Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Feléledt az alvó óriás

Izgalmas nagykiállításokat, térszint alatti új épületszárnyat és a fiatal generáció megszólítását ígéri a következő öt évre Baán László, aki nemrég kezdte meg második vezetői ciklusát a Szépművészeti Múzeum élén.


A leglátogatottabb múzeum főigazgatója elmondta, hogy az elmúlt években sikerült feléleszteni az ˝alvó óriás˝ intézmény szunnyadó energiáit, s így képessé vált betölteni azt a pozíciót, amelyre műkincsállománya és munkatársainak tudása predesztinálta.

˝Az október végén nyílt Botticellitől Tizianóig című kiállítás látogatószáma már túllépte a 85 ezret, de az év végi szabadságok alatt és a zárás előtti időszakban várhatóan nagy rohamnak nézünk elébe, így végül 200 ezer fölötti látogatottságot várunk˝ – számolt be tárlatuk sikeréről Baán László.

A Szépművészeti Múzeum régi épületében legalább 15 milliárd  forint forrásigényű rekonstrukciós munka van még hátra.
A Szépművészeti Múzeum régi épületében legalább 15 milliárd forint forrásigényű rekonstrukciós munka van még hátra.

A több mint 130 festmény között Botticelli, Giorgione, Raffaello, Veronese, Tintoretto, Tiziano és az olasz reneszánsz számos más mesterének kiemelkedő művei mellett a világ egyik leghíresebb és legértékesebb festménye, Leonardo da Vinci Hermelines hölgy című képe is látható.

A kiállítás februárban egybe fog érni a következő, Degas-tól Picassóig című tárlattal, így kivételes látogatottságra számítanak. ˝Két orosz nagyiparos műgyűjtő, Szergej Scsukin és Ivan Morozov nevéhez köthető az előző századfordulón egy olyan francia festészeti gyűjtemény kialakítása, amely világszerte is párját ritkítja. Ötvenöt festmény érkezik Budapestre, többek között Manet, Monet, Degas, Renoir, Matisse, Cézanne és Picasso művei˝ – közölte Baán László.

Baán László
Baán László

Rövidesen a múzeum épülete is megújul: a francia festészeti tárlat bezárása után, májusban megkezdődnek a bővítési munkálatok, melyek végeztével 2011-re egy több mint 7000 négyzetméteres, új, térszint alatti épületszárnnyal bővül a szépművészeti. Mint Baán László megjegyezte, az épület homlokzati része előtt-alatt kialakított szárnyban helyet kap egy közel 1200 négyzetméteres időszaki kiállítótér, előadó, étterem, gyermekfoglalkoztatók és múzeumi bolt is, így az intézmény ˝mindazt tudja majd, amit nagy nyugat-európai társai˝.

Matisse Tánc című műve a Morozov-gyűjteményből.
Matisse Tánc című műve a Morozov-gyűjteményből.

A múzeum csak néhány hónapra zár be az építkezés alatt, majd 2010. szeptember végétől a ˝Nuda Veritas. Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei˝ című tárlattal nyit meg újra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pórázzal a kézben a világ körül

Bizonyára kevesen mondhatják el magukról, hogy olyan foglalkozást űznek, aminek hazai művelőit az… Tovább olvasom