Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Diákvízummal a kenguruk földjén

A világ egyik legszabadabb országa sem egyenlô a Kánaánnal, a munka ott is nagy úr.

Bizonyára sokak fejében megfordult már ausztráliai nyaralás, pár hónapos nyelvtanfolyam, vagy akár ­ a magyar életszínvonalat nézve nem meglepôen ­ a végleges kivándorlás gondolata. A álmok megvalósítása azonban cseppet sem könnyű, s fôként nem a munkaszerzés.

Ausztrália, a napfény, szörfösök, természeti látványosságok és kiváló pubok hazája, sokakat vonz tengeren innen és túl, végtelen strandjai, nyílt, állandóan segítôkész polgárai csak hab a tortán azok számára, akik a világ egyik legkedvezôbb természeti és társadalmi adottságokkal rendelkezô országába vágynak.


Legális lehetôségek és ausztrál kiskapuk

Szigorú bevándorláspolitikája miatt azonban ­ melyet éppen a fent említett
okok miatt vezettek be ­ nem vagyunk könnyű helyzetben, ha három hónapos turista vízum lehetôségein túl, akár szakmunkásként, akár diplomás értelmiségiként szeretnénk munkát vállalni, esetleg letelepedéshez folyamodni.

Szögezzük le mindjárt az elején: Ausztrália nem az USA, turistavízummal
kizárólag három hónapot meg nem haladó idôtartamig tartózkodhatunk az
országban, s semmiképp sem fogunk munkalehetôséghez jutni. Az ausztrál hatóságok ezt nagyon szigorúan ellenôrzik, mindenféle csalás és okoskodás lehetôsége tehát kizárva.

Akár szakmunkásként, akár diplomásként munkát találni az interneten
itthonról, bár nem lehetetlen, közelrôl sem könnyű. Ha esetleg sikerrel
járunk, a munkáltató beutazásunkhoz többnyire speciális vízumfeltételeket nyújthat, sôt, szálláskeresésben és megérkezésünkkor is segítségünkre lehet.

Sokkal gyakoribb megoldásként fordul elô a következô lehetôség: néhány
hónapos nyelvtanfolyam befizetése esetén diákvízumhoz jutva az ország
területére léphetünk, így alkalmunk nyílhat személyes munkakeresésre.
Kánaánról azonban ebben az esetben sem érdemes álmodozni, diákvízummal a számunkra elérhetô munkalehetôségek túlnyomó része ugyanis a vendéglátásban, pincérként, szakácsként ­ megfelelô végzettséggel persze ­, bárszemélyzeti alkalmazottként lehetséges. Tanulóvízumunkkal elméletileg csupán heti húsz óra munkára vagyunk jogosultak, a turizmus ellenben olyannyira pörög, hogy a
hatóságok és a munkáltatók ­ egyedüli, szinte kivételes esetként ­ többnyire lehetôséget biztosítanak teljes munkaidôs foglalkoztatásra.


Csôszerelôbôl sosem elég


Fontos tudnunk, hogy tanulóvízumunk újabb tanfolyamra való befizetés esetén könnyedén meghosszabbítható, ehhez �mindössze˛ elegendô mennyiségű pénz szükséges.

A vendéglátás tehát kiskapu lehet azok számára, akik néhány hónap erejéig mindezt bevállalva, szakmájukhoz, végzettségükhöz illô állás után
vágyakoznak.

Bármennyire is gyakran hangoztatott, általánosan elfogadott információ, hogy Ausztrália munkaerôhiánnyal küszködik, ez legfôképp azokra a szakmákra igaz, melyek hiányában többnyire minden jóléti társadalom szenved. Orvosok, mérnökök a leginkább keresettek a diplomás munkaerôpiacon, emellett találhatunk kifejezetten helyi, óriási munkaerôhiányban szenvedô szakmunkás területeket is, példaképp említve, jól képzett csôszerelôbôl - aussieból - ahogy a helyiek országukat hívják ­- sosem elég.
Ebben a tekintetben érdemes az Ausztrál Bevándorlási Minisztérium hivatalos listáját böngészni, hogy pontosan tájékozottak legyünk végzettségünk, családi állapotunk, nyelvtudásunk, sôt életkorunk alapján mennyire vagyunk alkalmasak ­ a minisztérium szempontjai szerint ­ bevándorlásra, illetve letelepedésre. A lista évrôl évre változik, újabb szakmák és képesítések kerülhetnek le és fel a repertoárba, tájékozódjunk tehát naprakészen az éppen aktuális lehetôségekrôl a már említett honlapon.

Érdemes továbbá azon is elgondolkodnunk, az ország melyik részére szeretnénk látogatni. A híres és leginkább ismert keleti parti nagyvárosok, Sydney, Melbourne igazi kozmopolita életvitelt kínálnak, munkakeresés szempontjából azonban -­ elsôsorban a tömegesen betelepült ázsiaiak miatt ­- lényegesen telítettebbek, mint például a déli partvonal Adelaide nevű városa, vagy éppen az ország nyugati központja, Perth.

Hegyi Szilárd

Olvasóink írták

  • 1. Lizsu 2008. május 04. 11:42
    „Blog egy ausztrál nyelvtanfolyamra kiutazott hazánkfiától. Szerintem tanulságos olvasmány.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegyezren gyalogoltak át Auschwitzból Birkenauba

Három kilométer. Ennyi a távolság az egykori auschwitzi koncentrációs és a birkenaui haláltábor… Tovább olvasom