Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Egyetlen épületet kezdtek építeni

A szeptember 11-i terrortámadások évfordulóján egyre nagyobb figyelmet kapott a New York-i Ground Zero. A terület a gigantikus tervek ellenére szinte semmit sem változott: az öt tervezett toronyból csak egyet kezdtek el építeni az egykori World Trade Center helyén.

Az állandóan rohanó Manhattan közepén tátongó gödör meglehetősen rosszul néz ki, majdnem olyan hátborzongató képet mutat, mint azután, hogy a két repülőgép terroristákkal a fedélzetén becsapódott a World Trade Center ikertornyaiba. Többszintes, betonból és acélból álló labirintust látunk, olyan az egész, mintha egy föld alatti város háztetőit néznénk. A nagy lendülettel papírra vetett tervek, amelyeket fél évvel ezelőtt mutattak be a nyilvánosság előtt, nem valósultak meg. A nézelődőnek az a benyomása, hogy a gigantikus tervek talán csak évtizedek múlva válhatnak valóra – de az is lehet, hogy soha nem építik fel a terroristák által lerombolt épületek helyére tervezett, mementóként szolgáló szupertornyokat. A tervező, Larry Silverstein álmai soha nem válnak valóra. A harmadik torony a jelenlegi tervek szerint csak 2030-ban készül el, az ötödik, utolsó pedig spirál formája miatt talán soha: egyes tervezők szerint megépíthetetlen.


A World Trade Center helyén tátongó lyuk egy részét még mindig uralja annak az épületnek a maradványa, amelyet 2007-ben ugyan megpróbáltak lebontani, sikertelenül. Akkor két tűzoltó lelte itt halálát. A politikai viszályok, a tervezési bonyodalmak és nehézségek, valamint a gazdasági világválság egyre inkább kitolja a dátumot, amikor a World Trade Center ellen intézett terrortámadásban elhunyt több ezer ember emlékéhez méltó felhőkarcolók emelkedhetnek a Ground Zerón. Az építkezés költségeit több milliárd dollárra becsülték a tervek bemutatásakor – az összeg azóta csak emelkedett.

Az építkezés befejezésének több határideje volt már: tavaly ősz, aztán 2011, majd 2014. A tervezést sem fejezték be, a szükséges pénz nem áll rendelkezésre, ugyanakkor a tervezőkre és az építőkre hatalmas nyomás nehezedik: a közvélemény szerint már régen fel kellett volna építeni a területre tervezett épületeket. Elvégre nyolc év telt el a terrortámadás óta.


Egy, a múlt hónapban készített közvélemény-kutatás szerint a New York Cityben élő állampolgárok több mint fele elégedetlen az újjáépítéssel. Több mint 60 százalékuk úgy véli: a kormány és a város vezetése nem kezeli kiemelt projektként a gigantikus felhőkarcoló, a Freedom Tower megépítését, amely egyébként méltó emléke lehetne szeptember 11-nek. Ugyanennyien vélik úgy: az építkezést nem fejezik be a legújabban kijelölt határidőre sem. És valóban így tűnik, annak ellenére, hogy nemrégiben több mint ezer munkást vezényeltek a Ground Zeróra.


A nemzeti szolgálat napja

Barack Obama  amerikai elnök a hazafiság, egyben a szolgálat és emlékezés országos  napjává nyilvánította szeptember 11-ét, az Amerika elleni 2001. évi  terrormerényletek nyolcadik évfordulóján. 

Obama felszólította a szövetségi intézményeket, hogy eresszék félárbocra az amerikai zászlókat azoknak a tiszteletére,  akik életüket vesztették a 2001. szeptember 11-i támadásokban. 

Leszögezte: el kell fogni mindazokat, akik elkövették a  szörnyűséges bűncselekményeket, igazságot kell szolgáltatni azoknak,  akik meghaltak, és meg kell védeni az országot minden fenyegetéssel  szemben.
 

Az amerikai elnök egy másik rendeletében meghosszabbította egy  évvel azt a rendkívüli állapotot, amelyet a csaknem 3 ezer áldozatot  követelő 2001-es merényletek után néhány nappal George Bush akkori  elnök vezetett be. Bush azzal indokolta döntését, hogy fennáll az újabb  támadások közvetlen veszélye. 

A rendkívüli állapotot Bush minden évben meghosszabbította, és  Obama idén folytatta elődje gyakorlatát. A kongresszusnak küldött  üzenetében úgy foglalt állást: továbbra is fennáll az a  terrorfenyegetettség, amely miatt 2001-ben bevezették a rendkívüli  állapotot, ezért tartotta szükségesnek a hosszabbítást. Az elnök  rendkívüli állapot esetén a szokásosnál kiterjedtebb jogkörrel rendelkezik.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörnykorszak a Kárpát-medencében

Minden szlovák magyarul tanulna az iskolában, Szlovákia másik hivatalos nyelve lenne a magyar, ha a finnországihoz hasonló lenne a nemzetiségi törvényük. Tovább olvasom