Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Fagyos napok, vacogó növények

A kertben jól mutatnak a dézsás növények, amelyek egyes kertrészeket kiemelnek, másokat eltakarnak.

A kertben különösen szépen mutatnak a jól elhelyezett dézsás növények. Egyes kertrészeket kiemelnek, másokat eltakarnak, a házigazda akaratának megfelelően. Télen azonban külön gondot kell fordítani rájuk, hasonlóan a balkonon lévő növényekhez.

A következő időszakban nagy fagyok várhatók, érdemes körülnézni a kertben, vajon minden növény biztonságban van-e, minden  fagyvédelmi teendőt elvégeztünk-e?

Köztudott, hogy a télen szabadban hagyott edényes növényeket jobban kell óvni, mint a kerti földben teleltetetteket. A kerti növények gyökere ugyanis nem sínyli meg olyan hamar a fagyot, mint azoké, amelyek egész évben valamilyen növénytartóban, cserépben vannak. A talaj alulról melegíti a kerti növények gyökereit, míg az edényben, dézsában tartottak gyökérzete védelem nélküli, teljesen átfagynak és tönkremennek.

A tartós fagytól az edényeket úgy védhetjük meg, hogy elsőként is talpakra, felfordított cserépre, téglára vagy deszkára állítjuk és oldalát valamilyen szigetelőanyaggal – juta vagy vászon – burkoljuk be, de a cserép és a vászon közé érdemes hőszigetelőként száraz levelet, szalmát vagy kartont tömni – ezek az anyagok könnyen a cserép és a vászonburkolat közé rakhatók –, majd az egészet jól rögzíteni, hogy ellenálljon a tél viszontagságainak. Célszerű az edényt is rögzíteni, főleg, ha görgős, hogy a szél ne tudja felborítani, elgurítani. Védőanyagként használható még a légpárnás fólia, a háztartási gépek csomagolóanyaga is. Minél vastagabb a buborék, annál nagyobb védelmet nyújt. Légbuborékos fóliát csak a cserépre húzzunk, a növényre, a koronára nem ajánlatos, mert a fólia túlzott felmelegedést okoz, ami izzadáshoz és a végén a növény rothadásához vezet.

A téli hónapok alatt a szabadban, főleg a balkonon hagyott cserepes növényeket nemcsak a hideg és a fagy teszi próbára, hanem a szél és a nedvesség is. A hagymás növényeknek, mint a tulipánnak és a nárcisznak, nem árt a fagy, ezért nincs szükségük hideg elleni védelemre. Mégis óvni kell őket a túlzott nedvességtől, mert a folyamatosan nedves földben a hagymások hagymája megrothad, vagy átfagyáskor tavasszal annyira károsodik, hogy nem hajt ki. A hagymások edényét célszerű csapadékmentes helyre tenni.

Az erkélyen, balkonon nevelt növényekre is oda kell figyelni. Mindig annak a legvédettebb sarkába kell húzni őket, és ha lehet, úgy helyezni az agyagcserepet, hogy nap ne érje. Ugyanis a téli hidegben a naptól kívülről felmelegszik a cserép, a föld viszont belül fagyott, és a nagy hőmérséklet-különbség miatt a cserepek elpattanhatnak vagy megrepedhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolompoló szódások, jegesek

A hatvanas években bizony csak a jeges járt olykor teherautóval, a szódást ló húzta, az ószeres… Tovább olvasom