filmtrilógiának köszönheti, amelyben Gandalfot, a varázslót játszotta.

A színművész mellesleg már 12 éves korában tudta, hogy színész szeretne lenni, éppen ennyi idős legidősebb unokája, Dániel, aki nagyanyjával együtt elkísérte Szegedre. Sőt, egy nyúlfarknyi szerepet is kapott a darabban. – Ő is színésznek készül? – érdeklődtünk, mire Gálvölgyi János elmondta: nem érdekli őt annyira a szakma, leginkább focizni szeret Szabó Kimmel Tamással, meg mindenki mással.


– Nagyon tetszett neki az első félórában, hogy átszalad majd a színpadon, aztán ennyivel le is tudta a dolgot – mesélte a színész. Adódott a kérdés: örülne-e neki egyáltalán, ha valamelyik unokájából színész lenne?

– Örülnék, de nem fogom megélni. Fogalmam sincs róla, mi lesz belőlük, biztos valahol majd örülni fogok, ha valami lesz belőlük egyáltalán, még nem látok egyikükben sem hajlandóságot. Nem is kell, nem lehet mindenki olyan hülye, mint én voltam. Én ebben a korban már tudtam, hogy semmi más nem lehetek. Benne nincs ilyen, ami azt jelenti, neki jó, mert belőle annyi minden lehet még.

A színművész pedig annyi mindent eljátszhat, még sincs szerepálma és szerepet sem adott vissza az utóbbi 15–20 évben. – Kell egy jó rendező, aki meglátja bennem a szerepet – magyarázta: így történt Novák Eszterrel is, aki felkérte Pickering ezredes szerepére.

– Pickering nem tartozik egy színész szerepálmai közé sem, de leültünk Novák Eszterrel beszélgetni, ő milyennek képzeli és igent mondtam – idézte fel. – Nincsenek szerepvágyaim, mert egy hónap 30–31 napból áll és havi 15–20 előadás untig elég. Ehhez hozzájön minden héten egy televíziós műsor felvétele és a különböző egyéb dolgaim. Bőven elég, hogy mindezt tudom még csinálni, elégedett vagyok.

A humorista sem nevet mindig

Gálvölgyi János Jókedvet adj! című könyvében helyet kaptak a mindennapok is. – Nem tudtam kihagyni a napjaimat: reggel felkelek, esténként színházban játszom, van családom... Ezek is belekényszerültek a könyvbe – mondta el. Ő sem mindig jókedvű, neki is voltak-vannak rossz éjszakái. – Egyszer Hofi Géza megállt tankolni egy benzinkúton, és a kutas kérte: Mondjon hülyeséget, művész úr! Mire Hofi azt válaszolta: Miért, maga hazamegy, és benzint tölt a kredencbe? – világított rá a helyzetre egy találó anekdotával.

Olvasóink írták

 • 1. nasi12 2010. július 11. 02:13
  „Csak ne lenne annyira balos a heti hetesben.
  Megosztó!
  Engem is állandóan megoszt, mert vagy megnevettet a zsenialitásával,
  vagy felbosszant a politikai állásfoglalásaival.
  A másságok között nem vonult fel, ezt díjazom, ám GYF igen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

WALL-E, a robot mindent tud

A XXI. században már egyáltalán nem kell meglepődnünk a robotokon. Igaz, ott még nem tartunk, hogy… Tovább olvasom