Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Czigány Kinga számára más értelmet kapott az olimpia

Czigány Kinga zöldfülűként került a csapatba és keményen edzett a közös sikerért. Sokat kapott a sporttól, ezért naponta hálát ad a sorsnak. Boldog családanya, és a mostani olimpián is hatalmas szurkolást tervezett. ... Hajdani csapat- és kortársának, Kolónak szorított volna.
Kinga Győrben látta meg a napvilágot, s gyermekkorát is ott töltötte. Tízévesen jegyezte el magát a kajak-kenuval. Testnevelés tagozatos iskolába járt, negyedik végén sportágat kellett választania, s ő emellett tette le voksát, követve nővérét.Barcelona, 1992.
Sportág/helyezés: kajak 4-es 500 méter 1. hely.
Versenysúly: 66 kg.
Edző: Fábiánné Rozsnyói Katalin.
Az aranyérem sorsa: házuk pincéjében egy polcon, pici dobozban őrzi.
Kabala:  az olimpián nem volt kabalája, de a verseny előtt babonából a lányokkal kifestették a körmüket, ami korábban egyikükre sem volt jellemző.
A legnagyobb ellenfél: Kőbán Rita.
Az olimpia legkínosabb élménye: ezeket igyekezett elfelejteni.
A legszebb pillanat: rengeteg volt és van.
– Tetszett, mert elég hamar jöttek a sikerek. A második nyáron már országos bajnokságot nyertem. Szerettem a kemény edzéseket is, a versenyeken elért eredmények pedig nagyon feldobtak – mesélte Kinga.
A fiatal sportolónőt annyira doppingolták a sikerek, hogy soha nem merült fel benne, hogy abbahagyja a kajakozást. Edzőire ma is szeretettel emlékszik. Különösen sokat kapott Pártos Istvántól, aki hét éven át edzette a Győri Dózsában. A felnőttkor már Budapesten köszöntötte. Tizennyolc éves korában az UTE-ba, majd két esztendő múlva a Budapesti Honvédba igazolt. Legnagyobb sportsikerét, az olimpiai aranyat 20 évesen szerezte. Barcelonában 1992-ben a kajak négyes tagjaként 500 méteren diadalmaskodtak s állhattak fel a dobogó legfelső fokára.
Czigány Kinga
Czigány Kinga

– Nagyon kemény volt a felkészülés két éve, olyan edzéseink voltak, ami számomra meglehetősen más volt ahhoz képest, amit addig csináltam. Amíg előtte Győrben én voltam a legidősebb, Pesten én lettem a legfiatalabb a csoportban. A klubcsere után nagyon nehezen találtam meg a helyemet, de az olimpia évében már úgy éreztem, hogy nincs akadály, amivel ne akarnék megküzdeni. Nagyon kemény volt, de már csak a kellemes emlékek maradtak.

Nem akar közhelyeket – nagyon jó, szuper, fantasztikus – sorolni a kérdésre, milyen volt, amikor nyakába akasztották az aranyérmet.
– Ott, akkor, 20 évesen borzasztóan elégedett voltam magammal. Úgy gondoltam, elértem a lehető legnagyobb dolgot, amit sportoló elérhet. Ez büszkeséggel töltött el.

Czigány Kinga az olimpia után a Honvédba igazolt. Úgy gondolta, nem tud tovább Fábiánnéval edzeni.

Bal szélen a győri kajakos.
Czigány Kinga a kép bal szélén.


– Az edzéseken nagyon kemény volt, és a tréningeken kívül is csattant a nyelve, mint az ostor, de nem volt kegyetlen és nekem sokat segített. Kerülte a bensőséges hangot velünk. Soha meg sem fordult a fejünkben, hogy amit egyszer kimondott, azt meg lehetne változtatni azzal, ha a lelkére beszélünk. Ezzel együtt sokat köszönhetek neki – emlékezett az edzőjével való kapcsolatára.

Jobbról a második Czigány Kinga
Jobbról a második Czigány Kinga

Kinga nem bánta meg a klubcserét. Az olimpiát követő évben indult egyesben is a vb-n, és párosban is nyert még érmeket világversenyeken.

Hétfőn a kajakszövetség honlapján elidőztem a pekingi csapatlistán. Megálltam Kolonics Gyuri fotójánál, és arra  gondoltam, pont annyi idős, mint én, együtt kerültünk a válogatottba, neki is Barcelona volt az első olimpiája, és mi voltunk a legfiatalabbak a csapatban. Most pedig ő az öreg róka, és én teljes szívemből szurkolok majd neki... Aztán másnap olvastam a szörnyű hírt a haláláról...
Emlékei szerint volt rivalizálás a lányok között, de csapatként Barcelonában nagyon egy húron pendültek. Hamar egyezségre jutunk abban, hogy a kajakos fiúk mindig nagyon jóképűek voltak, és ma is azok, sőt, a régiek is nagyon sármosak még most is.

Ma Kinga Kanadában él.

– Férjhez mentem egy nagyszerű emberhez. Kanadában élek egy 8000 lakosú kisvarosban. Van két gyönyörű fiam, András 7, Tomi 5 esztendős. Mint anya és feleség próbálom megállni a helyem, és egyre kevesebb igényt érzek arra, hogy mindemellett dolgozzak. Ennek a család persze örül.

Az olimpiai bajnok ma is figyelemmel kíséri a sportéletet. Esténként, amikor már csendes a ház, odaül a géphez, és habzsolja a cikkeket. De szurkolni nem fog, az egész olimpia más értelmet nyert számára...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béke legyen velük

A vallásukat szeretnék gyakorolni, kultúrájukat, önmagukat szeretnék megmutatni a Győrben és… Tovább olvasom