Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Fogyókúrán az energia

Építészet - A gazdasági válság egyik leginkább érintett területe az építőipar. Südi Enikő építész ennek ellenére bizakodó. Azt mondja, egyik megoldás a spórolásra a passzív házak meghonosodása lesz. Mert az élet soha nem áll meg, muszáj újragondolni a dolgainkat. Ha valaki padlóra kerül, átértelmezi az életét. A válság jó tanítómester lehet arra: megtanuljunk spórolni az építkezéseknél, felújításoknál.
Egyre többször hallunk a passzív házakról. Nemrégiben rendezték meg Budapesten a passzívház-konferenciát, ez adta az apropót, hogy építészszemmel, de a megrendelő/fogyasztó számára összefoglaljam ismét, mik is ennek a szemléletnek a főbb vonalai. S hogy mennyire aktuális, bizonyítja a résztvevők kiemelkedően magas száma. Lehet, hogy ez a gázcsapok elzárásának pozitív eredménye? Bárcsak a megrendelőket is inspirálná. Igen, befektetéssel jár, 8–15% többlettel új épület építése esetén. De megtérül. Nem beszélve a Földünk iránt érzett felelősségről. A mai energiatermelés 40%-a a háztartásokban fogy el. Jelentősen tudjuk tehát mi, kisemberek befolyásolni a globális folyamatokat!

De mi is az a passzív ház? Olyan épület, mely minimális hálózatból felvett energiával működik. Új épület esetén egytized, felújításnál egyötöd az arány. Ausztriában, Németországban több ezer passzív ház épült már, Magyarországra most érkeznek az úttörők, akiknek nehezebb ezt az új utat kitaposni, de bízom benne, hamarosan tömegeket fognak megmozgatni.

Milyen eszközökkel érjük el a „csodát"?

Mindenekelőtt új ház tervezése esetén a helyszínt kell jól megválasztani azért, hogy az épület benapozása, nap felé tájolása a lehető legjobb legyen. Az ablak napkollektorként működik. Nyáron gondoskodni kell a megfelelő árnyékolásról, télen viszont fűti a belső tereket. Itt kell megemlíteni az úgynevezett puffer tereket, mint például a növényház, télikert, előtér, melyek összegyűjtik a meleget a nagy ablakfelületekkel, ugyanakkor hideg idő esetén egyfajta légszigetelést adnak a csatlakozó belső tereknek. Nagyon fontos a belső elrendezés, téralakítás, melyik helyiség hogyan kapcsolódik a másikhoz, a funkciókat egymástól fűtés szempontjából is el lehessen választani. Ez tőlünk, építészektől vár el gondosságot, energiatudatos tervezést!


A következő lépés az épület jó hőtárolásának kialakítása, amit a megszokottnál jóval vastagabb hőszigeteléssel (30–40 cm), valamint a ház huzatmentességével, szakszóval légtömörségével tudunk biztosítani. Ez megkívánja a kivitelezésnél a pontosságot, odafigyelést, minden beépített nyílás, áttörés, szerkezeti elem gondosan legyen szigetelve. Ez a kivitelezővel szemben állít fel követelményeket, sajnos ez nem kis feladat ma Magyarországon, de remélem, a gazdasági válság minőségi váltást is eredményez!

Hol tudunk még energiát megfogni? Ha lakjuk a jól szigetelt házat, szellőztetni is kell. Nos, ez sem a szokványos módon történik. ha kitárjuk az ablakot, Ilyenkor rengeteg meleget engedünk veszendőbe. A passzív ház lelke a gépészet.

Ma már olyan modern, kombinált berendezések léteznek, melyek egyszerre tudják elvégezni a szellőztetést, a fűtést-hűtést, a hő visszanyerését a használt levegőből, a használati meleg vízből, valamint a további csatlakozó megújuló energiaforrásokat, mint napkollektor, hőszivattyú, bekapcsolják a ház energiarendszerébe. Épületgépészek! Felfedezésre fel!

Tovább lehet fűszerezni a diétát az úgynevezett ökotudatos gondolkodással. Ez kiterjed a természetbarát anyagok használatára és az alternatív energiák alkalmazására. Az eredmény fantasztikus, mert a diéták nagy részével ellentétben ez esetben nő a komfortérzetünk, hisz a friss levegő, a kellemes klíma télen-nyáron folyamatosan biztosított.

Südi Enikő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálffy becsületébe taposott Friderikusz

Féléves szünet után Pálffy István képernyőre és címlapra is került: az MTV Panoráma című műsorát… Tovább olvasom