Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Elrabolják a szabin nőket, a gyertyák csonkig égnek

Huszti Péter: „Kicsit jobbakká válhatunk"
„Legyen a teátrum az emberek szebbik otthona, ahol a jó elnyeri jutalmát" – idézte Huszti Péter Jászai Marit.
– Milyen elképzelésekkel kezdik az új évadot? – kérdeztük Huszti Pétert, a Petőfi Színház művészeti tanácsadóját.

– A soproni színház vezetése Jászai Mari híres mondását szeretné beteljesíteni: legyen a teátrum az emberek szebbik otthona. Ahol a jó elnyeri jutalmát, a rossz pedig megkapja büntetését – fogalmazott a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész. – Azt hiszem, jó úton haladunk ebbe az irányba: „hazajárjanak" a soproniak a színházba, s legyen kedvük rendre visszatérni hozzánk. És hogy egy kicsit másképpen, lelkileg gazdagabban menjenek ki az előadások után, mint ahogyan bejöttek. Hogy gondolkozzunk el magunkról, másokról, a világról. S mint az a tavalyi Szomorú vasárnap-előadás végén felhangzott: „Szeressük egymást, gyerekek..." Nos, mi ezt komolyan gondoljuk, hogy tiszteljük és szeressük egymást...

Huszti Péter
Huszti Péter

– Miben láthatjuk a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárát, egykori rektorát?

– A nyitódarabot, A szabin nők elrablása című tüneményes vígjátékot én állítom színpadra, utána a Hamletben játszom Poloniust, a kamarást, majd a szezon végén a Kisszínházban az Isten csúzlija című, Karinthy Ferenc írásaiból összeállított esten lépek színpadra Piros Ildikóval.


– Hat nagyszínházi, három kisszínházi bemutatót tartanak, emellett gyerek- és ifjúsági bérletesek számára is lesznek premierek. Ha eljátszanánk a gondolattal, s lehetséges lenne, melyik lenne a hetedik nagyszínházi és a negyedik kamaradarab az új évadban?

– Igazság szerint egy hetediket és egy negyediket semmiképpen nem választanék, mert úgy érzem, így is egy kicsit túlvállaljuk magunkat. Ettől függetlenül színes kínálatot állítottunk össze, bőséges színházi élmények várnak majd befogadásra. A hetediket és a negyediket már a jövő szezonra tartogatjuk... Most, szeptember 20-án A szabin nők elrablásával kezdünk. Ezt követi októberben a Kakukkfészek, majd novemberben a Hamlet. Decemberben jó szórakozást ígér az Indul a bakterház, januárban pedig a nagyszínházban mutatjuk be Herczeg Ferenc Kék róka című színművét. Márciusban A muzsika hangja családi musical kínál kellemes estét. A Kisszínházban októberben A gyertyák csonkig égnek című Márai-darabot mutatjuk be, januárban Marlene címmel zenés játék következik. Februárban Karinthy Ferenc írásaiból összeállított estet rendezünk Isten csúzlija címmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesteri fogások Hamari Júliától

Negyedik alkalommal rendezték meg Győrben Hamari Júlia operaénekes mesterkurzusát, amelyre évről… Tovább olvasom