Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Egy Pici hatvan

Presser Gábor, aki kedden töltötte be a 60-at, felidézte, hogy augusztus 11-én lesz a magyar dal napja a Szigeten, s – mint mondta – nagyon jók az eddigi szervezői tapasztalatai. „Nem vagyok jó adminisztrátor, telefonálgatni is utálok, de felhívtam 30–40 művészt. Sokat vállalt magára a Sziget is. Szörényi az első szóra mondta: ez nagyon jó dolog, de Hobo, Révész, Ákos, Sziámi, Lovasi, Mihály Tamás, Novák, Dés, Fenyő, Szakcsi is csatlakozott" – sorolta.
„Megálmodtam: minden év szeptember harmadik vasárnapja legyen a magyar dal napja. Sokunkat bánt, hogy – nem csak a zenében – nem becsüljük meg eléggé saját értékeinket. Sok magyar művészt a nagyvilágban sokkal többre tartanak, mint itthon. A médiából kiszorult a magyar dal, bár az idősebb korosztálynak lehet kevesebb az oka panaszra. A médiatörvény sem túl jó: a frankofón országokban 25 százalék a francia dalok aránya, ezt túl is teljesítik. Nálunk ez 10 százalék, és sok adó ezt alulról ha súrolja. Minden a média kezében van: ha egy kiadó megijed, hogy egy dal nem rádióbarát, ki sem adja" – magyarázta Presser Gábor.

A Magyar dal napja

Elképzelése szerint a szeptemberi vasárnapokon szerte az országban akár 20–40 színpadon ünnepelnék a magyar dalt. Lehet rockfesztivál, magyar gyerekdalok vagy színházi, esetleg filmdalok estje – mutatott rá, hozzátéve, hogy már most jelentkeznek szervezők jó ötletekkel. Gőz László például elvállalta a magyar komolyzenei dalest szervezését.

„Arról álmodom, hogy a média támogatni fogja a magyar dal napját, megszólaltatják a művészeket, kapcsolnak a helyszínekre" – árulta el Presser Gábor, aki idén zenészként is közreműködik, és aki szerint nagy meglepetések várhatók. A zenészek ugyanis nemcsak saját dalokkal lépnek fel, sokan a kollégák szerzeményeit is éneklik. „Nem is álmodtam, hogy így fogadja a szakma ezt a gondolatot" – hangsúlyozta.

„Arról álmodom, hogy a média támogatni fogja a magyar dal napját.
„Arról álmodom, hogy a média támogatni fogja a magyar dal napját.


„November 29-én életemben először játszom Aréna-koncerten. Szólóest, de nem egyedül. Már próbálom kitalálni, hogy valósítsam meg álmaimat zeneileg és képileg. Fantasztikusak a zenésztársaim, akikkel 2002-ben turnéztam, ők ott lesznek, de nemcsak ők, sokan mások is, muzsikusok, alternatív artisták, balettosok. Már írom a forgatókönyvet és gyakorolok, edzeni kell, ha egy ilyen hosszú koncert főszereplője leszek" – mondta.

Túl a maszat-hegyen

A harmadik terv: a Túl a Maszat-hegyen című darabjának bemutatása a Vígszínházban vagy a Pesti Színházban. Egye-
lőre azonban csak tapogatózás, előkészítés folyik, nincs konkrét elhatározás, határidő a Varró Dániel kötete alapján készülő előadással kapcsolatban.

Mint azt Presser Gábor elmondta, sok mindent szeret abból, amit a fiatal zenészek csinálnak. Jó dolgok születnek, de nem jutnak el a közönséghez, a fiatal zenészek magánkiadásban vagy szerzői kiadásban kényszerülnek megjelentetni lemezeiket – fűzte hozzá, megjegyezve: sajnálja, hogy az augusztus 11-i koncertről hiányoznak a fiatalok. A Sziget szervezői úgy gondolták, hogy a jövőre induló magyar dal napja előtti idei buli legyen „tisztelgés" a kezdetek dalai előtt. „Jó ez így, mert közönségvonzó lesz a műsor, akárcsak a 2500 forintos, baráti jegyárak" – tette hozzá.

Lemeze most nem készül. Az is kérdés, hogy mi lesz az LGT tavalyi Sziget-koncertjén készült felvételek sorsa. Van, aki akarja a megjelentetést, ő maga azonban ellenzi. Úgy véli, a hazai lemezpiac jelenlegi helyzetében nem érdemes ezzel kísérletezni. Az LGT-nek van egy fantasztikus archívuma soha meg nem jelent felvételekkel, ezek közé kerülne a szigeti koncertfelvétel. A zenekar egy barátja szerint az archívumot egészben árverésre kellene bocsátani, és egyszer valaki gondosan és jól hasznosíthatná az értékes anyagot – jegyezte meg Presser Gábor.

A zeneipar jelenlegi helyzetéről szólva úgy vélte: a zenelopás ellen az ésszerű árak segíthetnének. Az irreálisan magas lemezárak a letöltésekkel együtt tönkretették a lemezpiacot. Az élő koncertek ázsiója viszont nőtt, így nem minden vonalon reménytelen a hazai zenészek helyzete.

Olvasóink írták

  • 1. c1 2008. május 31. 13:18
    „Gratulálok Pici!
    Még kivánk sok eröt egészséget!! Csak igy tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A katyni erdő titka

A katyni tragédia szinte minden lengyel családot érint. A legszerényebb becslések szerint is 22 ezer… Tovább olvasom