Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Ecsettel Bali szigetén

Az ismert győri festőművész Balin találta meg a csendet, a harmóniát a feltöltődéshez.

Szük Norbert a közelmúltban tért haza a távoli szigetről és a hosszú út hozadékaként pénteken kiállítása nyílt Bali Dalí Buli címmel a Viski Galériában (Győr, Bajcsy-Zsilinszky út 19. I. emelet), melyet alkotótársával, Rovó Edinával közösen rendezett. A fiatal rajztanárnő pár éve szintén Balin találta meg az idilli környezetet az alkotásra. A táj és az emberek közötti harmónia, a szépség arra inspirálta őket, hogy képeiken keresztül teljesedjen ki bennük és a nézőben is a hely varázsa.

– Engem a sziget egy korábbi utazásom alkalmával teljesen megbabonázott, mert egy olyan változatos világ tárult elém, melyben Bali természeti kincsei gazdagon tárultak fel előttem. Nagyon sok a vulkán, a vulkanikus eredetű hegyi tavak, a különböző színű homokpartok mint egy-egy művészeti alkotás kínálják magukat. Több ezer templom tiszteleg az ott élő hinduk és buddhisták istenei előtt. A természeti szépségek mellett Bali a kultúra Mekkája is. Vannak városok, ahol követ faragnak, fát faragnak, batikolnak, de vannak kifejezett festővárosok és ezüstműves városok is.

Az Ubud nevű festővárosban élt egy híres festőművész, Bali Dali, aki egyébként Salvador Dalí kortársa volt és őt is megbabonázta a sziget. Az ottani emberek olyan kedvesek, mintha húsz éve ismernénk egymást és minden napunkat együtt töltöttük volna, mint a legjobb barátok.

Befogadtak és tisztelnek, ami felér egy lelki feltöltődéssel. Elismernek és szeretnek az emberek. Aki arra vágyik, hogy jól érezze magát lelkileg és művészileg, annak ideális hely Bali. Megtaláltam a helyemet és boldogsággal tölt el az ottlétem minden pillanata. A lelki harmóniám egyensúlyba került. Itthon egyelőre nem találom a helyem és visszavágyom erre a csodálatos helyre. Balin egy újfajta világszemlélet tárult elém. A szigetet főként hinduk és buddhisták lakják és ez az életszemlélet, szellemiség mindenkit magába szív. Ez az a hely, ahol végre nem a negatív, hanem a pozitív erők dominálnak.

– Ez a lelki gyarapodás, művészi feltöltődés az ajándéka az ottlétnek, de mi volt a gyakorlati oka az utazásnak?
– Festőművész barátommal, ef. Zámbó Istvánnal utaztunk, akit a Vajda Lajos Stúdió vezetőjeként és a Bizottság együttes tagjaként is ismerhetnek. A dolog érdekessége, hogy ő 1978 óta nem repült és csak a rábeszélőkészségemnek köszönhetem, hogy mégis velem tartott. Másfél évig meséltem neki Baliról, amiről azt mondtam neki, hogy Szentendréhez képest maga a paradicsom. Ezután mondta azt, hogy akkor jön velem a paradicsomba, hogy egy olyan művésztelepet teremtsünk, ahova egész Európából fogadhatunk művésztársakat.

A kollégák megismerhetik a sokszínű balinéz kultúrát és a szigeten mindenütt átélhető harmóniát. Keramikusokat, batikosokat, fafaragókat szeretnénk fogadni, de aki hullámlovas deszkára akar festeni, vagy monumentális homokvárakat akar építeni az előtt is nyitva áll a lehetőség. Vannak barátaink, akik tíz éve ott élnek és ők segítenek az álmaink megvalósításában. Balangan Beach kedves, mókás nevű helyén Chingilingben laktunk és ide várjuk azokat, akik a harmóniára és a kulturális különlegességekre vágynak. Szerintem a bolygónkon ez az utolsó hely, ahol a harmónia uralkodik, amely mindenkit megbabonáz. Itt az emberek valóban paradicsomi körülmények között élhetnek.

– Bali Dali Buli címmel Rovó Edinával nyílt közös kiállítása a Viski Galériában, amelyen a Balin készült alkotásokkal ismerkedhet meg a közönség. Milyen alkotások szerepelnek a tárlaton?
– Rovó Edina szegedi lány, a Balin élő Pablo barátom kedvese és ő is keresi művészetének új irányait. Impresszionista és szürreális képeket fest. Az a szándék vezérelt bennünket, hogy idehaza is megmutassuk a majdan Balin alkotó művészeknek, hogy milyen harmónia árad ebből a mágikus helyből. Remélem, hamarosan már az új művésztársakkal rendezhetek közös kiállítást az ott készült egzotikus képekből.

– Lelkesen beszél a sziget szépségeiről, a terveiről. Visszavágyódik Balira?
– Kifejezetten honvágyam van. Minél többet él az ember egy olyan helyen, ahol van összehasonlítása alapja a hazai körülményekkel és mentalitással, akkor azt kell mondanom, hogy nem ide van honvágyam, hanem oda. Sokkal jobban szeretek a mennyországban lenni, mint másutt.

Sajnos idehaza nem nagyon értékelték azokat a kulturális rendezvényeket, amelyeket létrehoztam. Itt mindenki rohan, mindenki a megélhetésért küzd, ringlispílvilágban élünk. Megértem Gauguint, amiért elhagyta Franciaországot és Tahitira ment alkotni. A lelkemet szeretném olyan harmonikus szintre emelni, mint amilyen korábban volt. Bali olyan hely a világban, ahol mindenki megtalálja nemcsak a boldogulását, hanem a boldogságát és az elismertséget is. Sok érv szól amellett, hogy ott egy új művészeti világot teremtsek és életem java részét Balin éljem le.

Hétfőtől elérhető a honlap: www.balingnart.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyog a világra

Az egykori tájfutó-világbajnok, Monspart Sarolta az alternatív járgányok második győri találkozójára érkezett a megyeszékhelyre. Miután lelkesen megtekintette a fiatal mérnökök guruló találmányait, a Kisalföld egy beszélgetés erejéig a Duna-partra csalta el a tizennégyszeres bajnoknőt. Itt – többek közt – szóba került az is, hogyan tette magát túl a sportkarrierjét derékba törő kullancscsípésen. Tovább olvasom