Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Döbrentei rablólovagok

Úti cél - Az Északi-Bakony Pápához közel fekvő festői völgyében bújik meg a kis falu. Nevezetessége évszázadok óta magasodik a házak fölé. Az egykor szebb napokat látott vár ma romantikus rom. Egykor a rablólovagok fészkeként veszélyes hely volt. Napjainkban a nyugalom és béke szigete, a bakonyi turisták kedvelt célpontja. Döbrönte távolsága Győrtől Pápán át 60, Soprontól Sárvár, Celldömölk, Pápán keresztül 120 kilométer.
Himfyek vára

Döbrönte a legrégebbi időkben a Csákok birtokában volt. Tőlük szerezte meg a Szalók nemzetség, akik uradalmi központjukat telepítették ide. A közülük való Himfy Benedek, Nagy Lajos király kedvelt hadvezére volt a vár építője. A Himfyek fontos, országos tisztségeket töltöttek be. Tamás egyházi pályán érvényesült, a zágrábi püspöki székből került a nyitrai püspökség élére. Mátyás király római követe, kiváló humanista volt. Unokaöccse, Imre visegrádi várnagyként működött. A vagyonszerzésben a Himfyek a módszerekben nem válogattak. Döbröntei váruk családi rablófészekké vált. Évről évre fosztogatták, rettegésben tartották a környék birtokosainak falvait. 1464-ben még a pannonhalmi apátságot is kirabolták. A Mátyás király elleni főnemesi összeesküvésben való részvételükért is bűnhődniük kellett. A férfiág kihaltával, házassággal a vár az Essegváriakhoz került. Ők a török fenyegetettség hatására erős falakkal, bástyákkal bővítették. A dunántúli végvárrendszerbe nem került be, mivel távol feküdt a hadászatilag fontos útvonalaktól.


Hatalmas rondella

A középkori források a Döbrönte felett álló várat Szarvaskő néven emlegetik. 1550 körül még teljesen ép, ötven évvel később is lakható volt. Egy 1761-ben keltezett oklevél már leromlott állapotúnak írja le. Pusztulásának időpontját és körülményeit nem ismerjük. Talán egy török támadás döntötte romba, talán elszegényedő tulajdonosai hagyták egyszerűen sorsára, köveit pedig a környék lakossága építkezéseihez elhordta.

Rómer Flóris felmérte a romokat, nem sokkal ábrázolt többet, mint amit napjaikban látunk. A hegygerinc sziklás peremén álló erődöt a fennsík irányából sáncárok védte. Ide épült a hatalmas rondella, amely ezt a legsebezhetőbb oldalt biztosította. E terpeszkedő, kerek bástya ma is szinte teljes épségben áll és a vár legjellegzetesebb része. A szabálytalan trapéz alakú külső várat egy újabb árok választja el a még Himfy Benedek által emeltetett belső vártól. Nagyméretű falcsonkokat látunk, de ezekből nehéz kisilabizálni, hogy milyen lehetett egykor az összkép. A maradványok egy része még a föld alatt rejtőzik, betemette őket a leomló falak törmeléke. A közelmúltban egy kicsit kiegészítették, az ablakkereteket megigazították, az omló részeket aláfalazták. Mivel itt a szél, eső, hó gyakori vendég, csoda, hogy ennyi is maradt.

A hegyről szép a panoráma. Tiszta időben a látóhatáron terpeszkedő Somló hegy egész közelinek látszik. A faluban kiemelkedik a plébániatemplom kupolája. A kisméretű, klasszicista stílusú épület kör alaprajzú. Kertjében Szent István királyunk egész alakos szobra áll. Kissé távolabb, a fák között látni egy másik nagyobb kupolát is. A szomszédos Ganna temploma a római Pantheon mintájára épült, kriptája az Esterházy család sírboltja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NATO védelmében

Pakisztántól New Orleansig, Koszovótól Afganisztánig igyekszik szavatolni a világ biztonságát a… Tovább olvasom