Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Csornáról a világ színpadaira

A csornai amatőr-néptánccsoportból indult. Ma az egyik legsikeresebb magyarországi táncegyüttes, a Presidance Company tagja. Hernicz Albert a világ számos színpadán fellépett már, a végső cél egy saját tánccsapat alapítása.

– Attól különlegesek a Presidance koreográfiái, hogy több stílust olvasztanak magukba, a néptáncot ötvözik modern elemekkel.

– Én a modern táncot, elsősorban a hiphop stílust érzem magaménak, de hosszú évekig néptáncoltam, így ez az igazán meghatározó része az életemnek. A Presidance előadásai azonban túllépnek az autentikus néptánc keretein, ezáltal változatosabb a produkció, szélesebb rétegek számára nyújt élményt. A néptánc modern formába öntésével elsősorban a fiatal korosztályt célozzuk meg, így számukra is vonzóvá válhat a színházi kultúra. A külföldi fellépések sikere is ebben a sokszínűségben rejlik, hiszen a közönség már sok nemzet táncával találkozott, ebben a formában azonban újdonságnak számít a zene és a ritmus ötvözete.


– A show-t úgy jellemzik: egyszerre tánc, zene és cirkusz. Ehhez sokoldalú tehetségre van szükség, gondolom, részt vesznek zenei és színjátszó képzéseken.

– Rendszeresen képezzük magunkat meghívott tanárok segítségével. Ha például dobolásról van szó, először megtanuljuk az alapokat, csak aztán játszunk el egy dallamot. Ha pedig valami cirkuszt idézőt kell csinálnunk, akkor akrobatikából kapunk képzést. Emellett folyamatosan bővítjük a tánctudásunkat, új stílusokkal ismerkedünk, jelenleg éppen a kortárs tánccal. A csapat minden tagja más-más karakter, mindenki másban bizonyul kiemelkedőnek, így a produkció során mindenki megmutathatja magát központi szerepben is.


– Az előadás nagyfokú koncentrációt és csapatmunkát igényel.

– A társulat nemcsak kollégákat jelent, hanem baráti kapcsolatokat is. Gyakran megyünk együtt bulizni, a születésnapokat közösen ünnepeljük.

– Az együttes honlapján azt írta, arra a legbüszkébb, hogy vidékről jött emberként aktívan részt vesz a magyar táncéletben.

– Fontos számomra a szülőhelyem, Csorna. A legtöbb gyerekkori barátom a kisvárosban maradt, sokan közülük még sohasem jártak színházban. Számomra az a legnagyobb öröm, ha el tudom csábítani őket egy előadásunkra, és utána csillogó szemmel gratulálnak. Tudom, hogy olyan élményt adtam nekik, amire évek múlva is emlékezni
fognak.


– A sok próba és fellépés mellett jut idő más elfoglaltságra a táncon kívül?

– Nem sok szabadidőm marad, a tánc a hobbim is egyben. Igyekszem megragadni a lehetőséget a fejlődésre, ezért a Presidance próbái után hiphoptovábbképzésre járok, különórákat veszek.


– A tánc örök szenvedély, vagy tizenöt-húsz év múlva már egészen mással szeretne foglalkozni?

– Valójában csak nemrég kezdett el foglalkoztatni a távolabbi jövőm és karrierem. Egyelőre konkrét tervem nincs, de határozott elképzelésem, hogy a tánc közelében maradok, akár tanárként, akár koreográfusként. A nagy álom persze egy saját társulat.

Képeinken részletek a Presidance produkcióiból. Hernicz Albert a képen sárga ingben az előtérben látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lélek üzenete hét generációról szól

A tudomány évtizedek óta tud a sejtmemória létezéséről. Testünk hét korábbi generáció emlékeit… Tovább olvasom