Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Evita bemutató a Győri Nemzeti Színházban

Az új színházi évad második nagyszínpadi bemutatóját tartja szombaton a Győri Nemzeti Színház. Andrew Lloyd Webber-Tim Rice: Evita című musicaljét viszi színre a társulat Molnár László rendezésében.
A világhírű musical az évad kiemelt előadása. Az alkotók a lehető legjobb produkciót kívánták létrehozni, melynek legfontosabb tényezője a címszereplő művész személye. A meghallgatások során a választás Berkes Gabriellára és Szűcs Kingára esett szakmai múltjuk és az Evita által megkívánt magas hangok tiszta énekléséért.

A Győri Nemzeti Színházban nagy hangsúlyt kap a musicaljátszás a mostani évadban is. A győri színpadnak és a társulatnak olyan adottságai vannak, amelyek szinte követelték az Evita bemutatását.

Az Evitára azért esett a választás, mert 1972-es világpremierje és 1980-as magyarországi bemutatója óta töretlen a sikere. Az Evita annak ellenére sem lerágott csont, hogy nagysikerű film is készült belőle Madonna és Antonio Banderas főszereplésével. Akik látták moziban vagy a tévében valószínűleg kíváncsiak lesznek rá színpadon is.

Molnár László nem ismeretlen a győri közönség előtt. A nyomorultakban Jean Valjean szerepében láthatta a nagyérdemű. A darabot kívülről-belülről jól ismeri, hiszen saját társulatának, a Musical Színháznak is megrendezte.


A rendező – Molnár László

- Elsősorban magamnak szeretnék megfelelni minden munkámban. A maximumra törekszem. A legjobbakkal a legjobbat szerettem volna megvalósítani most is.

Nagyon komolyan készültem a darabra, hogy egy új típusú, látványos Evitát hozzunk létre. A célom egy formabontó, a táncszínházhoz hasonló musical előadást, amelyben végig mozognak a szereplők, miközben csodálatosan énekelnek. Amíg szól a zene, mindenki mozog, és nem statikusan állja végig a jeleneteket. Szerettem volna egy olyan látványos, mozgalmas előadást színpadra állítani, amilyen még nem volt ebben az országban.

Egy musical gerincét a díszlet ötletessége, látványa határozza meg. Természetesen mindig egyenrangúként kell kezelni a díszletet, a jelmezeket, a látványt, az énekeseket. Ezért nehéz műfaj a musical. Ha egy prózai előadásnál gyengébb a díszlet, az nem olyan nagy baj, de a musicalnél ez nem fordulhat elő. A musical erejét az adja meg, ha minden tökéletes összhangban van. A zsenire mindig várni kell. Én a korrektségre törekszem. Mindig korrekt előadásra szerződöm. A zsenialitása majd kiderül. Ehhez az kell, hogy minden összhangban legyen és a művészek jó passzban legyenek.

Úgy hiszem, nyugat-európai színvonalú előadást hoztunk létre. Látványában, hangulatában, hangzásvilágában, zenekarában, énekesekben újszerű produkció az Evita, ami egy új lépcsőfok a Győri Nemzeti Színház musicaljátszásában.

A darab már másfél hete kész van, és most nagyon nehezen tudom már külső szemmel megítélni. Egy biztos, egy pillanatig nem hagyjuk a közönség figyelmét lankadni.

Úgy érzem kilencven százalékosan sikerültek a terveim, amiket álmodtam az Evitával kapcsolatban. A maradék tíz százalékot meghagyom a saját hibáimnak, amit nem tudtam átvinni. Ez minden rendező munkájában benne van. Ennek sok oka van, például a technika. Ebből a néző semmit nem fog észrevenni. Ez csupán az én igényrendszeremhez képest értendő. Ez az én sajátos látásmódom, ahogy szerintem 2008-ban el kell játszani az Evitát. Így még sehol nem játszották a világon.

Ennek a tempó, a sodró lendület a lényege. Nincsenek változási idők. Úgy csináltam meg, mint egy filmet. Az Evitában nem sok humor van. Ennek ellenére az első felvonásba a jó ízlés határain belül csempésztünk egy kis humort.

Nagyon jól éreztem magam a stábbal. Venekei Marianna koreográfus az alkotótársam. A koreográfia mellett társrendező és a játékmester szerepét is vitte a próbák alatt. Igazi színpadi alkotótárs, ahogy a két karmester Zádori László és Rácz Márton. Bátonyi György tervezte a díszletet, a jelmezek Tordai Hajnal munkáját dicsérik. A zenekar, a tánckar remek. Nagyon jól sikerült az előadás hangosítása és Nádi Árpád fővilágosító ismét kiváló munkát végzett.

Pénzről szólva elmondhatom, ha tízszer ennyibe került volna a produkció az tízszer jobban nézne ki. Nagyon szorosan betartottuk a költségvetési előirányzatot. Nagyon feszes ütemtervet követtünk a próbák alatt, néha kompromisszumok árán összecsiszolódtunk, és mindenkivel nagyon elégedett vagyok.

Rendezőként mindig az a célom, hogy a közönség jól érezze magát és olyan kikapcsolódási élménnyel távozzon, hogy egy másik darab előadásra is újra szívesen jöjjön el. Hiszek abban, hogy egy jó előadás húzza a másikat. Az Evita két és fél órája remélem ilyen élményeket ad a nézőknek.

Képeink a főpróbáról  - fotók: Bertleff András.


Evita - Szűcs Kinga

- Annak nagyon örülök, hogy jó korban talált meg ez a szerep. Így éreztem a Chicagónál is. Mind a két szerephez kell szakmai és emberi érettség. Korábban úgy érzem nem tudtam volna sikeres lenni ezekben a szerepekben. Szakmailag Evita szerepe nagyon komoly kihívás. Mindennek klappolni kell. A hangnak, az énektudásnak, a tánctudásnak, a játéktudásnak. Minden porcikára és minden tudásomra szükségem van. A szakmám elején reméltem, hogy ezek a szerepek a harmincas éveimben találnak majd meg. Így is lett és ezt nagy adománynak tekintem, hogy a fizikai és lelki teherbírásom csúcsán jött ez a szerep.

Óriási magasságok és mélységek vannak a szerepem hangterjedelmében. Számtalan színészi praktikát kell alkalmazni, hiszen az első képben tizenöt éves Eva Peron és harminckettő, amikor meghal, mint most én. Öregítésre tehát nincs szükség. A Made in Hungáriában tizenhét éves lányt játszom. Parókával és sminkkel sok mindent meg lehet oldani a mi szakmánkban.

Óriási magasságok és mélységek vannak a szerepem hangterjedelmében.
Szűcs Kinga: "Óriási magasságok és mélységek vannak a szerepem hangterjedelmében." Fotók: Bertleff András


Az egész próbaidőszak sok örömet adott. Örültem egy-egy megoldott színészi feladatnak, egy még addig soha ki nem énekelt hangnak.
A társulaton azt éreztem, hogy szeretnek. Ez nagyon jó volt. Talán a szerep tett ilyen érzékennyé. Éreztem, hogy a társaim nagyon fontosak nekem és én is nagyon fontos vagyok nekik. Minden nehézségemen ez segített át. Hálás vagyok a kollégáimnak, hogy így segítettek a musicalirodalom legnehezebb női címszerepének megformálásában.


Evita - Berkes Gabriella

Az Evitát alakító színésznővel szemben sok az elvárás.
Berkes Gabriella: "Az Evitát alakító színésznővel szemben sok az elvárás."


- Nagyon boldog voltam, amikor a meghallgatás után megkaptam Evita szerepét. Azonban azt el kell mondanom, hogy a próbaénekléseket nem szeretem, mert számomra furcsa helyzet egy-két szám eléneklésével bizonyítani a tehetségemet. Ha megnéznek egy előadásban, az más. A meghallgatáson a Mozart című musicalből énekeltem és az Evita nagy slágerét, valamint a Buenos Airest és az Új Argentínát adtam elő.
Énekeltem már Evitát idehaza is és Németországban egy keresztmetszetet mutattunk be belőle.

Az Evitát alakító színésznővel szemben sok az elvárás. Jó színpadi megjelenés, megfelelő énekhang, tudjon szép lenni, tudjon megöregedni és meghalni…

Valóban a legvágyottabb szerep az énekesnők körében.

Érdekességek

Maria Eva Duarte de Peron második felesége és politikai támogatója volt Juan Domingo Peron argentin elnöknek. Népe csak mint Evitát ismerte, ezrek rajongtak érte, mert fényt vitt életükbe, akárcsak a szivárvány.
Gazdag földbirtokos és annak háztartási alkalmazottja szerelmi kapcsolatából született. Negatív gyermekkori élményei meggyűlöltették vele az arisztokráciát.

Mindig szimpatizált a forradalmi eszmékkel és jelentős jótékonysági tevékenységet folytatott.

Színészi tehetsége már tizennégy éves korában megmutatkozott. A tangótáncos Magaldival már egy évvel később Buenos Airesben építette karrierjét. Kisebb filmszerepeket kapott a fővárosban.
Megismerkedett Juan Peron hadügyminiszterrel és alelnökkel, akihez férjhez ment. Evita mindenhova elkísérte férjét, a politikában és a magánéletben is támogatta.

A politikai hullámok összecsaptak Peron felett, le kellett mondania hivataláról és rövid időre börtönbe is zárták. Evita összegyűjtötte férje híveit szerte az országban és háromszázezres tömeget felvonultató tüntetésen elérték szabadonbocsátását.

Evitánál 1951-ben méhnyakrákot diagnosztizáltak. Még műthető lett volna, de ő nem akart eltűnni a nyilvánosság elől. Később míg korházban volt antiperonista csoporto „Éljen a rák!" feliratokat festettek a házak falára. 1952. májusáig még megjelent a nyilvánosság előtt a Casa Rosada erkélyén-harminchárom kilóval könnyebben-majd július 26-án meghalt.

Az ország népe gyászba borult, testét bebalzsamozták, és üvegkoporsóba tették. A koporsót egy bazilikában helyezték el, ahova három héten keresztül zarándokoltak el a gyászolók.

Peron bukása után az új kormány kiutasította holttestet az országból, de Perón harmadik felesége, Isabel Martinez miután átvette férje helyét, engedélyt adott rá, hogy a holttestet és a koporsót visszaszállítsák, és végleg Argentínában maradjon.

„Visszajövök és millióké leszek!"- mondta halála előtt Evita Perón. Ötven évvel később jóslata beteljesedett. Mítosza élőbb, mint valaha: filmek készültek róla, könyveket írtak és ma is felbukkannak ékszerei a különböző árveréseken.

Olvasóink írták

  • 2. értelem 2009. október 13. 10:55
    „Régen volt. Ilyen gyenge szereplőgárdát idehozni Pestről már bűn a győriekkel szemben. Legalábbis amelyik előadást nekem volt szerencsétlenségem megnézni.Evita szerpét egy jellegtelen énekelni nem tudóra bízni a nézők lebecsülése. Peronnal ugyanez a helyzet. Ha nincs Nagy Balázs és Forgács Péter őrült nagy bukás.
    Ami ma 2009-ben látszik, egy politikai kézivezérléssel működő szinház lett a Győri Nemzeti Színház. A már régóta győri szinészek kiebrudalása és harmad,negyedosztályú pestiek berakása,beszédhibás Higgins a Pigmailonban. Mindezek az igazgató alkalmatlanságát mutatják. De legalább jó barátja Orbán Viktornak.”
  • 1. Németh Miklós 2008. október 20. 20:36
    „Remek volt az előadás, bár kegyetlen nehéz a darab, mindenki felejthetetlen teljesítményt nyújtott! A nagyzenekar csodásan szólt. Gratulál: Németh Miklós Sopronból”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afrikával díjat, Egyiptommal lehetőséget nyert

Különleges hangulatú afrikai képeivel különdíjat nyert Kovács Róbert fiatal győri fotós az AfroAid… Tovább olvasom