Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Első kos

Takács Gábor hivatásos vadász élete első muflon kosát ejtette el az Egererdő Zrt. vendégeként.

A 2008-ban megnyert országos versenyre felajánlott díjat sokadik próbálkozásra az idei év első felében sikerült terítékre hozni.

A muflont mai formájában először (1868–69) Forgách gróf telepítette ghymesi birtokára, majd az ország jelenlegi területén szélesebb körben az 1960–70-es években a MÉM és a Mavosz programjának keretében került elterjesztésre. A kosok trófeája, a szarv vagy csiga tulajdonképpen a homlokcsont kinövésén, a szarvcsapon fejlődő üreges sza-
ruképződmény (szarutülök), amelyet az állat egész életében visel.

Növekedését az éves táplálkozási periódusok befolyásolják, így a rajta keletkező ún. évgyűrűk pontosan elárulják az állat korát. A szarv élei eltérő sebességgel nőnek, ennek köszönhetően alakul ki a jellegzetes csavarodottság.


A trófea értékelésénél a muflon esetében nem számít a tömeg, a legfontosabb érték a csiga külső ívén mért hosszúság, a harmadokban mért körméretek és a szarvoldalak távolsága, a terpesztés.


Szépségpontok járnak a színre, a gyűrűzöttségre és a csavarodottságra.
Megyei muflonállományunk minimális, a vadgazdálkodási körzettervekben gyakorlatilag 0 értékkel szerepel, ennek ellenére a Veszprémvarsány körzetében jelen lévő, valamint a szomszédos ausztriai állományokból megjelenő populáció jóvoltából minden évben számolni lehet egy-egy példány elejtésével a megyei kimutatásokban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy keréken a nappal

Hazánkban a napelemesautó-fejlesztés világszínvonalon folyik. Tovább olvasom