Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Elszállt agyú pillanatok - Interjú Laár Andrással

Fogalmazhatunk úgy, hogy az utcán adta el a KFT együttes új lemezét, harmincezer példányban. Laár András szerint a zenekar az eltelt 27 év alatt, végig hasonló nézőpontból szemlélte a világot, s furcsa, hogy a társadalmi változások ellenére a lényeges emberi dolgokban jelentős változás nem történt. De mit keres egy interjúban a Jóisten és Erdős Péter?

– Ha jól tudom a Pest Est különszámaként jelent meg az új album 30 ezer példányban. A terjesztésnek és a forgalmazásnak miért ezt a módját választották?
– Manapság már nem lehet CD-t pénzért eladni. A csekély bevételekből még a gyártási költségek sem fedezhetők. Ráadásul a rendkívül kis számú eladások propaganda-értéke is elenyésző. A rádiók és a tv-k sem mutatják be az új albumokat, tehát egy zenekar a hagyományos módon nem tudja eljuttatni a közönséghez a dalait. A KFT zenekar utolsó két CD-je, a „Higiénikus ember" és a „Nem csupa angyal" gyakorlatilag ismeretlen maradt. Új utat kellett találni. Márton András, a zenekar dobosa a managerünk is egy személyben. Ő dolgozta ki a terjesztés ezen módját.

– Azért felvetődik a kérdés, ha nem a profitra hajtottak az új lemez eladásával, miből élnek?
– A KFT tagjai mind „több lábon állnak". Megélhetésünket nem alapozzuk a zenekari bevételekre, amelyek elsősorban a koncertezésből származnak.

KFT koncert Győrben

A Győri Alter Party koncertsorozat az újévben is folytatódik. Nyitásként igazán különleges koncerttel kedveskednek a szervezők a győri közönségnek, ugyanis január 31-én szombaton este nyolctól a Heaven Street Seven, tíztől a legendás KFT zenekar mutatja be vadonatúj albumát a PÁGISZ ÁMK-ban.
– Az új lemez a KFT egyik nagy slágerével kezdődik. Miért volt szükség erre?
– Kedvünk támadt feldolgozni a „Bábu vagy" című dalunkat. Úgy hisszük ez a mondanivaló ma ugyanolyan aktuális, mint régen. Korszerűbb, lendületesebb a hangszerelés, jelzi, hogy a zenekar új erőre kapott.

– Hogyan vág vissza a bábu?
– Amikor kitaláltuk ezt a lemez-címet, nagyot nevettünk. Éreztük, hogy ez is ugyanolyan többértelmű dolog, mint a legtöbb KFT-s kiszólás. A „bábu" egyébként a „bábjátékosnak" vág vissza, cserébe a rángatásért. Hogy ki a bábu és hogy ki a bábjátékos, szabad asszociációs módszerrel megfejthető.

– Eddigi munkássága alapján bölcs, megfontolt embernek tartom, néha mégis mintha elszállna az agya, a KFT új lemezének írásakor voltak ilyen pillanatok?
– Hála a Jóistennek, voltak és vannak is elszállt agyú pillanataink. A rock zene kreatív műfaj, csak felszabadult lélekkel és tudattal művelhető hitelesen.

Furcsa, hogy a társadalmi változások ellenére a lényeges emberi dolgokban jelentős változás nem történt.
"Furcsa, hogy a társadalmi változások ellenére a lényeges emberi dolgokban jelentős változás nem történt."


– Mit gondol, a Bábu vagyban megfogalmazott társadalomkritika A bábu visszavágban is megjelenik, illetve Magyarországon érvényes az a társadalomkritka, amit szövegekben megfogalmazott?
– Nézetem szerint a „A bábu visszavág"-ban megfogalmazott társadalomkritika napi szinten érvényes. Ez elsősorban azért figyelemre méltó, mert a zenekar az eltelt 27 év alatt, végig hasonló nézőpontból szemlélte a világot. Furcsa, hogy a társadalmi változások ellenére a lényeges emberi dolgokban jelentős változás nem történt.

– Egy interjúban azt olvastam, még Erdős Péter is azt mondta, hogy a Bábuból százezer példányt lehett volna eladni. Most milyennek látja a KFT az országot, amikor szinte minden szabad és kimondható?
– Erdős Péter az „Afrika" című számunkról mondta, hogy százezer példányt el tudott volna adni a lemezből, ha akarta volna. Ám ezt nem akarta. Nem is történt meg. Ma Magyarországon sokkal komplikáltabb a helyzet, mint amilyen akkor volt. Sok szempontból szabadabb, sok szempontból lezártabb. Én a magam részéről nagyon szeretem ezt az országot, függetlenül az épp aktuális politikai berendezkedéstől.

– Szándékos, hogy minden számban megjelenik valami poén?
– Vannak olyan emberek, akik a mindennapi életben poénosan gondolkodnak, az élet dolgaira humorral reagálnak. A KFT zenekar ilyen emberekből áll, nem csoda, hogy ez a dalszövegekben is tükröződik.

– A Bábuval rögtön befutottak, most milyen fogadtatásra számítanak?
– Reméljük, hogy a nagyközönségnek tetszik ez a lemez. Ez a remény egyébként már nagyrészben beteljesedett, mert rendkívül sok pozitív visszajelzést kaptunk az interneten.

–Az új albumról melyik számot ajánlaná leginkább?
– Az új album minden egyes számát szeretem, mindegyiket ajánlom is meghallgatásra. Nyilván mindenki maga dönti el, melyik tetszik jobban, melyik kevésbé. Az én kedvencem a „Neonfényű boldogság". Kemény, húzós, de mégis meditatív, révülős zene.

Olvasóink írták

  • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. január 25. 21:00
    „Nem rossz album. Már másfél hónapja megvan, háromszor végighallgattam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerika ünnepel

Világszerte mindig nagy érdeklődés övezte az Amerikai Egyesült Államok elnökeinek ünnepélyes… Tovább olvasom