Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Evita a győri széchenyi téren?

Négy hónappal ezelőtt Forgács Péternek, a Győri Nemzeti Színház igazgatójának a jókedve nem volt teljes. Akkor azt nyilatkozta, tart tőle, a színházért folytatott, elsősorban anyagi harcban elhasználja az emberi kapcsolatait. A napokban történt beszélgetésünkből kiderült, nem így történt.
Amikor Forgács Péter átvette a Győri Nemzeti Színház vezetését, 114 millió forintos hiányt vett a nyakába. Mivel az
elmúlt hónapokban az előzetes tervekhez képest sikerült 80 milliót megtakarítaniuk, a színház hiánya teljesen kezelhetővé apadt. Fotó: H. Baranyai Edina
A nehéz helyzetben nagyon sokan álltak a győri nemzeti mellé. Az anyagi helyzet megszilárdult, a társulat úgy tűnik, megnyugodott, s ha hinni lehet a híreknek, az új igazgatói pályázat kapcsán a legtöbben azt szeretnék, ha Forgács maradna a színház vezetője.

– Szeptember végén, amikor elkezdődött az évad, azt nyilatkozta nekünk, örömből kevés van az életében. Most mintha jobb kedve lenne.

– Elértük azt, hogy felelősségem teljes tudatában kijelenthetem, a színház anyagi stabilitása teljesen biztossá vált. Amikor átvettem az intézmény vezetését, 114 milliós hiányt vettem a nyakamba. Mivel az elmúlt hónapokban az előzetes tervekhez képest sikerült 80 milliót megtakarítanunk, a színház hiánya teljesen kezelhetővé apadt. Számomra is nyilvánvalóvá vált, hogy az ésszerű gazdálkodás kulcskérdés. Magam is elég jól eligazodom már ezen a területen, de egész biztos vagyok abban, ezt nem érhettem volna el, ha Markó Angéla gazdasági igazgató nem jön ide hozzánk, nem rendezi át a területet.

– A Kisalföldön keresztül is megszólította a város, a megye lakosait, vállalkozóit, hogy ki-ki a tudása szerint segítsen a színháznak. Személyesen is sokat járt cégeknél, tartott tőle, ez elhasználhatja az emberi kapcsolatait. Beigazolódtak a félelmei?

– Nem úgy történt, amiként számítottam. Nagyon sok vállalkozás és vállalkozó magától ajánlotta fel, hogy segít a színháznak. Alig hittem el, hogy sorban jelentkeznek be, ki kisebb, ki nagyobb felajánlással. Jó volt azt látni, tapasztalni, hogy a kultúra érdekében megmozdulnak az emberek. Egyáltalán nem vették azt sem rossz néven, ha én hívtam fel őket, segítsenek! Nagyon sok embernek kellene köszönetet mondanom, de szeretném kiemelni Radek József szerepét. Ő mint a Palatia Nyomda vezetője vállalta, hogy az összes plakátunkat, kiadványunkat, szórólapunkat ingyen kinyomja. Óriási segítség ez nekünk!

– Érezhető, a színháznál is a pénz a legfontosabb, hiszen ebből hozhatnak létre maradandó vagy éppen mulandó emlékű előadásokat. Visszatekintve milyennek látja az igazgatói székből az őszi szezont?

– Az ízlések kiszolgálása nehéz feladat. Összességében azt kell mondanom, meg vagyok elégedve a 2007 szeptemberétől 2008 januárjáig tartó időszakkal. Mint kezdő igazgató azt hiszem, jó repertoárt állítottam össze. Tudom, volt gyengébb előadás is, amely kilógott a sorból, de szerintem nincs olyan színház, ahol ez ne fordulna elő. A Rákfenére gondolok, amelyet én választottam ki. Utólag lehet, már nem tenném, de például a legutóbbi előadást is telt házzal játszottuk és a közönség nagyon jól szórakozott közben. Ezenkívül azonban nagyon jó előadásokra vártuk a bérleteseket és a jegyvásárló nézőket. Azt tudom, ha én maradok az igazgató a pályázat után, még ennél is jobb darabválasztékot fogok összeállítani. Sőt, már össze is állt a fejemben a következő színházi évad.

Siker és mellényúlás az ősz különleges bemutatói. A Portugált az ország több városába meghívták vendégszerepelni (rendező: Forgács Péter).

– Ezek szerint pályázik a posztra, nem lép vissza csak azért, mert hallani olyan hangokat is, hogy már kinézték Budapesten, ki lesz a színház új igazgatója?

– Művészember vagyok, a színházat, a színészetet, a művészetet szeretem és tudom, ehhez az igazgatásból sokat tanultam az elmúlt közel egy évben, amióta irányíthatom a győri nemzetit. Biztos vagyok a dolgomban, abban, hogyan kell hatékony, gazdaságilag is saját lábán álló, a mindenkori költségvetésből kijövő, a közönség igényeinek is megfelelő színházat csinálni. Pályázom tehát. Bár azt el kell mondanom, meglehetősen rossz időben írták ki a pályázatot. Hiszen mire a közlönyben megjelenik, február vége lesz. Március közepéig leadják azok, akik szeretnének igazgatók lenni, az elbírálás akár áprilisra is áthúzódhat. Nekem mint igazgatónak a társulattal márciusig szerződnöm kell. Ki kell alakítanom a jövő évad tervét. Elindítottunk közösen a dolgozókkal egy folyamatot, azt hiszem, ez könnyen megakadhat egy igazgatócserénél.

– Az imént említette, tudja már a következő évad előadásait. Ebből megemlítene néhányat?

– Érdekes lesz a pályázat, hiszen míg a többi pályázó teljesen titkosan nyújthatja azt be, az enyém márciusra már plakátra kerül, mint az lesz a 2008-as, 2009-es évadterv. Ehhez gazdasági vezetőmmel még a pénzügyi tervet is elkészítettük. Már ma pontosan tudom, hogy melyik hónapban mennyit költhetek egy-egy bemutatóra. Az egész évadot most még nem mondanám el, inkább tendenciákról beszélnék. Az biztos, hogy szeretném folytatni az együttműködést a Portugál írójával. Egressy Zoltán darabja országos sikerré vált a mi művészeink bemutatásában. A nyárra meghívták Szentendrére, Tihanyba, Veszprémbe, a budapesti városmajori színpadra. A fővárosban egyébként a margitszigeti szabadtéri színpadon is vendégeskedünk majd. Ács János, aki számomra az Üvegcipővel is bizonyította, hazánk legjobb rendezői között a helye, új műfajban próbálhatná ki magát. Egy nagyon vígjátékot fog rendezni. Ritka az a vidéki színház, ahol az operának helye van a repertoárban. Győrött kiváló a zenekar, jó színészek, és Káel Csaba személyében, akinek személyes meghívására Orbán Viktor is eljött a legutóbbi bemutatónkra, úgy gondolom, hosszú távra megtaláltam azt az embert, aki ezt a tagozatot segíthetné.

A Rákfene nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, bár a közönség szereti a jelenlegi egészségügyi helyzetre is reflektáló darabot. (Rendezte Balikó Tamás.)

– Gondolom, a nagyon népszerű musical sem marad ki a tervei közül?

– Egy igazán nagy produkciót szeretnénk, akár már úgy is, hogy a Győri Nyárnak ez lehetne a nyitánya, majd ezután kerülne be a győri nemzetibe. Az Evitáról van szó. Zenekarral, nyolcvan statisztával, táncosokkal. A Széchenyi téren még a Lloyd épületét is díszletként használnánk. Folynak az előzetes tárgyalások, még semmi sem biztos, csak az, a társulat képes lenne rá.

50 KAMIONNYI DÍSZLET, KELLÉK MEGMENTVE

A múlt év végén, a hatalmas viharok idején a színház műhelyházának elavult és régi fedőszerkezetét szinte széttépte a szél.
Az ott tárolt közel ötvenkamionnyi díszletet és kelléket, melyek nagyon
komoly értéket képviselnek, és amelyek megléte fontos a
színház későbbi produkciói szempontjából, a dolgozók szinte éjjel-nappal dolgozva mentették át az önkormányzat közreműködésével a Komszoltól kapott ideiglenes raktárba. Az összefogás eredménye: megmenekültek a nélkülözhetetlen relikviák.
 – Ha már a társulatot említette. Milyen a hangulatuk? Különös tekintettel arra, számtalanszor elhangzott, túl sokan vannak a színészek.


– Tény. De azon vagyok, hogy a közalkalmazotti viszonyban lévők maradjanak és jobb legyen a helyzetük. Megpróbálok minél több színészt foglalkoztatni. Az a célom, mindenki labdába tudjon rúgni, legyen alkalma bizonyítani. Egyébként a társulaton belül magam úgy tapasztaltam, egy furcsa helyzet alakult ki. Azok, akik egy éve Korcsmáros mellett korteskedtek, mert tartottak tőle, mi fog következni, ha én leszek az igazgató, most azt mondják, a legjobb az lenne, ha maradnék. Talán azért, mert tisztában vannak vele, én idetartozom, velük dolgozom, ám bármely más direktor hozná a saját csapatát.

Olvasóink írták

 • 2. S.Regina 2008. március 05. 19:22
  „T. Igazgató Úr!

  Sajnos egyetértek sziszifusz véleményével.Pedig családommal már évek óta koptatjuk a GYŐRI NEMZETI SZÍNHÁZ székeit,fanatikusan rajongva mind a színészekért,mind a darabokért.Sajnálattal tapasztaltam az idei évad darabjainak gyengeségét,bár én még bizakodom!!!!!!-hisz az évadnak még nincs vége.Ugye?-és lássuk be ,az anyagi körülmények nem voltak túl rózsásak.
  A színház vezetésének és társulatának sok sikert,és sok-sok eladott bérletet kívánok a következő évadra, nekünk nézőknek ill.HŰ bérleteseknek élményekben gazdag előadásokat kívánok.”
 • 1. sziszifusz 2008. február 24. 20:20
  „Igazgató Úr!
  1981 óta bérletese vagyok a győri színháznak- ritka alkalom,hogy az opera-tagozatnak propagandát Orbán Viktorral gondol adni!
  Mosolyt fakasztó ügyetlenség vagy árulkodó -úgymondták - vörös farok- ez a szólam.Én nem tudom Ő milyen szólamban énekel,- nekem az ilyen igazgató hamis hangon szól.
  Sopronba megyek bérletesnek- színház és ethosza nincs, de legalább vannak nagy, vagy volt nagy színészek a színpadon.
  Mert Önnel a győri színház leszálló ágba került.Már az idei szezon is -gyengébb lett bármelyik korábbinál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úton vagyok és haladok

Szalkai Károly festőművész hat év után pályája egyik legnagyobb és legátfogóbb tárlatával… Tovább olvasom