Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Felesleges klímapánik?

Osztrák tudósoknak lavinák tanulmányozása alapján sikerült rekonstruálniuk az utóbbi tízezer év klímatörténetét. Az általuk létrehozott számítógépes modellből arra a következtetésre jutottak, hogy nem állják meg a helyüket az éghajlat jelenlegi felmelegedéséről terjesztett, világméretű aggodalmat keltő elméletek.
Az osztrák kutatók azt állítják: nem igaz, hogy a globális hőmérséklet emberemlékezet óta nem volt olyan magas, mint manapság, mint ahogy az sem, hogy a felmelegedés gyorsabb ütemű, mint eddig bármikor. Ellenkezőleg: a jelenlegi éghajlati változások teljesen normális folyamatoknak tekinthetők, mi több, előfordultak nagyobb kilengések is!


Heves jeges

A Hola (Holozänes Lawinengeschehen) elnevezést viselő, évek óta folyó kutatóprogram eretében – amelybe az Innsbrucki Egyetem, az Osztrák Tudományos Akadémia és az Erdő-, Táj- és Természetvédelmi Szövetségi Kutatóintézet kapcsolódott be – a tudósok a Zillertal csúcsai között, egy magasan fekvő alpesi mocsárban felgyülemlett fa- és növényi maradványok alapján vizsgálták a jégkorszak vége óta lezúdult lavinák lezajlását és összetételét. (A holocén a földtörténeti negyedkor két kora közül a fiatalabb – tulajdonképpen a geológiai jelenkor , amely 11 ezer 500 évvel ezelőtt kezdődött és a mai napig is tart. Közvetlenül a pleisztocén, a jégkorszak előzte meg, amelynek kezdetét 1,8 millió évvel ezelőttre teszik.) Az elemzéseknél azokat a cirbolyafenyő-darabokat és apró virágpolleneket használták forrásanyagként, amelyeket a lavinák magukkal sodortak. A több mint 2100 méteres magasságban képződött mocsár oxigénszegény, jéghideg vizében a szilánkok konzerválódtak és szinte teljes épségükben megőrződtek. A facsonkokon fellelhető évgyűrűk vastagságából egyrészt következtetni tudtak a lavinák kialakulása idején fennálló éghajlati viszonyokra, másrészt az átfogó adatsorok segítségével egészen Krisztus előtt 7108-ig visszamentek az időben.

Az egymásra rakódott rétegekből nyert mérési sorozatok alapján számítógépes szimulátort szerkesztettek, amely nem csupán azt jelenítette meg, hogy pontosan mikor, melyik évben keletkeztek a lavinák, hanem képes volt rekonstruálni azt is, hogy milyen módon és útvonalon robajlottak alá a hegycsúcsokról. A hógörgetegek összetételéből a kutatók meg tudták határozni azt is, hogy akkortájt hol, milyen magasságban húzódott az erdőhatár, amiből viszont többé-kevésbé hű képet lehetett alkotni az uralkodó klímaviszonyokról.


Krisztus előtt 7108-ig

A lavinakutatók arra az eredményre jutottak, hogy a középhőmérsékletben tapasztalható, néhány évtized leforgása alatt lezajló 1,5–2 Celsius-fokos változások rendszeresek voltak az utóbbi évezredekben. „Amit most felmelegedésként átélünk, az bőven belefér a kilengési határsávokba" – állítja Gernot Patzel innsbrucki tudós. Példaként megemlíti, hogy hatezer évvel ezelőtt az átlagos hőmérséklet csaknem 3 Celsius-fokot süllyedt fél évszázad leforgása alatt, majd a folyamat ugyanolyan hirtelenséggel és gyorsasággal visszafelé is lejátszódott. Tehát az, hogy az utóbbi 130 évben a klíma 0,8 fokot melegedett, az ő megítélése szerint rendben lévő, a jelenség gyorsasága sem abnormális.

Mi több, a kutatócsoport számításai szerint az utóbbi tízezer év kétharmadában melegebb volt, mint napjainkban. A „legforróbb" időszakban a jelenleginél 0,7–1 Celsius-fokkal volt magasabb a középhőmérséklet: annak az éghajlatnak egyik fő jellemzőjeként az erdőhatár például 100 méterrel feljebb húzódott a hegyekben, mint ma. Akadtak persze hidegebb korszakok is, amikor az átlaghőmérséklet egy fokkal hűvösebb volt a jelenleginél.

Olvasóink írták

  • 2. steerio 2009. január 07. 12:48
    „Sőt, egyik sem, hanem Patzelt. Mindkét úrnak, Rabedernek és Patzeltnek is ugyanaz a keresztneve és ugyanabban a projektben dolgoztak.”
  • 1. steerio 2009. január 07. 12:16
    „Nem Patzel a neve a tudósnak, hanem Rabeder. Gernot Rabeder. A cikkben látható név honnan jött?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állati karácsony

A karácsony számtalan jelzője közül talán a legáltalánosabb, hogy a szeretet ünnepe. Az állattartók… Tovább olvasom