Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Elvis Presley: halála után élőbb, mint valaha

Bár sokan kételkednek benne, de pontosan harminchárom éve már, hogy a Király elment.


Elvis Presley 1977. augusztus 16-án fürdőszobájában összeesett, a kiérkező mentők már nem tudták az életét megmenteni. Ha létezik abszolút legenda, ami egy személyiség halála után élőbb, mint annak pályafutása alatt, akkor Elvis mítosza ezek közé tartozik. Hatalmas sztár volt, már életében minden lehetséges rekordot magáénak tudhatott, de halála után még nagyobb karriert futott be.

A Király halhatatlanságát mi sem bizonyítja jobban, mint a rengeteg legenda arról, hogy valójában még ma is él. Évről évre hallani újabb és újabb beszámolókat azoktól, akik találkoztak vele Amerika különböző államaiban, Brazíliában, egy thaiföldi étteremben, vagy éppen egy békásmegyeri lakótelepen. Sokak meggyőződése pedig, hogy Elvist a földönkívüliek vitték magukkal harminchárom éve.

Halála körül a mai napig keringő számos legenda és találgatás nem meglepő, hiszen a boncolási jegyzőkönyvét 1977 októberében ötven évre titkosították. A dokumentumot a kórház orvosain és az apán, Vernon Presleyn kívül nem látta senki.

Elvis Presley utolsó koncertjét a Market Square Arenában, Indianapolisban tartotta 1977. június 26-án. Fellépése után visszatért házába, Gracelandbe két hónapos pihenőre. Ez idő alatt ritkán hagyta el lakosztályát, legfőképp annak is a hálójában tartózkodott. 1977. augusztus 17-én indult volna az újabb turnéja. Ám egy nappal a turné kezdete előtt a hálójához tartozó fürdőben a földön fekve találta menyasszonya, Ginger Alden. A színésznő, modell órák óta egyedül feküdt a franciaágyban, amikor a fürdőszobához sétált. Az álmatlanságban szenvedő énekes egyik furcsa szokása volt ugyanis, hogy az árnyékszéken olvasgatott. Miután Elvis a kopogásra sem reagált, Ginger benyitott: a király féltérdeplő pózban, arccal a szőnyegpadlón feküdt. A mentő perceken belül kiérkezett, majd a Baptist Memorial Kórházba vitték, ahol az orvos halottá nyilvánította az akkor 42 éves sztárt. A vizsgálatok kiderítették, hogy Elvist az árnyékszéken ülve érte a szívroham. Csak annyi ereje és ideje maradt, hogy felálljon, és pár lépést tegyen, majd összerogyott. Ráadásul, amikor arccal a szőnyegpadlóra zuhant, még a nyelvét is kettéharapta. Temetésére milliók zarándokoltak el, Jimmy Carter elnök mondott beszédet. Az USA államaiban pedig félárbocra eresztették a lobogókat.


Halálának évfordulóján

Kalapács alá kerülnek az énekes boncolásánál és holtteste bebalzsamozásánál használt eszközök. Így egyebek mellett megvásárolható az a John Doe feliratú lábujjcetli is, amely azután került az énekes lábára, hogy a halálát követő kórházi zűrzavarban az eredeti címke elveszett. A lábujjcetli mellett gumikesztyűket, orvosi csipeszeket, valamint egy fésűt és egy szemkihúzó ceruzát is elárvereznek. Még Presley koporsójának számlája és az a vállfa is kalapács alá kerül, amelyen a sztár temetési ruhája lógott. A két csoportra osztott árverési tárgyak felbecsült összértéke 4–6, illetve 6–8 ezer dollár. Az eszközöket a Memphis Funeral Home egyik balzsamozója őrzi az 1977-es temetés óta.
Még javában tartott a boncolás, amikor augusztus 16-án dr. Jerry Fransisco, Shelby megye halottkéme sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Elvis Presley halálát szívritmuszavar okozta és gyanús körülmények nincsenek. Ennek ellenére hamarosan napvilágra került az az információ, miszerint Presley holttestében legalább tízféle, jelentős mennyiségű drogot találtak, amelyek közül néhány együtt akár halálos kombináció is lehetett.

Mindezek számos találgatásra adtak okot, így például, hogy Elvis öngyilkosságot követett el. Ennek ellentmond, hogy a halála előtti estén környezetének és menyasszonyának is beszélt az elképzelt esküvőjükről, amit a turné utolsó állomásán, Memphisben jelentett volna be. A másik feltételezés szerint Elvis szíve nem bírta a túlhajszoltságot, amit megcáfol az a tény, hogy a halála előtti éjszakán is sportolt és egészségügyi vizsgálaton is átesett pár héttel korábban. A boncoláskor pedig a szívén nem találtak halálos kórra utaló elváltozásokat. A harmadik feltételezés alapján Presley drogos volt. Elvis volt felesége, Priscilla 1985-ös könyvében valóban leírta, hogy az énekes 1962-ben már függőséget okozó szereket szedett, hogy aludni tudjon és kipróbáltak több kábítószert is. Elvis azonban nem szerette ezeket, mert éhes lett tőlük és nem akart hízni, nyilvánosan pedig mindig tagadta, hogy illegális drogokat használna. Vernon Presley, Elvis apja a haláleset után azonnal gyilkosságról beszélt és ezt a későbbiekben is fenntartotta. A Presley család tagjai ugyanis áldozatként egy olyan ügybe keveredtek, amelynek felderítésén az FBI ügynökei már évek óta dolgoztak, s a nyomozás érdekében még a maffiába is beépültek. Kiderült, hogy a halála napján Elvist és az apját is egy nagyszabású csalási ügyben koronatanúként beidézték a memphisi bíróságra. A bűnszövetkezet ismert üzletembereket és közismert személyiségeket, bankokat károsított meg jelentős összegekkel. Az egyik károsult Elvis Presley, akitől magánrepülőgépe megvásárlása ürügyén csaltak ki csaknem 1 millió dollárt.

Sokan viszont nem a halála körülményeit, hanem egyenesen annak
tényét vitatják. A felvetés, miszerint Elvis most is él, sokak szerint nem véletlen kitaláció. Szemtanúk elmondása alapján az énekes halála után két órával egy vele tökéletesen megegyező külsejű férfi vásárolt egy Buenos Airesbe szóló repülőjegyet John Burrows néven. Ezt az álnevet a Király akkor használta, amikor Nixon elnökhöz utazott Washingtonba. Egy másik feltevés szerint maga Elvis rendezte meg halálát, mert már szinte fogolynak érezte magát saját életében. Vannak, akik pedig úgy vélik, Elvis élete a maffiózók miatt került veszélybe, ezért az FBI rendezte meg a halálát.

Sokan azért sem hisznek Elvis halálában, mert állításuk szerint a sírkövébe helytelenül vésték a középső nevét: Aron helyett Aaron állt rajta. A fanatikus rajongók szerint ez egy titkos utalás arra, hogy nem a Király van a sírban. Csupán elege lett elszigetelt, boldogtalan életéből, megrendezte a halálát és új személyazonosságot adott neki a CIA. Ezt a felvetést is megcáfolta azonban, hogy kiderült: halála előtt néhány héttel hivatalosan megváltoztatta a középső nevét, mert két A betűvel biblikusabb volt a hangzása.

Akár gyilkosság, öngyilkosság, túladagolás, baleset vagy betegség végzett a Királlyal, vagy csupán tényleg elege lett mindenből és más néven ma is éli világát, talán a földönkívüliek rabolták el, esetleg egyszerűen csak hazatért, a rajongóknak még tizenhét évet kell várniuk arra, hogy az igazságra fény derüljön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magasságot, a tisztaságot a versekkel tudtam elérni

Nagy László természetvédő mesél arról, miként ihlette meg a költőket (is) szerelme, a Hanság, a végtelen nádas rejtelmes világa. Tovább olvasom