Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Egybeforrva a zenével

Dobrády Ákos körül vibrál a levegő, olyan hévvel és energiával beszél, hogy az ember nem tud nem pörögni vele. Pedig ez még nem is a színpad... – merthogy fellépés előtt beszélgetünk –, árad a ritmus, a pozitív értelemben vett feszültség az egész lényéből.

Három év után új szólóalbum, ahogy ő fogalmaz, egy zeneileg kiforrt, megérett Dobrády Ákos-lemez jelenik meg. Nem konkurál a gyorsan jött sztárocskákkal, s a magánéletében is új útra vágyik...


– Új stúdiólemezzel jelentkezel az ősz folyamán. A ˝Közelebb egymáshoz˝ turné már javában tart. Mire utal a turné címe?

– A Közelebb egymáshoz az új CD és egy dal címe, de egyben van egy pluszüzenete, ugyanis megújult a honlapom (www.dobradyakos.hu), melybe integráltunk egy közösségi oldalt. A cél az, hogy akik élénken érdeklődnek az én zeném, életem, koncertjeim iránt, akik az aktualitásokat nap mint nap nyomon követnék és regisztrálnak, azokból egy közösséget hozzunk létre. Egy olyan szigetet, ahol az azonos gondolkodású, érdeklődésű emberek megtalálják egymást. Ez a közösség pluszinformációkhoz, kulisszatitkokhoz, képekhez, videókhoz juthat majd hozzá. Egy exkluzív anyagot is tervezek a tagoknak: megzenésítek pár soros gondolatokat, amit aztán elküldhetnek szerettüknek.– A legutóbbi Fekete gyémánt című album érzelmesebbnek tűnő, személyesebb ihletésűként ható dalai után mire számíthatnak a rajongók az új korongon?

– Az érzelmesség, azt mondanám, állandóságot jelent az én dalaimban. A Fekete gyémánt című albumon nagyon sok olyan dal volt, ahol talán első blikkre azt gondolná az ember, hogy a szerelemről értekezek, pedig a sorok mögött más tartalom is meghúzódik. Ilyen például a Te vagy a hangszerem című dal... Szólhat a hangszerről, szólhatna a szerelemről, de szól egyszersmind a zenéhez való kötődésemről, az én érzelmeimről is. Az új dalok talán egy kicsit könnyedebbek, közelebb állnak a TNT-s hangzásvilághoz.


– Mennyire jelent kihívást ˝A második˝ szólóalbum?

– Az első szólólemez után azért nagy a teher. Amikor az ember vált, akkor szeretne minél többet adni. Egyfajta nyomás volt ez rajtam, mikor leültem dalokat írni. Nem mondom azt, hogy görcsössé vált a folyamat, de éreztem azt a kötéltáncot, hogy melyik világ igazán az enyém, a TNT-s vagy egy személyesebb, ami a Dobrády Ákos zenei irányzat. Mostanra mondhatom el, hogy már nem billegek a kötélen, hogy megtaláltam azt a bizonyos egyensúlyt, most már egyenesen megyek előre, és azt hiszem, pont ennek köszönhető, hogy egy kiforrott, sokkal jobb album lát napvilágot.


– Az utolsó lemez kiadása óta eltelt éveket tehát egyfajta felkészülésként élted meg valami új, más, de az előző dalok sikereiből merítő önmegvalósítás felé?

– Nagyon szerettem volna egy hosszabb időszakot szánni erre, hogy megérjen bennem ez az album, s valahol az új dalok szövegében igyekeztem megfogalmazni ezt, az útkeresést s az út végét. A három év kellett ehhez.– Megvan az a pillanat, amikor az tudatosult, hogy a te világod egy a zenével, a zenéléssel?

– Rengeteg ilyen van, nem egy: sokunknak van olyan korszaka, amikor énekes akar lenni, aztán ezt a legtöbben kinövik, nekem nem ˝sikerült˝. De én azt gondolom, az lesz igazán hiteles ebben a műfajban, akinek nem korszakai vannak, hanem akinek erről szól az élete, a zene az élete.

– Beszélnek felhígult szakmáról zenei berkekben, a saját bőrödön is érzed a konkurenciaharcot szponzorokkal, s ezáltal marketinggel erősen megtámogatott celebekkel szemben? Van helyük a színpadon azoknak, akiket nem a tehetségük, zenei felkészültségük juttatott oda?

– Az, hogy ki nevezi magát celebnek, színpadra termettnek, az mindenkire magára tartozik. Én nem kell, hogy foglalkozzak ezzel. Szerencsés vagyok, mert egy olyan tíz éven vagyok túl, hogy gyakorlatilag hétfőtől vasárnapig egyfolytában mindennap fellépésre jártunk. Mára, ha valamivel kevesebb a fellépés, nem is feltétlen, mert elvenné bárki is a színpadot, hanem mert nyilván az én fellépéseim mögött már ez a tíz év is ott van ismertségben, felkészültségben, minőségben... Ami van az nem kevés.


– Újra Zsolt, a testvéred a menedzsered, a zenekarod a régi...

– Igen, én egy ragaszkodó ember vagyok ilyen téren, szeretem olyan emberekkel körülvenni magam, akiktől tudom, hogy mire számíthatok.


– Keveset hallani mostanában a magánéletedről. Kizártad a nyilvánosságot, vagy egy szükséges magányos időszakot élsz át?

– Nem erről van szó, egyszerűen így alakulnak a napjaim, hogy nem jön olyan lány, vagy nem járok olyan helyekre, ahol találkozhatnék vele...– Változtál. Változtak az igényeid is, hogy kit akarsz magad mellé?

– Nem tudom, lehet-e itt igényekről beszélni, ezt inkább érzi az ember. Hogy valamennyire egyformák legyünk gondolkodásban, értékrendben... De ezen túl az a szikra a fontos, ami amikor találkozom valakivel, belobban... Amit tudok, hogy szeretnék komoly kapcsolatot, szeretnék családot. Harmincnégy évesen már elgondolkozik az ember ezeken a dolgokon. Egy gyermeken egyre többször...


– Az utolsó negyedév tervei miről szólnak?

– A ˝Közelebb egymáshoz˝ turné következő állomása augusztus 28-án Győr, hátravan még Siklós és talán Eger. Október–novemberben jelenik meg az album, és december 28-án a Syma-csarnokban lesz a lemezbemutató koncert, hatalmas bulit tervezünk. Addig is a fellépések, a felkészülés kitölti az életem. Most tényleg nagyon elfoglalt vagyok...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számokban az ember sorsa?

Számmisztika - Számolja ki most a mi segítségünkkel, ön hova tartozik, melyik csoportba! Higgye el,… Tovább olvasom