Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Félárbocra a zászlót!

Diana hercegnő tíz évvel ezelőtti haláláról és az azt követő botrányról a kiadónkhoz tartozó Daily Mail is beszámolt 1997-ben. Mint emlékezetes, a királyi család napokig nem tért vissza Londonba vidéki birtokáról, miközben gyászolók százezrei utaztak a fővárosba, hogy leróják kegyeletüket Lady Di előtt.
A szerencsétlenség tízéves évfordulóján is botránytól hangos Nagy-Britannia: az anyakirálynő ugyanis azt javasolta Károly herceg második feleségének, Camillának, hogy maradjon távol a megemlékezésektől. Következő összeállításunkban a Daily Mailben 1997. szeptember 4-én megjelent cikkek alapján idézzük fel a tragédiát követő szinte botrányos eseményeket.

Csökkenő népszerűség

Három nappal Lady Diana halála után Erzsébet királynőnek szembesülnie kellett alattvalói kívánságával: a britek azt kérték a királyi családtól, hogy szakítson az addigi hagyományokkal és a Buckingham-palotánál félárbocra eresztett zászlóval emlékezzenek az autóbalesetben elhunyt Diana hercegnőre. Ezt a növekvő nyugtalanságot az alattvalók körében az váltotta ki, hogy a királyi család nem reagált megfelelően a nemzet Diana halála miatt érzett mélységes gyászára.

Az összes parlamenti párt kritizálta a királyi családot, s arra hívták fel a figyelmet: most van itt a tökéletes lehetőség arra, hogy az uralkodó szakítson az addigi hagyományokkal. A politikusok arra is figyelmeztettek: ha a Buckingham-palotánál továbbra is hiányozni fog a Diana halálára emlékeztető félárbocra eresztett zászló, akkor az a veszély áll fenn, hogy rendkívüli módon csökken a királyi család népszerűsége.

Ellenséges hangulat

Diana halála után csüggedt tömegek gyűltek össze a Buckingham-palotánál, az egyetlen helynél, ami méltó volt ahhoz, hogy az alattvalók az elhunyt Diana előtt tisztelegjenek.

Az amerikai televíziók hírműsoraiban a botrányt – a királyi család viselkedését – egy másik témával együtt tálalták: megdöbbenésüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy Erzsébet királynő, Károly herceg és a királyi család más prominens személyiségei még a hét közepén, néhány nappal Diana tragikus halála után is Balmoralban tartózkodtak, több száz mérföldre a gyász központjától, miközben emberek százezrei özönlöttek a fővárosba. A Diana halála utáni napon Londonban már több mint 750 ezren álltak sorba legalább 11 órán át azért, hogy a kondoleáló könyvekbe beírhassanak.

További meglepetést okozott, hogy a Londonba érkező királyi vonattal Erzsébet királynő nem utazott a fővárosba. Mindezek tetejébe a királyi család prominens személyiségei sem nyilatkoztak, hogy tudassák a nemzettel: milyen óriási veszteség érte a nemzetet Diana halálával.
Dr. David Starkey alkotmánytörténész arra figyelmeztetett: a királyi család válaszút előtt áll. Szembe kell nézniük alattvalóik neheztelésével. Diana mostoha nagyanyja, Barbara Cartland elítélte a királyi család érzéketlen viselkedését. A királyi családdal szemben támadt ellenséges hangulat és a temetés részletei körül kialakult vita meglepte és aggodalommal töltötte el Diana hercegnő családját, hűséges személyzetét és barátait is.

A hivatal jelenti

Ráadásul a királyi család meglepve értesült arról, hogy Károly herceg személyzetének tagjai kollégáikkal együtt elmentek a királyi kápolnába, hogy megtekintsék Diana koporsóját. Ettől dühösek lettek, mert tudták, hogy közöttük több olyan személy is volt, aki korábban elítélte a hercegnőt.

Egy nappal korábban nyugtalanság és határozatlanság ütötte fel a fejét a királyi tanácsadók körében, akik érzékelték a közhangulatot, tudatában voltak a nemzet mély gyászának és a kialakult helyzet aggodalommal töltötte el őket. Így tehát Erzsébet királynő megbeszélést tartott Károly herceggel és a tanácsadókkal.

Hogy Károlytól függött-e, hogy ne lengjen félárbocra eresztett zászló a Buckingham-palotán vagy maga a királynő döntött így, az nem derült ki. Viszont a megbeszélést követő napon a királyi lobogót felvonták Balmoralban – ott, ahol a királyi család nagy része még akkor is tartózkodott. Továbbá Károly herceg sajtószóvivője késő éjjel példa nélküli tettet hajtott végre: a televízióban mentette ki Erzsébet királynőt a brit nemzet előtt, amiért távol maradt a fővárostól. A szóvivő azt mondta: „Amikor a család egyik tagjára emlékezünk, azt gondolom, otthon, családi körben szeretnénk lenni. Ez az oka annak, hogy a királyi család tagjai jelenleg Balmoralban tartózkodnak." A szóvivő kifejezte abbéli reményét is, hogy mindaz, amit közvetlenül a baleset után és most, a balesetet követő napokban mond és tesz a királyi család, segíteni fog abban, hogy a britek megértsék: a királyi család osztozik gyászukban és fájdalmukban. Károly herceg szóvivője így zárta televíziós beszédét: „Csak annyit mondhatok, hogy a királyi család, különösen a walesi herceg, valamint Harry és William herceg erőt merít abból a támogatásból, amit a nemzet nyújt nekik."

Veszélyben a monarchia?

Ez volt tehát az első nyilvános megszólalás a Diana hercegnő halálát követő napokban, igaz, ezt megelőzte egy meglehetősen rövid nyilatkozat, amelyben csupán annyi állt: „A királynőt és a walesi herceget mélységesen sokkolta és szomorúsággal töltötte el a szörnyűséges hír."
Ezt követően a Downing Street megvédte a királyi családot. A kormányszóvivő azt mondta: a királyi család nagy eseményt szervez, ahol a britek kifejezhetik a veszteség miatti érzéseiket és vigaszt nyújthatnak Diana hercegnő fiainak.

Ugyanakkor több parlamenti képviselő meglehetősen kritikus hangnemben nyilatkozott a zászlóbotrányról. A munkáspárti Frank Cook azt mondta: „Az emberek ki akarják nyilvánítani érzéseiket, hiszen Diana halála mérhetetlen veszteség. És ha a királyi palota ennyire érzéketlen a nép reakciója iránt, akkor csak azt mondhatom: valószínűleg a közvélemény az oka annak, hogy a királyi dinasztia még létezik Nagy-Britanniában." A szélsőjobboldali képviselő, Michael Fabricant így kommentálta az eseményeket: „Az emberek, akik szomorúak Diana elvesztése miatt, nem törődnek azzal, hogy precedensértékű-e a döntés a zászló kérdésében, és nem törődnek a protokollal, a hagyományokkal sem." A független Martin Bell rámutatott arra: Diana halála jó alkalom arra, hogy szakítson a királyi család eddigi hagyományaival.

Az Egyesült Államokban zavart váltott ki a királyi család viselkedése. A New York Times címlapon hozta a kérdést: „A dinasztia elveszíti alattvalóit?" A Washington Post pedig azt írta: „Károly herceg rideg és távolságtartó". A tévécsatornákat telefonálók árasztották el, akik kritizálták a királyi család hozzáállását, mondván: szívtelenek.
Az oldalt fordította:
Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Legjobb lélek díja

Európa országai közül csak a Budapesti Műszaki Egyetem Kórusa vett részt az Indonézia fővárosában… Tovább olvasom