Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Együttélés pofonok nélkül

˝A két város egymást erősíti: hagyjon békén bennünket a nagypolitika˝ – állítja Komárom és a szlovákiai Révkomárom polgármestere.

Sólyom László augusztusi látogatása, kitiltása, majd az eset politikai visszhangja jó ok eme véleményre.

˝Meg kellett tanulnunk a Duna két partján együttműködni. A két ország kapcsolatát a nagypolitika szintjén is rendbe kellene tenni˝ – mondta Zatykó János komáromi polgármester, aki bejelentése szerint 2010-ben már nem indul országgyűlési képviselőjelöltként. Hatvanegy éves, agrárdiplomát szerzett, sokáig szövetkezeti elnökként dolgozott, majd 1999-től a város polgármestere, országgyűlési képviselő. ˝Hagyjon minket békén a nagypolitika˝ – folytatta a gondolatot Bastrnák Tibor, a szlovákiai Révkomárom polgármestere. Bastrnák Tibor negyvenöt éves: nőgyógyászként dolgozott, 2003-ban választották városvezetőnek.

Bastrnák Tibor, a szlovákiai Révkomárom és Zatykó János, Komárom polgármestere.
Bastrnák Tibor, a szlovákiai Révkomárom és Zatykó János, Komárom polgármestere.

˝Az emberek között semmilyen feszültség nem tapasztalható, a politika csak bekavar s kárt okoz.˝

Mint mondják, a két város a Duna két partján ˝együttműködésre ítéltetett˝. ˝Politikai nézeteink nem mindenben egyeznek, de nem ez a fontos: rengeteg közös pályázatban, programban, fejlesztésben kapcsolódunk egymáshoz, amely példaértékű lehet. Történelmi bűn lenne például kihasználatlanul hagyni az ötszázalékos önerőt kívánó magyar–szlovák uniós projekteket. A két város egymást erősíti, nem tekintjük a másikat konkurenciának: óriási tartalékaink vannak még˝– mondta a két városvezető. Példaként említik a két Komárom közötti híd tervét, s hogy közösen meggyorsíthatják a brüsszeli pénzek lehívását is. S hogy ebben a kapcsolatban melyik város a nagy testvér, mely segíti a kisebbet?

˝Egyenrangúként kezeljük egymást. Révkomárom büszke a jóval nagyobb történelmi városrészére, gazdaságilag azonban erősebb Dél-Komárom, amely sok szlovák állampolgárnak ad munkát˝ – mondták.


A köztársasági elnök látogatásáról...

Hetekig foglalkozott a világsajtó Sólyom László augusztusi révkomáromi kitiltásával. A két polgármester megosztott a történteket illetően.

˝Üdvözöltem a Szent István-szobor felállításának ötletét˝ – kezdte Zatykó János. ˝Az átadási ünnepségen más kötelezettségeim miatt nem tudtam részt venni. Sólyom László ügyében tudtam, hogy idáig fognak torkollni az események: nem akartam e politikai játék részese lenni. A szoborbizottság tagjai között barátaim ültek, de hibáztak az időpont kiválasztásában, s akkor, amikor csak magyar közjogi méltóságot hívtak meg az átadóünnepségre. Mondom mindezt annak ellenére, hogy számomra is elképesztő Fico szlovák miniszterelnök »bátorsága«. Sólyom László azonban hat-nyolc nappal a történtek előtt tudta (hisz én is tudtam, sőt, többször elmondtam), hogy nem fogják átengedni a határon. Miután korábban azt nyilatkoztam, hogy a szervezők közül többen s a köztársasági elnök is hibázott az ügyben, itteni szélsőjobboldaliak a magyar állampolgárságomról való lemondást követelték˝ – mondta.

˝A szlovákiai önkormányzatok autonómiája került veszélybe bő másfél évvel ezelőtt az egyik benyújtott törvénytervezet kapcsán˝ – vázolta az előzményeket Bastrnák Tibor. ˝Tudni kell, hogy a szoborállítás önkormányzati hatáskör: szélsőjobboldali kezdeményezésre ezt elvették volna a hivataloktól. Bennünket azonban már három éve megkeresett egy helyi egyesület, hogy Szent István-szobrot állítanának Révkomáromban. A törvénytervezet miatt fel kellett gyorsítanunk ezt a folyamatot: úgy döntöttünk, önkormányzati forrásból és közadakozásból teremtjük elő a szükséges összeget. Időközben a törvénytervezetet nem fogadták el, ám a szoborállítási procedúra már elindult. Tavaly szeptemberben a Selye-egyetemen Gasparovic és Sólyom köztársasági elnököt is tájékoztatta a diplomácia a szoborállítás tervéről. Utóbbi erkölcsileg és anyagilag is segítette a megvalósítást. Nálunk hat nappal az ünnepség előtt még semmilyen jele nem volt a diplomáciai botránynak. Tudom, hogy komáromi kollégám tapasztalt, de akár jósként is dolgozhatna, ha ezt előre látta. A szoborbizottságnak nem volt oka Gasparovicot meghívni. Kérdem én: akkor nem lett volna botrány, ha eljön? Sólyom Lászlót megkértük, ha részt vesz az eseményen, legyen az egyik szónok. Három nappal az ünnepség előtt a két ország diplomáciai képviselői megjelentek: tucatnyi protokollszakember beszélte át a részleteket. Két nappal az események előtt lehetett érezni, hogy botrány lesz, de nem gondoltuk, hogy ekkora. A szlovák nemzeti párt egyik miniszterét ugyanis leváltotta a miniszterelnök, s a koalíció felrúgásából Fico próbált előremenekülni: ennek ittuk meg a levét. Felháborító volt a kitiltás: az események egyetlen pozitívuma, hogy Révkomárom napokra bekerült az európai köztudatba.˝

Sólyom László köztársasági elnök
Sólyom László köztársasági elnök

A nyelvtörvényről...

˝Felesleges, rossz, nem egyértelmű˝ – ez a véleménye a révkomáromi városvezetőnek a szeptemberben életbe lépett nyelvtörvényről. Igaz, ez Révkomáromban kevésbé érzékelhető, mivel főként azokat a településeket érinti, ahol 20 százaléknál kevesebben mondják magukat magyar nemzetiségűnek. ˝Nálunk a testületi ülések magyarul zajlanak, a szlovák képviselők szlovákul szólalnak fel, s a jegyzőkönyvet is szlovákul vezetjük. Ebben a kérdésben is minden extrém megnyilatkozás rosszat tesz nekünk. Sohasem lehet tudni, mikor csattan el az első pofon, majd mikor torkollik verekedésbe, később esetleg harcokba, mint a kilencvenes években a délszláv háborúnál. Hangsúlyozom: szerencsére ettől azért még messze vagyunk˝ – emelte ki Bastrnák.

˝Az élet rákényszeríti a magyar és a szlovák politikusokat, hogy kompromisszumokat kössenek˝ – állítja Zatykó János. ˝Huszonhét éve járok át Révkomáromba, a két város vezetése mindig jó viszonyban volt. Szerintem akármilyen városvezetőket választanak, ez később sem fog változni.˝Arról, mi tetszik a szomszédban...

˝A turisztika nagyon jól működik Komáromban, s az ipari parkukra is büszkék lehetnek. Sokan a járásunkból átjárnak dolgozni: ott megkeresik a pénzt, nálunk meg elköltik˝ – mondta a szomszéd városról a révkomáromi polgármester.

˝A történelmi városrész mellett a révkomáromi magyar színházat mindig irigyeltem, de sohasem akartam versenyezni vele. Sőt minden városbelit arra biztattam, hogy ne Győrbe vagy Budapestre járjon előadásokra, ha-nem az öt-tíz perc alatt elérhető Révkomáromba˝ – mondta Zatykó János.A két szlovákiai magyar párt viszonyáról...

˝A Magyar Koalíció Pártja az ellenfeleket ellenségnek titulálja˝ – vallja az egykori MKP-sekből alakult, Bugár Béla vezette Híd Párt tagja, Bastrnák Tibor. ˝Bugár mindent feláldozott, hogy kompromisszumokat érjen el: a jelenlegi elnöknél azonban egy vélemény lehet csak az MKP-ban. Jó döntés volt az új szlovákiai magyar párt megalapítása, a Híd jelenléte versenyhelyzetet teremt. Elképzelhető, hogy a magyarságnak két hétszázalékos pártja is lesz: korábban az egyedüli MKP tizenegy százaléknak is örült. Most ők terjesztik a gyűlöletet, kisstílű sértődöttség beszél belőlük˝ – magyarázta. ˝Lehetséges-e, hogy jövőre ilyenkor az egyik szlovákiai magyar párt kormánykoalícióban lesz a másik ellenzékben? Nos, még ez is előfordulhat˝ – mondta.

Olvasóink írták

 • 2. Komarom 2009. december 11. 00:16
  „http://www.komarom.org/HATAR.html”
 • 1. jimike 2009. október 28. 16:14
  „˝Az emberek között semmilyen feszültség nem tapasztalható, a politika csak bekavar s kárt okoz.˝
  ˝Egyenrangúként kezeljük egymást. Révkomárom büszke a jóval nagyobb történelmi városrészére, gazdaságilag azonban erősebb Dél-Komárom, amely sok szlovák állampolgárnak ad munkát˝ - mondták.

  Arról, mi tetszik a szomszédban...

  ˝A turisztika nagyon jól működik Komáromban, s az ipari parkukra is büszkék lehetnek. Sokan a járásunkból átjárnak dolgozni: ott megkeresik a pénzt, nálunk meg elköltik˝ - mondta a szomszéd városról a révkomáromi polgármeste
  UNDORÍTÓ!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szórakoztató numerológia

Gondolt már arra, hogy megüti a főnyereményt az ötöslottón? Új élet, új ház, új autó… Tovább olvasom